Οδηγούμε τo Skoda Fabia 1.0 TSI 110 PS: Συνολική αναβάθμιση

Με βελτιωμένη πρακτικότητα και τεχνολογία, αλλά και πιο θελκτική σχεδίαση από ποτέ, το νέο Fabia επιχειρεί να αποτελέσει το νέο σημείο αναφοράς στα supermini.

  • -
  • -
Ισχύς110 PS
Ροπή200 Nm
Επιτάχυνση 0-100 km/h9,7 sec
Μέση κατανάλωση (WLTP)5,2 lt/100km
Εκπομπές CO2 (WLTP)117,0 gr/km
Euro NCAP
με μια ματιά

Η εντελώς νέα γενιά του Skoda Fabia κλείνει τα μάτια στα υβριδικά συστήματα κίνησης που ανεβάζουν το κόστος αγοράς και επιλέγει τον γνώριμο 1.0 TSI για να προσφέρει ασφάλεια, επιδόσεις, τεχνολογία συνδεσιμότητας και πρακτικότητα σε λογική τιμή.

Στην 4η γενιά του, το Skoda Fabia αφήνει στο παρελθόν την όποια ντροπαλότητα του προηγούμενου και λανσάρεται με τεχνολογίες επιλεγμένες από το πάνω ράφι του Ομίλου Volkswagen. Και σε μια εποχή που πολλοί αντιμετωπίζουν τα μοντέλα της κατηγορίας Β ως εργαλεία αποκλειστικά για χρήση στην πόλη, η Skoda προσφέρει ένα πρακτικό, ευρύχωρο αυτοκίνητο που δεν φοβάται να αναλάβει το ρόλο του οικογενειακού. 

Η εμφάνισή του, με μάσκα που παραπέμπει σε εκείνη του Enyaq, δυναμικά νεύρα να διατρέχουν το καπό και λείες επιφάνειες στο πλάι, δεν κερδίζει μόνο το μάτι αλλά και... τον αέρα. Από τους μικρότερους εξωτερικούς καθρέφτες μέχρι τα εν μέρει καλυμμένα κενά ανάμεσα στις ακτίνες των ζαντών, πολλές λεπτομέρειες βάζουν το λιθαράκι τους για να προκύψει ο κορυφαίος αεροδυναμικός συντελεστής για την κατηγορία, Cd 0,28. Μάλιστα, στον εμπρός προφυλακτήρα υπάρχουν περσίδες που κλείνουν όταν δεν υπάρχουν μεγάλες ανάγκες ψύξης του κινητήρα, εξοικονομώντας 0,2 lt/100 km στα 120 km/h. 

fabia

Το νέο Fabia βασίζεται στην πλατφόρμα MQB A0 και έχει μεγαλώσει αισθητά σε διαστάσεις. Το μήκος του αγγίζει πλέον τα 4,11 m, με τους 9 από τους 10 πόντους της διαφοράς να έχουν περάσει και στο μεταξόνιο (2,64 m), ενώ 5 πόντους έχει κερδίσει το πλάτος (1,78 m). Πρόκειται πλέον για ένα από τα μεγαλύτερα supermini της αγοράς. Τα στάνταρ φώτα LED δίνουν τη χαρακτηριστική φωτεινή υπογραφή της Skoda, ενώ τα ζωντανά χρώματα, η διχρωμία της οροφής και τα διάφορα σχέδια ζαντών με διάμετρο έως 18" τις απαραίτητες επιλογές εξατομίκευσης. 

