Τράκαρα με leasing - Τι κάνω;

Στο δρόμο, ένα τρακάρισμα μπορεί να προκύψει ακόμη και στους πιο προσεκτικούς. Τι ισχύει όμως αν το αυτοκίνητο που οδηγείτε ανήκει σε εταιρεία leasing;

  • -
  • -

Η καθημερινή οδήγηση στους δρόμους χρειάζεται προσοχή. Πολύ συχνά, βλέπουμε να έχουν σημειωθεί ατυχήματα, είτε μικρής έκτασης, είτε μεγαλύτερης. Σε κάθε περίπτωση, η δική μας ασφάλεια και των συμπολιτών μας προηγείται, αφού η ανθρώπινη ζωή δεν κοστολογείται, ούτε η σωματική ακεραιότητα. Όταν λοιπόν προκύπτει ένα τρακάρισμα, για το πρώτο πράγμα που πρέπει να βεβαιωθούμε είναι πως όλοι είναι καλά στην υγεία τους. Στη συνέχεια, σειρά έχουν τα διαδικαστικά. Σε περίπτωση αυτοκινήτου με leasing, τα πράγματα δεν είναι καθόλου δύσκολα.

Τρακάρισμα αυτοκινήτου με leasing: να αγχωθώ;

Όχι! Τα απρόοπτα είναι μέσα στη ζωή και οι εταιρείες leasing έχουν φροντίσει για όλες τις περιπτώσεις. Δεν θα έχετε να αντιμετωπίσετε καμία κύρωση και μάλιστα, θα λάβετε αυτοκίνητο αντικατάστασης για όσο θα πρέπει το αυτοκίνητό σας να παραμείνει στο συνεργείο, προκειμένου να επισκευαστεί. Στην περίπτωση που το ατύχημα έχει μεγαλύτερη έκταση και το όχημα δεν μπορεί ή δεν θα είναι ασφαλές να επανέλθει στην αρχική του κατάσταση, τότε θα πάρετε και πάλι αυτοκίνητο αντικατάστασης μέχρι να βρεθεί ένα ίδιο ή παρόμοιο με αυτό που είχατε μισθώσει.

Τι πρέπει να κάνω όταν τρακάρω;

Κάθε εταιρεία leasing έχει έναν τηλεφωνικό αριθμό εξυπηρέτησης που λειτουργεί 24 ώρες το 24ωρο, επτά ημέρες την εβδομάδα. Το πιο εύκολο που έχετε να κάνετε είναι να καλέσετε εκεί και θα σας κατευθύνουν πολύ συγκεκριμένα. Η διαδικασία συνήθως είναι κλήση στην ασφάλεια για να γίνει καταγραφή του ατυχήματος και από εκεί και πέρα, όλα τα αναλαμβάνει η εταιρεία. Εσείς, παίρνετε το προσωρινό σας αυτοκίνητο και συνεχίζετε κανονικά, χωρίς να εμπλέκεστε με φανοποιεία, πραγματογνώμονες κ.λπ.

Δείτε ακόμη: Αυτοκίνητα leasing - Όλες οι απαντήσεις σε ένα άρθρο

Αν φταίω για το τρακάρισμα θα πληρώσω;

Σε όλα τα συμβόλαια χρονομίσθωσης leasing συμπεριλαμβάνεται το κόστος μεικτής ασφάλισης. Η συγκεκριμένη επιλογή στις ασφαλιστικές καλύπτει το κόστος ιδίων ζημιών, δηλαδή εκείνων που προκαλούνται με υπαιτιότητα του ασφαλισμένου αυτοκινήτου. Με ακόμη πιο απλά λόγια, αν τρακάρετε με αυτοκίνητο leasing και φταίτε, η ασφαλιστική θα καλύψει το όχημα που χτυπήσατε, αλλά και τις ζημιές στο δικό σας.

Το μόνο κόστος που θα επωμιστείτε, είναι αυτό της απαλλαγής. Πρόκειται για ένα σταθερό ποσό συμμετοχής σε κάθε ατύχημα, για να μη γίνεται αλόγιστη χρήση της μεικτής ασφάλισης. Αν για παράδειγμα οι ζημιές στο αυτοκίνητό σας κοστολογηθούν στις 2.000 € και το συμβόλαιο προβλέπει απαλλαγή 300 €, τότε εσείς πληρώνετε τα 300 € και τα υπόλοιπα 1.700 € η ασφαλιστική. Σε εσάς αναλογούν 300 € όσο μεγάλη κι αν είναι η ζημιά και δεν πάει αναλογικά με το κόστος. Τα 300 € που αναφέρουμε είναι ένα τυχαίο ποσό, καθώς η απαλλαγή δεν είναι σταθερή σε όλα τα συμβόλαια. Συνήθως, είναι ανάμεσα στα 250-500 €. Διαβάστε περισσότερα το τι είναι η απαλλαγή στη μεικτή ασφάλεια αυτοκινήτου.

Υπάρχει περίπτωση να μη με καλύψει η ασφαλιστική;

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η ασφαλιστική εταιρεία αρνείται να αναλάβει την κάλυψη της ζημιάς. Αυτό γίνεται σε συγκεκριμένες καταστάσεις, όπως σε ατυχήματα που ο οδηγός δεν κατέχει άδεια οδήγησης σε ισχύ, έχει καταναλώσει υπερβολική ποσότητα αλκοόλ κ.ά.. Πρόκειται για τις πολύ σημαντικές παραβάσεις που πρέπει πρώτα να τις αποφεύγουμε για το καλό το δικό μας και των συμπολιτών μας και μετά για τις συνέπειες που έχουν σε επίπεδο ασφαλιστικών αποζημιώσεων, κυρώσεων από το νόμο κ.ά.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...