5 μεταχειρισμένα 4x4 SUV με 10.000 €

Όποιος χρειάζεται ένα ικανό τετρακίνητο αυτοκίνητο και δεν διαθέτει υψηλό budget, δεν χρειάζεται να τα… βάψει μαύρα. Υπάρχουν πολλές, καλές επιλογές στην αγορά.

  • -
  • -

Οι τιμές των νέων αυτοκινήτων τα έχουν κάνει δυσπρόσιτα σε μια αρκετά μεγάλη μερίδα του αγοραστικού κοινού στη χώρα μας. Επίσης, παρά το γεγονός ότι συνεχώς παρουσιάζονται νέα SUV, οι τετρακίνητες προτάσεις στην αγορά περιορίζονται. Πού οφείλεται αυτό; Μα φυσικά στην κυριαρχία των εμπροσθιοκίνητων SUV. Λίγοι αγοραστές δίνουν βάση στη μετάδοση της κίνησης και οι περισσότεροι, δεν χρειάζονται την επιπλέον πρόσφυση των 4x4 συστημάτων.

Άρα, οι κατασκευαστές «ξεφορτώνονται» την πολυπλοκότητα, τους περισσότερους ρύπους, την αυξημένη κατανάλωση, το βάρος και τον περιορισμό στους χώρους που συνεπάγεται η ύπαρξη επιπλέον διαφορικών και κεντρικού άξονα μετάδοσης. Όσοι χρειάζονται ένα τετρακίνητο θα δαπανήσουν περισσότερα χρήματα ή θα κοιτάξουν προς την αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Υπάρχει όμως κάποια επιλογή μέχρι και τις 10.000 €;

Δείτε ακόμη: 5 μεταχειρισμένα SUV-Crossover με 15.000 €

Φυσικά και ναι! Μάλιστα, αποφασίσαμε να… απορρίψουμε τα πολύ παλιά μοντέλα και κάποια «καθαρόαιμα» που προορίζονται κυρίως για εκτός δρόμου χρήση, άρα έχουν χειρότερη συμπεριφορά εντός ασφάλτου, όπως για παράδειγμα τα Daihatsu Terios και Suzuki Jimny προηγούμενης γενιάς. Παρακάτω, υπάρχουν πέντε τετρακίνητα SUV που δίνουν περισσότερη βάση στην άσφαλτο αλλά δεν νιώθουν έξω από τα νερά τους όταν την αποχωρίζονται.

Dacia Duster

Τίμιο και οικονομικό, στην αγορά υπάρχουν αρκετά Dacia Duster προηγούμενης γενιάς σε καλή κατάσταση. Οι εκδόσεις με τετρακίνηση είναι πολλές και ο πετρελαιοκινητήρας του μπορεί να μην είναι ο πιο ήσυχος, εγγυάται ωστόσο οικονομικές μετακινήσεις. Εκτός δρόμου είναι ικανότατο και η τετρακίνησή του έχει αυτόματη λειτουργία ή κλειδώνει από τον περιστροφικό διακόπτη στην κονσόλα.

Skoda Octavia 5 Scout

Οι άπλετοι χώροι είναι το δυνατότερο ατού του Skoda Octavia Combi. Η τσεχική φίρμα πάνω σε αυτή έχτισε και την έκδοση Scout, με μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος και τετρακίνηση. Διατίθεται με κινητήρες 1.8 λίτρων τούρμπο, 2.0 λίτρων ατμοσφαιρικό ή τούρμπο και πετρελαιοκινητήρες. Το σύστημα 4x4 λειτουργεί αυτόματα και βασίζεται στην κλασική για το Volkswagen Group αρχιτεκτονική με διαφορικό Haldex.

Skoda Yeti

Η πρώτη απόπειρα της σύγχρονης Skoda στα SUV ήταν το Yeti, ένα μοντέλο που πούλησε αρκετά στη χώρα μας χάρη στις προσιτές τιμές και το καλό όνομα της μάρκας στο κομμάτι του value for money. Στην γκάμα του υπήρχαν και τετρακίνητες προτάσεις, με βενζινοκινητήρα ή πετρελαιοκινητήρα. Όπως και στο Octavia 5 έτσι και εδώ, η τετρακίνηση χρησιμοποιεί διαφορικό Haldex για τη μετάδοση της κίνησης πίσω.

Subaru Forester

Παραδοσιακό όνομα στις τετρακίνητες συζητήσεις. Το Subaru Forester αποτελεί «αδυναμία» των ανθρώπων που δίνουν ιδιαίτερη βάση στη μετάδοση της κίνησης σε όλους τους τροχούς και το 2008 έγινε ένα μεγάλο update, με το σχήμα “station wagon” του προηγούμενου να εγκαταλείπεται και να υιοθετείται ένα πιο SUV παρουσιαστικό. Με ταβάνι τις 10.000 € μπορείτε να βρείτε ατμοσφαιρικές εκδόσεις βενζίνης 2.0 λίτρων με 150 ίππους ή τούρμπο βενζίνης 2.5 λίτρων με 230 ίππους (με περισσότερα χιλιόμετρα). Ψηλότερα (σε χρήματα) υπάρχουν και οι ντίζελ προτάσεις. Οι εκδόσεις XT (τούρμπο) έχουν τετρακίνηση με μπλοκέ διαφορικά.

Suzuki SX4

Παρουσιάστηκε μαζί με το Fiat Sedici αλλά στη χώρα μας, το Suzuki SX4 γνώρισε μεγαλύτερη επιτυχία. Ο κινητήρας των 1.6 λίτρων κρατάει τον ιδιοκτήτη έξω από το φορολογικό στόχαστρο της εφορίας και η τετρακίνηση (αυτόματη) χαρίζει ελευθερία κίνησης εκτός ασφάλτου, αν και το παρουσιαστικό του δεν παραπέμπει τόσο σε εκτός δρόμου κατασκευή. Στην πράξη είναι πολύ πιο ικανό από αυτό που νομίζει κανείς και οι χαμηλές τιμές του το καθιστούν μια πραγματική ευκαιρία για όποιον θέλει ένα τίμιο τετρακίνητο με λίγα χρήματα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...