Η ελληνική γκάμα του Fabia προσφέρει δύο επιλογές κινητήρα: τον ατμοσφαιρικό 1.0 MPI με 80 PS και τον 1.0 TSI με 110. Η μικρή χρηματική διαφορά μεταξύ τους καθιστά περιττή την εισαγωγή της ενδιάμεσης έκδοσης 1.0 TSI 95 PS, ενώ την ισχυρότερη εκδοχή 1.5 TSI 150 PS φαίνεται ότι θα τη δούμε στο άμεσο μέλλον, αφού ήδη υπάρχει ζήτηση για αυτή. Μέχρι τότε, το Fabia που ήρθε στα χέρια μας είναι το «110», το οποίο διαθέτει turbo μεταβλητής γεωμετρίας και συνδυάζεται με χειροκίνητο 6τάχυτο κιβώτιο. 

fabia

Διατίθεται και με 7τάχυτο διπλού συμπλέκτη (DSG), όμως η αδιαμφισβήτητη ευκολία που φέρνει το αυτόματο στην καθημερινή χρήση συνοδεύεται από αύξηση των εκπομπών CO2 από τα 116 g/km στα 128. Νούμερο το οποίο στερεί από εκείνο το Fabia την απαλλαγή από τα τέλη κυκλοφορίας και την ελεύθερη είσοδο στον Καθαρό Δακτύλιο της Αθήνας που απολαμβάνουν όλες οι χειροκίνητες εκδόσεις. 

Έξυπνη και ευρύχωρη καμπίνα 

Στο εσωτερικό, το ταμπλό ενσωματώνει σπορ, στρογγυλούς πλαϊνούς αεραγωγούς, ακολουθώντας κατά τα άλλα τη σύγχρονη σχεδιαστική φιλοσοφία της Skoda. Μια ενιαία επιφάνεια διατρέχει όλο το πλάτος του και πάνω σε αυτή στέκει η οθόνη του infotainment και ο πίνακας οργάνων, ο οποίος φέρει ανάγλυφο το όνομα του μοντέλου στο κάλυμμά του και στην έκδοση Style που δοκιμάζουμε είναι ψηφιακός με διαγώνιο 10,25". Τα σκληρά υλικά που χρησιμοποιούνται στην κονσόλα και στο ταμπλό δείχνουν ποιοτικά, ενώ το ύφασμα με την ευχάριστη υφή και την όμορφη ραφή στο ταμπλό αυτού του Fabia αποτελεί έξτρα εξοπλισμό ακόμα και για την έκδοση Style. 

fabia

Η κεντρική οθόνη 6,5" των βασικών εκδόσεων Active και Ambition, στη Style αναβαθμίζεται στις 8", όμως το συγκεκριμένο Fabia έχει το προαιρετικό σύστημα Amudsen με οθόνη 9,2” και πλοήγηση. Η οθόνη είναι ευκρινής και η χρήση της αρκετά εύκολη μετά από την απαραίτητη προσαρμογή για όποιον έρχεται για 1η φορά σε επαφή μαζί της. Το ότι οι βασικοί χειρισμοί του κλιματισμού γίνονται με φυσικά πλήκτρα προσθέτει μερικούς πόντους στην καλή εργονομία. Η σύνδεση smartphone με Smart Link είναι στάνταρ (wireless στην έκδοση Style), όπως και οι απομακρυσμένες λειτουργίες μέσω της εφαρμογής Skoda Connect. 

γλυκά
  • Χώροι-πρακτικότητα
  • Εργονομία
  • Τεχνολογία πολυμέσων
  • Ποιότητα κύλισης
  • Λειτουργία ανάρτησης
  • Τιμή
ξινά
  • Εκπομπές CO2 με DSG
  • Εγγύηση 2 ετών

Η ευρυχωρία αποτελούσε πάντα προτεραιότητα για το Skoda Fabia, και η νέα γενιά συνεχίζει αυτή την παράδοση. Ο οδηγός θα βρει εύκολα την ιδανική θέση, χάρη στο τιμόνι που έρχεται αρκετά έξω και σε ένα κάθισμα που δεν θα ψάχνει συνεχώς πώς να το χαμηλώσει κι άλλο. Παράλληλα, το αυξημένο εσωτερικό πλάτος δίνει τον απαραίτητο αέρα για τους αγκώνες, τόσο προς την πόρτα όσο και προς τη μεριά του συνοδηγού. Η αίσθηση ευρυχωρίας συνοδεύεται από καλή ορατότητα προς κάθε κατεύθυνση, χάρη στις σχετικά λεπτές κολώνες και στις μεγάλες γυάλινες επιφάνειες. 

