Ξεκρέμαστοι οι αγοραστές ηλεκτρικών - Τι ισχύει τελικά με το νέο Κινούμαι Ηλεκτρικά;

Εκτός χρονοδιαγράμματος έχει τεθεί το νέο πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά φαίνεται ότι είμαστε κοντά στο λανσάρισμά του.

  • -
  • -

Στον «πάγο» είχε μπει μέχρι χτες ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Κινούμαι Ηλεκτρικά», ο οποίος σύμφωνα με τις εξαγγελίες έπρεπε να έχει ήδη ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο. Μετά τη λήξη του πρώτου κύκλου στις 31 Δεκεμβρίου 2021, αγορά και υποψήφιοι αγοραστές αναμένουν το άνοιγμα του νέου κύκλου επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ωστόσο οι εξελίξεις σε ενεργειακό επίπεδο φαίνεται ότι έβαλαν φρένο στο νέο πρόγραμμα. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ενεργειακή κρίση είναι αυτή που άναψε κόκκινο στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος, καθώς η επιδότηση των νοικοκυριών για την κάλυψη μέρους των αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου έχει αφήσει τα κρατικά ταμεία σχεδόν άδεια. Στο μεταξύ μεγάλη μερίδα όσων έχουν ενταχθεί στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά» και οι αιτήσεις τους έχουν εγκριθεί, εξακολουθούν να περιμένουν την εκταμίευση του ποσού της επιδότησης.

Σήμερα, η κατάσταση φαίνεται να αλλάζει. Η αρνητική δημοσιότητα που ακολούθησε την καθυστέρηση φαίνεται ότι οδηγεί στην έναρξη του προγράμματος τις προσεχείς εβδομάδες. Ωστόσο, καθυστερήσεις στην εκταμίευση της επιδότησης θα συνεχίσουν να υπάρχουν, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα αναμένεται να ανοίξει. Ο αρχικός σχεδιασμός ήθελε την έναρξη του προγράμματος να γίνεται με τα ΤΑΧΙ, ωστόσο, σύμφωνα με απόφαση της τελευταίας στιγμής το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην προτεραιοποίηση των ΙΧ, έναντι των επαγγελματιών. Η πίεση από την πλευρά των εισαγωγέων αυτοκινήτων αλλά και η προσπάθεια που γίνεται για ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης στο πλαίσιο του κλιματικού νόμου καθιστούν επιτακτική την έναρξη της διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ακόμα δυσλειτουργίες ως προς την χρηματοδότηση. Ο νέος κύκλος του Κινούμαι Ηλεκτρικά θα έχει αναδρομική ισχύ και θα μπορούν να ενταχθούν σε αυτόν και αγορές που έγιναν πριν την έναρξή του.

Διαβάστε επίσης: Επιδότηση που μπορεί να ξεπεράσει τις 8.000 ευρώ για το Κινούμαι Ηλεκτρικά

Αξίζει να σημειώσουμε ότι, η online πλατφόρμα του δεύτερου κύκλου του προγράμματος επιδότησης άνοιξε σε δοκιμαστικό επίπεδο. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι αυτό που «ανέβασε» την πλατφόρμα σήμερα με στόχο τον έλεγχο των λειτουργιών του, έτσι ώστε όταν έρθει η ώρα της ενεργοποίησής της να μην εμφανιστούν προβλήματα.

Μεταξύ των αλλαγών που προβλέπεται στον δεύτερο κύκλο του Κινούμαι Ηλεκτρικά, που όπως φαίνεται θα ξεκινήσει σύντομα, είναι η κατάργηση της υποχρέωσης αγοράς του ηλεκτρικού οχήματος μετά τη λήξη της περιόδου χρονομίσθωσης για τα leasing, καθιστώντας το πρόγραμμα πολύ πιο ελκυστικό και για τους εταιρικούς χρήστες.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...