Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Πόσο ρεύμα καίνε με 300 kg αποσκευές; [Video]

Η απάντηση στο άγχος πολλών. Αποδεκατίζεται η αυτονομία ενός μοντέλου μηδενικών ρύπων αν το φορτώσουμε;

  • -
  • -

Από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο εξηλεκτρισμός στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι βασικοί προβληματισμοί που θα απασχολούσαν την πλειοψηφία των αγοραστών ήταν σχετικά ξεκάθαροι. Πόσο αξιόπιστη είναι η συγκεκριμένη τεχνολογία, πόσο θα επηρεάσει το αυτοκίνητο όπως το ξέρουμε, τι γίνεται με τον χρόνο φόρτισης και την αυτονομία κτλ. Μεγάλος αριθμός από τα συγκεκριμένα ζητήματα έχει καλυφθεί, με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να γίνονται μέρα με την μέρα όλο και πιο αποδοτικά, όλο και πιο αποτελεσματικά.

Ο κύριος που θα δείτε στο video που ακολουθεί, αποφάσισε να καλύψει ακόμη έναν προβληματισμό που υπάρχει στο μυαλό αρκετών που αμφισβητούν την ηλεκτρική εποχή. Αφού η αυτονομία είναι ήδη τόσο μεγάλο «πρόβλημα» όταν μιλάμε για απλές μετακινήσεις, τι γίνεται αν φορτώσουμε κιόλας το αυτοκίνητο; Υπάρχει ποτέ η πιθανότητα να καταφέρουν να είναι λειτουργικά και να έχουν κάποιο νόημα τα επαγγελματικά ηλεκτρικά; Θα μπορέσω ποτέ να φορτώσω το αμιγώς ηλεκτροκίνητο όχημα μου και να μετακινηθώ χωρίς να έχω άγχος πως η κατανάλωση θα ανέβει υπερβολικά;

Δείτε ακόμη: Δοκιμή αυτονομίας Tesla Model Y: Κάνεις εύκολα 400 km;

Σε όλα τα παραπάνω δίνει απάντηση η εξαιρετικά οργανωμένη απόπειρα ενός τέτοιου πειράματος που πραγματοποίησε ο κύριος που θα δείτε στο video. Χρησιμοποιώντας ένα Kia e-Soul με την μπαταρία των 64 kWh, το οποίο μάλιστα έχει μετατραπεί σε επαγγελματικό van, ο Bjorn Nyland οδήγησε την ίδια ακριβώς απόσταση με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, έτσι ώστε να βγάλει ένα όσο το δυνατόν πιο ακριβές αποτέλεσμα.

Προσομοιάζοντας όσο το δυνατόν πιο πραγματικές συνθήκες (χρήση air-condition κ.τ.λ.), οδήγησε την ίδια διαδρομή με δύο διαφορετικές ταχύτητες, 90 km/h και 120 km/h, με το αυτοκίνητο χωρίς φορτίο, με φορτίο και ξανά χωρίς φορτίο ώστε να δει πόσο σχετίζεται η κατανάλωση με το βάρος. Το φορτίο έφτανε τα 320 kg, ακριβώς στο όριο που επιτρέπει και ο κατασκευαστής, με το Kia να ζυγίζει 1.860 kg άδειο και 2.180 kg με το φορτίο. Και στις δύο περιπτώσεις ο οδηγός ήταν μέσα στο αυτοκίνητο.

Δείτε ακόμη: Αθήνα - Αράχωβα - Αθήνα χωρίς φόρτιση με Kia EV6

Πως επηρεάστηκε η κατανάλωση του ηλεκτρικού από το βάρος;

Περιέργως, η κατανάλωση επηρεάστηκε ελάχιστα έως καθόλου! Στη δοκιμή των 90 km/h το e-Soul σημείωσε μέση κατανάλωση ακριβώς ίδια και στις δύο περιπτώσεις, 15,9 kWh/100 km. Αντίστοιχα ήταν τα αποτελέσματα και στην υψηλότερη ταχύτητα των 120 km/h με τα αποτελέσματα να δηλώνουν 22,5 kWh/100 km χωρίς φορτίο και 22,9 kWh με φορτίο. Μάλιστα, στην επαναληπτική δοκιμή χωρίς φορτίο, η κατανάλωση ήταν ακόμη υψηλότερη, φτάνοντας τις 23,2 kWh/100km. 

Πώς το εξηγείτε εσείς αυτό; Είναι άλλες παράμετροι που μπορεί να έπαιξαν τόσο καθοριστικό ρόλο ώστε να μην είναι επιστημονικά ορθό το αποτέλεσμα; Μήπως τα ηλεκτρικά δεν είναι και το άσχημα τελικά; Δείτε ολόκληρη την δοκιμή στο παρακάτω video.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...