Τι είναι η μπλε γραμμή στους δρόμους της Αθήνας;

Στα στενά των κεντρικών δρόμων της πρωτεύουσας υπάρχουν κάποιες λεπτές μπλε διαγραμμίσεις. Ξέρετε γιατί έχουν δημιουργηθεί αυτές;

  • -
  • -

Καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας κινούνται χιλιάδες οχήματα. Πολλά αυτά ανήκουν σε κατοίκους που μένουν στο κέντρο της πόλης. Τα υπόλοιπα αφορούν είτε εργαζομένους, είτε επισκέπτες, είτε απλά περαστικούς.

Το παρκάρισμα στην πρωτεύουσα και ειδικά στο κέντρο είναι τεράστιο πρόβλημα. Το να βρεις κενή θέση στάθμευσης για παράδειγμα στο Κολωνάκι, ειδικά σε ώρες αιχμής, είναι σαν να επιχειρείς βολή σε μπασκέτα από το κέντρο του γηπέδου. Τα πάντα δηλαδή, εξαρτώνται από την τύχη.

Οι μόνιμοι κάτοικοι στις περιοχές του κέντρου αντιμετωπίζουν πραγματικά θέμα με το παρκάρισμα. Γι΄αυτό και ο Δήμος Αθηναίων, έχει δημιουργήσει θέσεις που μπορούν να σταθμεύσουν μόνο αυτοί. Αυτές οι θέσεις έχουν γραμμογραφηθεί με μπλε χρώμα επί του οδοστρώματος και κατά μήκος των δρόμων υπάρχει και πινακίδα σήμανσης Ρ70 «Ρ-Κάτοικοι».

Πόσο είναι το πρόστιμο αν δεν έχεις κάρτα μόνιμου κατοίκου;

Για να μπορεί λοιπόν κάποιος να παρκάρει σε θέση με μπλε διαγράμμιση πρέπει να έχει λάβει το ειδικό σήμα στάθμευσης μονίμου κατοίκου και να το έχει επικολλήσει εμφανές σημείο στο παρμπρίζ του οχήματός του. Η κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών αιτήσεων του Δήμου Αθηναίων (εδώ).

Δείτε εδώ τα δικαιολογητικά, καθώς και χρήσιμες πληροφορίες για την έκδοση και ανανέωση σήματος μόνιμου κατοίκου.

ble

Σε όποιον σταθμεύει το όχημά του στις θέσεις κατοίκων (σήμανση Ρ-70 Ρ-Κάτοικοι) χωρίς ειδικό σήμα κατοίκου, επιβάλλεται πρόστιμο 40 ευρώ.

Πού μπορούν να παρκάρουν οι επισκέπτες στο κέντρο της Αθήνας;

Με βάση το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης του Δήμου Αθηναίων, επιτρέπεται η στάθμευση για οχήματα επισκεπτών σε σημεία που υπάρχει λευκή γραμμογράφηση επί του οδοστρώματος με κατακόρυφη σήμανση Ρ69 «Ρ-Με πληρωμή».

Η ελεγχόμενη στάθμευση ισχύει στις θέσεις επισκεπτών τις εργάσιμες ημέρες από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 9 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, ενώ στις θέσεις των κατοίκων, το σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης ισχύει όλο το 24ωρο και καθόλη τη διάρκεια του χρόνου, χωρίς χρονικό περιορισμό για όλες τις ημέρες και ώρες.

ble

Για τους επισκέπτες, η μέγιστη διάρκεια επιτρεπόμενης στάθμευσης είναι 3 ώρες και τα τέλη στάθμευσης ανέρχονται σε 50 λεπτά για στάθμευση 30 λεπτών της ώρας και αυξάνονται κατά 50 λεπτά ανά μισή ώρα, μέχρι τη δεύτερη ώρα όπου φτάνει τα 2 ευρώ. Για στάθμευση 2,5 ωρών ο χρήστης πρέπει να καταβάλλει 4 ευρώ και για 3 ώρες 6 ευρώ.

Διαβάστε επίσης: Είναι σωστό να ανάβω τα αλάρμ για να παρκάρω;

Η πληρωμή του τέλους στάθμευσης γίνεται μέσα από την εφαρμογή myAthensPass για συσκευές Android και Apple, ή με τη χρήση ξυστών ή ηλεκτρονικών καρτών (μηχανήματα POS) προπληρωμένου χρόνου στάθμευσης (αξίας 0.50€, 1€, 2€ και 6€). Με την αγορά ξυστής κάρτας, ο χρήστης επιλέγει ο ίδιος την ημερομηνία και την ώρα στάθμευσης. Με την αγορά ηλεκτρονικής κάρτας, η ημερομηνία και η ώρα είναι προεπιλεγμένη από το μηχάνημα, καθώς αναγράφεται η ημερομηνία και η ώρα έκδοσης της κάρτας με χρονικό περιθώριο 10 λεπτών προκειμένου ο οδηγός να σταθμεύσει το όχημά του.

Σε όποιον σταθμεύει το όχημά του στις θέσεις επισκεπτών (σήμανση Ρ-69 «Ρ Με πληρωμή») χωρίς την καταβολή του προβλεπόμενου τέλους στάθμευσης ή έχοντας υπερβεί τον χρόνο στάθμευσης του καταβληθέντος τέλους ή τον μέγιστο χρόνο δυνατότητας στάθμευσης (3ωρο), επιβάλλεται πρόστιμο που ανέρχεται στα 10€.