Πίσω, ακόμα και ψηλοί επιβάτες θα καθίσουν χωρίς τα πόδια τους να ακουμπούν στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων. Και παρότι η πανοραμική ηλιοροφή του Fabia της δοκιμής περιορίζει το χώρο για το κεφάλι, γεγονός παραμένει πώς πρόκειται για ένα μοντέλο που δεν… κάνει ό,τι μπορεί για να στείλει στα B-SUV όποιον ψάχνει για ένα supermini με καλούς χώρους για ενήλικες πίσω. Κι αυτό δεν έχει επιτευχθεί εις βάρος του χώρου αποσκευών, ο οποίος πλησιάζει την κορυφή της κατηγορίας, με όγκο 380 lt (σε αυτά περιλαμβάνεται και ο χώρος της ρεζέρβας). 

fabia

Επιπλέον στοιχεία που κάνουν όσους κάθονται πίσω να μη νιώθουν επιβάτες Β’ κατηγορίας είναι οι μεγάλες θήκες στις πόρτες, οι πρακτικές θήκες για κινητά στις πλάτες των εμπρός καθισμάτων και οι δύο θύρες φόρτισης USB-C. Είναι κι αυτά μέρος της φιλοσοφίας Simply Clever, βάσει της οποίας η καθημερινή ζωή με το αυτοκίνητο διευκολύνεται με έξυπνες λύσεις, στάνταρ ή προαιρετικές, τις οποίες απορείς γιατί δεν εφαρμόζουν κι άλλοι κατασκευαστές: Θήκες για ομπρέλες μέσα στις εμπρός πόρτες, αφαιρούμενες ποτηροθήκες, αναδιπλούμενο κάθισμα συνοδηγού κ.ά. Υπάρχει ακόμα και θύρα USB-C στην οροφή, πάνω από τον κεντρικό καθρέφτη, για τη σύνδεση κάμερας ασφαλείας (dashcam). 

Οδήγηση με Style 

Στην πράξη, όλα τα παραπάνω μεταφράζονται σε ένα σύνολο που ικανοποιεί σε κάθε επίπεδο. Ξεκινώντας, η πρώτη θετική εντύπωση έρχεται από το χαμηλό επίπεδο θορύβου και την πολύ ραφιναρισμένη λειτουργία του μοτέρ. Τα ξεκούραστα χειριστήρια που περιμένεις δίνουν και εδώ το «παρών», με ένα λεβιέ ταχυτήτων που κινείται αβίαστα με ελάχιστη δύναμη, ελαφρύ τιμόνι και μαλακά πετάλια. 

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη παίρνει η ανάρτηση, που έχει ρυθμιστεί για να προσφέρει τη βέλτιστη άνεση και τα καταφέρνει μια χαρά. Οι ξερές αντιδράσεις στις πιο έντονες ανωμαλίες των δρόμων της πόλης οφείλονται εν μέρει στις -προαιρετικές- ζάντες 17", και δεν είναι ικανές να χαλάσουν τη συνολική εικόνα. Η ποιότητα κύλισης είναι πολύ καλή και το βουητό από το δρόμο περιορισμένο, μέχρι να αυξήσεις αρκετά την ταχύτητά σου και να διαπιστώσεις ότι στον αυτοκινητόδρομο είναι αυξημένο σε σχέση π.χ. με το αδελφό Volkswagen Polo.

