Ayrton Senna: 28 χρόνια από την μαύρη Πρωτομαγιά του ‘94

Ο συνδυασμός Κυριακής με την πρώτη μέρα του Μαΐου έχει μείνει χαραγμένος στην μνήμη των φίλων του μηχανοκίνητου αθλητισμού χάρη στον μέγα Βραζιλιάνο

  • -
  • -

Η Πρωτομαγιά είναι μία μέρα που οι λάτρεις του αυτοκινήτου και της Formula 1, θυμόμαστε τον Ayrton Senna. Φέτος οι συγκυρίες φρόντισαν να κάνουν αυτή την ανάμνηση σχεδόν εκκωφαντική καθώς το 2022 αναπαρέστησε τις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ανοιξιάτικη Κυριακή του ’94 οριακά στην εντέλεια. Πριν από μόλις μία εβδομάδα βιώσαμε το πρώτο deja-vu. Είχαμε αγώνα της F1 στην Ίμολα ανήμερα του Πάσχα. Μόλις 7 μέρες αργότερα έχουμε τον δεύτερο σημαδιακό συνδυασμό με την πρώτη μέρα του Μάη να πέφτει Κυριακή.

senna

Μία Κυριακή ανοιξιάτικη, όπως αυτή πριν από ακριβώς 28 χρόνια, την μέρα που χάσαμε τον μέγα Ayrton Senna. Γεννηθείς στις 21 Μαρτίου 1960, ο Βραζιλιάνος οδήγησε  καρτ για πρώτη φορά όταν ήταν τεσσάρων ετών και ξεκίνησε να τρέχει σε αγώνες στα 13 του. Στον πρώτο του κιόλας αγώνα ξεκίνησε από την pole position! Μετά τα καρτ πέρασε από τη Formula Ford (βρετανικό και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα) και την F3, για να βρεθεί το 1984 στην Formula 1 και στο κόκπιτ της Toleman Hart.

senna 2

Μέσα στα επόμενα 10 χρόνια θα μετατρεπόταν σταδιακά σε ένα θρύλο του σπορ χάρη στις τουλάχιστον μαγικές στιγμές που έδωσε σε όλους εμάς πίσω από το τιμόνι μονοθεσιών όπως της Toleman, της Lotus, της McLaren και τέλος… της Williams. Μέσα σε αυτό το διάστημα κατέκτησε 3 Παγκόσμιους Τίτλους οδηγών, 41 νίκες, 65 pole positions και κυρίως εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον πλανήτη, με πολλούς εξ αυτών ακόμη και σήμερα να το θεωρούν τον καλύτερο που υπήρξε ποτέ.

senna 3

Κανείς δεν ξέρει πόσα ακόμη μπορεί να είχε καταφέρει αν δεν υπήρχε αυτή η μαύρη Πρωτομαγιά του ’94 στο GP του San Marino. Πως θα εξελισσόταν άραγε η κόντρα του φαινομένου Senna απέναντι στο ανερχόμενο παιδαρέλι από την Γερμανία που άκουγε στο όνομα Michael Schumacher; Κάποια ερωτήματα μάλλον είναι γραφτό να μένουν αναπάντητα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...