Ξέρεις πόσα εργοστάσια αυτοκινήτων υπάρχουν στην Ευρώπη;

Η βιομηχανία αυτοκινήτου είναι μια από τις πιο επικερδής, απασχολώντας μόνο στην Ευρώπη σχεδόν 2,6 εκατομμύρια εργαζομένους. Τα εργοστάσια είναι εκατοντάδες.

  • -
  • -

Στρατιές ανθρώπων μετακινούνται καθημερινά προς τα κολοσσιαία εργοστάσια οχημάτων. Οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις σε κάθε γωνιά της Γηραιάς Ηπείρου, κατασκευάζοντας επιβατικά αυτοκίνητα, επαγγελματικά, κινητήρες και μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα.

Στον χώρο του αυτοκινήτου έχει δημιουργηθεί ένας «χορός εκατομμυρίων», με τους κατασκευαστές να πωλούν και τους καταναλωτές να αγοράζουν κατά κόρον. Οι περισσότερες χώρες επενδύουν στους τέσσερις τροχούς, καθώς πρόκειται για μια άκρως επικερδή βιομηχανία. Αντιθέτως, στην Ελλάδα δεν υπάρχει ίχνος μονάδας παραγωγής.

ergostasia

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA), επί ευρωπαϊκού εδάφους υπάρχουν αυτή την στιγμή 301 μονάδες κατασκευής και παραγωγής, στις οποίες εργάζονται σχεδόν 2,6 εκατ. άνθρωποι. Από αυτές, οι 194 φιλοξενούνται στα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα δεν υπάρχει στον χάρτη της βιομηχανίας αυτοκινήτου

Οι 134 μονάδες παράγουν επιβατικά αυτοκίνητα, 41 εργοστάσια κατασκευάζουν ελαφρά επαγγελματικά οχήματα (βαν), 52 εγκαταστάσεις βαρέα οχήματα (φορτηγά), 66 εργοστάσια παράγουν λεωφορεία, 72 μονάδες αφορούν αποκλειστικά κινητήρες και 18 μπαταρίες για ηλεκτρικά οχήματα.

Δείτε εδώ πόσα αυτοκίνητα ανά κάτοικο έχουμε στην Ελλάδα

Στον πίνακα που δημοσίευσε ο ACEA, βλέπουμε πως η Γερμανία ηγείται της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας με 44 εργοστάσια. 30 διαθέτει η Γαλλία και ακολουθεί η Ιταλία με 24. Εντύπωση κάνουν τα 18 εργοστάσια της Πολωνίας και τα 6 στη Ρουμανία.

Όπως προκύπτει, χώρες της ΕΕ που υποτίθεται έχουν χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από τη δική μας, παράγουν αυτοκίνητα και εξαρτήματα, σε αντίθεση με εμάς που μόνο αγοράζουμε. Όσο για τη γειτονική Τουρκία, διαθέτει σε όλη τη χώρα 17 μονάδες, απασχολώντας χιλιάδες εργαζομένους.

Ακολουθεί η λίστα του ACEA

ergostasia

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...