Ποιες είναι οι περιοχές Ελεγχόμενης Στάθμευσης στην Αθήνα

Οι περιοχές εφαρμογής χωρίζονται στις ακόλουθες ζώνες:

Ζώνη 1

Περιλαμβάνει την περιοχή της οδού Ρηγίλλης και του ξενοδοχείου Hilton. Ορίζεται από τις οδούς: Λ. Βασ. Σοφίας, Χατζηγιάννη Μέξη, Μιχαλακοπούλου, Λ. Βασ. Κωνσταντίνου, Ηρώδου Αττικού, Π. Αραβαντινού, Μελεάγρου, Στησιχόρου, Λυκείου, Ηρώδου Αττικού.

Ζώνη 2

Περιλαμβάνει το ανατολικό τμήμα της περιοχής Κολωνακίου με φυσικό όριο την Πλατεία Δεξαμενής (ανήκει στη ζώνη 3) και την πλατεία Φιλικής Εταιρείας (ανήκει στη ζώνη 2). Ορίζεται από τις οδούς: Λ. Βασ. Σοφίας, Ι. Γενναδίου, Σουηδίας, Αριστοδήμου, Χοϊδά, Δώρας Δίστρια, Αριστίππου, Μαντζαβελάκη, Ξανθίππου, Γλύκωνος, Πλατεία Δεξαμενής, Ξάνθου, Αναγνωστοπούλου, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, Κουμπάρη.

Ζώνη 3

Περιλαμβάνει την υπόλοιπη (δυτική) περιοχή του Κολωνακίου και το νότιο τμήμα της περιοχής του κέντρου. Ορίζεται από τις οδούς: Λ. Βασ. Σοφίας, Κουμπάρη, Πλατεία Φιλικής Εταιρείας, Αναγνωστοπούλου, Ξάνθου, πλατεία Δεξαμενής, Γλύκωνος, Ξανθίππου, Μαντζαβελάκη, Ευέλπιδος Ηλ. Ρογκάκου, Οίτης, Σίνα, Λ. Πανεπιστημίου.

Ζώνη 4

Περιλαμβάνει το βόρειο τμήμα της περιοχής του Κέντρου και των Εξαρχείων. Ορίζεται από τις οδούς: Σίνα, Λ. Πανεπιστημίου, Πατησίων, Στουρνάρη, Σουλτάνη, Θεμιστοκλέους, Σόλωνος, Ιπποκράτους, Ο. Μερλιέ.

Ζώνη 5

Περιλαμβάνει την περιοχή του εμπορικού τριγώνου, διευρυμένη με τη λωρίδα της περιοχής του Κέντρου μέχρι την Λεωφόρο Πανεπιστημίου. Ορίζεται από τις οδούς: Λ. Πανεπιστημίου, Λ. Βασ. Αμαλίας, Όθωνος, Πλατεία Συντάγματος, Ερμού, Αθηνάς, Πλατεία Ομονοίας, Αιόλου.

Ζώνη 6

Περιλαμβάνει την περιοχή του Ψυρρή και την περιοχή της Γερανίου. Ορίζεται από τις οδούς: Αθηνάς, Πλατεία Μοναστηρακίου, Άρεως, Αδριανού, Ερμού, Μελιδόνη, Αγ. Ασωμάτων, Ψαρομηλίγκου, Σαλαμίνος, Πειραιώς, Πλατεία Ομονοίας.

Ζώνη 7

Περιλαμβάνει την περιοχή της Πλάκας. Ορίζεται από τις οδούς: Ερμού, Πλατεία Συντάγματος, Λ. Βασ. Αμαλίας, Διονυσίου Αρεοπαγίτου, Θρασύλλου, Στράτωνος, Θεωρίας, Αρετούσας, Βρυσακίου, Αδριανού, Άρεως, Πλατεία Μοναστηρακίου.

Ζώνη 8

Περιλαμβάνει την περιοχή του Μεγάρου Μουσικής. Ορίζεται από τις οδούς : Αριστοδήμου, Σουηδίας, Ι. Γενναδίου, Λ. Βασ. Σοφίας, Δορυλαίου, Λ. Σκοπετέα, Μ. Μερκούρη, Κλεομένους.

Ζώνη 9

Περιλαμβάνει την περιοχή του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Ορίζεται από τις οδούς: Δορυλαίου, Λ. Σκοπετέα, Μ. Μελά . Μ. Μερκούρη, Κόνιαρη, Λ. Αλεξάνδρας. Λ. Βασ. Σοφίας.

Ζώνη 10

Περιλαμβάνει την περιοχή Γουδή. Ορίζεται από τις οδούς : Ξενίας, Παπαδιαμαντοπούλου (όρια με Δήμο Ζωγράφου), Θηβών, Φειδιππίδου, Λ. Βασ. Σοφίας.

Ζώνη 11

Περιλαμβάνει την περιοχή των Ιλισίων. Ορίζεται από τις οδούς: Ξενίας, Λεωφ. Βασ. Σοφίας, Χατζ. Μέξη, Μιχαλακοπούλου, Ιλισίων, Λαοδικίας, Παπαδιαμαντοπούλου (όρια με Δήμο Ζωγράφου).

Ζώνη Α΄ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ

Περιλαμβάνει την πλατεία μπροστά από την είσοδο του 1ου Νεκροταφείου. Ορίζεται από τις οδούς Τριβωνιανού, Μάλαμου και Δέφνερ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...