Αυτό είναι το πρώτο ηλεκτρικό πυροσβεστικό όχημα [video]

Η ηλεκτροκίνηση δεν περιορίζεται στα αυτοκίνητα, αλλά βρίσκει εφαρμογή σε κάθε είδους οχήματα, με την πιο πρόσφατη εφαρμογή να είναι σε ένα πυροσβεστικό όχημα.

  • -
  • -

Μετά τα αυτοκίνητα, τα δίκυκλα και τα φορτηγά, η ηλεκτροκίνηση διεισδύει και στα πυροσβεστικά οχήματα. Μία εταιρεία από την Αυστρία με την ονομασία Rosenbauer παρουσίασε το (κατά πάσα πιθανότητα) πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό πυροσβεστικό όχημα στον κόσμο, το οποίο εντυπωσιάζει με τα τεχνικά του χαρακτηριστικά.

Για την κίνηση του οχήματος φροντίζουν τέσσερις ηλεκτροκινητήρες συνολικής ισχύος 490 ίππων (360 kW), οι οποίοι είναι τοποθετημένοι ένας σε κάθε τροχό. Όσο για την αποθήκευση του ρεύματος, αυτό το αναλαμβάνουν δύο μπαταρίες με συνολική χωρητικότητα 132 kWh. Το φορτίο τους είναι ικανό για να λειτουργήσει το όχημα για 2 ώρες (εδώ δε μετράμε την αυτονομία σε km), όμως επειδή οι ανάγκες πολλές φορές είναι μεγαλύτερες, η εταιρεία έχει φροντίσει να τοποθετήσει και ένα range extender.

Πυροσβεστικό

Πρόκειται για έναν κινητήρα diesel με ισχύ 300 ίππων (224 kW). Όταν το φορτίο των μπαταριών πέσει στο 20% τότε ενεργοποιείται ο πετρελαιοκινητήρας και εκεί υπάρχουν δύο επιλογές. Ή θα αναλάβει μόνος του να διατηρήσει σε λειτουργία το όχημα με το περιθώριο να φτάνει τις 6 ώρες ή θα φορτίσει τις μπαταρίες σε λιγότερο από 2 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι το πυροσβεστικό μπορεί να λειτουργήσει συνεχόμενα για 8 ώρες, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να ανεφοδιαστεί και με καύσιμο.

Στοιχείο που προκαλεί εντύπωση είναι η τοποθέτηση των μπαταριών. Η μία βρίσκεται στο πάτωμα όπως έχουμε δει να γίνεται και σχεδόν σε όλα τα αυτοκίνητα, όμως η άλλη έχει τοποθετηθεί όρθια και χωρίζει την καμπίνα από τον χώρο φόρτωσης του νερού.

Δείτε ακόμα: Εξυπνάδα ή γκάφα; Το ηλεκτρικό που φορτίζει τον εαυτό του

Η χωρητικότητά του σε νερό φτάνει τα 750 γαλόνια ή 3.409 λίτρα, ενώ για να αντιμετωπίσει όλες τις προκλήσεις με τις οποίες θα βρεθεί αντιμέτωπο, η απόσταση από το έδαφος μπορεί να μεταβληθεί ξεκινώντας από τα 17,78 εκατοστά και φτάνοντας μέχρι τα 48,26 εκατοστά.

Το ηλεκτρικό πυροσβεστικό έχει ήδη ενταχθεί στο δυναμικό του πυροσβεστικού σώματος του Λος Άντζελες.


ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...