Δείτε ακόμη Δοκιμάζουμε το Volkswagen Polo 1.0 TSI 95 PS

fabia

Ο κινητήρας έχει τη γνώριμη, σταθερή ώθηση σε όλο το φάσμα στροφών που εκτιμάς σε κάθε TSI, με τα 200 Nm της ροπής να εξασφαλίζουν ζωηρή μετακίνηση και ασφαλείς προσπεράσεις. Θα χρειαστεί να κατεβάσεις μόνο αν ξεχαστείς με μεγάλη σχέση στο 6τάχυτο κιβώτιο και λιγότερες από 1.800 rpm περίπου. 

Η ανάρτηση δεν αφήνει το πλαίσιο να πλέει σε υψηλή ταχύτητα, ενώ και η κλίση θα πάρει διαστάσεις μόνο αν κουβαλήσεις υπερβολικά χιλιόμετρα για τη δεδομένη στροφή. Στη γρήγορη οδήγηση, το Fabia της δοκιμής έχει το επιπλέον ατού των προαιρετικών Driving Modes που περιλαμβάνουν και Sport πρόγραμμα, αν και η επίδρασή του στο τιμόνι και στο γκάζι είναι μικρή.

Δείτε εδώ όλες τις εκδόσεις του Fabia που δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας 

Πιο έντονη είναι σίγουρα η αλλαγή που επιφέρει το Eco, με θετική επίδραση στην κατανάλωση, χάρη στην ήπια χαρτογράφηση που ενεργοποιεί για το πεντάλ του γκαζιού. Με αρκετή κίνηση στην πόλη, που είναι και το πιθανότερο σενάριο κίνησης για ένα μικρό μοντέλο, η κατανάλωση παραμένει εύκολα μεταξύ 6,5-7,0 lt/100 km, ενώ με σύνεση και πιο ανοιχτές διαδρομές μπορεί να πλησιάσει την εργοστασιακή τιμή των 5,1 lt/100 km

fabia

Σε κάθε περίπτωση, για τις ασφαλείς μετακινήσεις φροντίζουν τα συστήματα Front Assist και Lane Assist από τη βασική έκδοση Active, καθώς και οι 6 αερόσακοι και η δομή της πλατφόρμας MQB A0, που όλα μαζί είχαν ως αποτέλεσμα την αξιολόγηση με 5 αστέρα από τον οργανισμό Euro NCAP. Προαιρετικά προσφέρονται το σύστημα ημιαυτόνομης οδήγησης Travel Assist, η επίβλεψη τυφλού σημείου Side Assist, το αυτόματο παρκάρισμα με Maneuver Assist, καθώς και συνολικά 9 αερόσακοι. 

Επιτυχία 

Η Skoda διάλεξε καλά συστατικά για τη δημιουργία του νέου Fabia και η συνταγή πέτυχε. Η ευρυχωρία, η άνεση, η ασφάλεια και η υψηλή τεχνολογία συνδεσιμότητας αποτελούν θέματα πρώτης προτεραιότητας για πολλούς αγοραστές, και σε αυτά αριστεύει. Η ελκυστική σχεδίαση, όπως και το δυνατό και οικονομικό μοτέρ είναι επιπλέον ατού

fabia

Με τιμή 17.500 € για την έκδοση Ambition και 18.990 € για την πλούσια Style, το Fabia 1.0 TSI αποτελεί μια πολύ ανταγωνιστική πρόταση στη μικρή κατηγορία. Και με δεδομένο ότι η Skoda διαθέτει ετοιμοπαράδοτα αυτοκίνητα για το λανσάρισμα του μοντέλου και κάποια ακόμη που έρχονται σε 60-70 ημέρες, έρχεται την κατάλληλη στιγμή.

συμπέρασμα

Ένα ολοκληρωμένο supermini που καταφέρνει να προσφέρει ουσιαστικά πλεονεκτήματα, χωρίς θυσίες, σε τιμή αρκετά λογική για τα δεδομένα της αγοράς σήμερα. Αν γίνει επιτυχία, θα του αξίζει απόλυτα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...