Mazda: Ο άνθρωπος στο προσκήνιο!

Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της φίρμας είναι έκδηλος σε όλα τα χαρακτηριστικά των μοντέλων της.

  • -
  • -

Με αφετηρία την πλούσια ιστορία της που μετρά πάνω από έναν αιώνα, η Mazda εμπνέει, καινοτομεί και εξερευνά νέα μονοπάτια στην αυτοκίνηση, με γνώμονα τον άνθρωπο. Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της φίρμας είναι έκδηλος σε όλα τα χαρακτηριστικά των μοντέλων της. Από την οδηγική απόλαυση και την τεχνολογία αιχμής, μέχρι τον θελκτικό εξωτερικό σχεδιασμό που ξυπνά έντονα συναισθήματα και τη νέα μορφή πολυτέλειας στο εσωτερικό, που είναι εμπνευσμένη από την ιαπωνική παράδοση.

Σχεδίαση που μιλά στην ψυχή

Η πρώτη εντύπωση για κάθε αντικείμενο έρχεται από τα οπτικά ερεθίσματα και η Mazda το γνωρίζει πολύ καλά. Οι σχεδιαστές της και οι έμπειροι τεχνίτες Takumi σμιλεύουν με μαεστρία τις επιφάνειες των μοντέλων της, αναδεικνύοντάς τα στις πιο ελκυστικές προτάσεις κάθε κατηγορίας. Γι’ αυτό έχουν τιμηθεί με περισσότερα από 350 βραβεία σχεδιασμού. Η σχεδιαστική γλώσσα Kodo Design που από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας πέρασε αναλλοίωτη από φουτουριστικά πρωτότυπα σε μοντέλα παραγωγής, έχει εξελιχθεί σε σήμα κατατεθέν της ιαπωνικής φίρμας. Στην τελευταία εξέλιξη της Kodo «Soul of Motion» (η ψυχή της κίνησης), που βρίσκει εφαρμογή στη σημερινή γκάμα, οι γραμμές και οι καμπύλες του αμαξώματος παραπέμπουν στη ροή του αέρα και του νερού, εκφράζοντας δύναμη και απαράμιλλη ομορφιά που μοιάζει να προέρχεται από τη φύση. Αυτοκίνητα όπως το Mazda3 μοιάζουν με κινούμενα γλυπτά που συνδυάζουν αρμονικά δυναμισμό και χάρη - ιδιαίτερα στη μοναδική απόχρωση Soul Red Crystal - επικοινωνώντας βαθύτερα χαρακτηριστικά τους όπως η προσήλωση στην οδηγική απόλαυση και η μαγεία της απλότητας.

 Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο εσωτερικό όπου κυριαρχεί η απλότητα, η άνεση και η εργονομία με στόχο να μην αποσπάται η προσοχή του οδηγού από τον δρόμο. Παράλληλα, οι επενδύσεις από υλικά υψηλής ποιότητας διαμορφώνουν μια premium ατμόσφαιρα που χαρακτηρίζει τη νέα εποχή της Mazda. Η καλύτερη έκφραση αυτής βρίσκεται στο εσωτερικό του νέου Mazda CX-60 που ακολουθεί την ιαπωνική φιλοσοφία Ma για την ηρεμία και την ομορφιά του άδειου χώρου, και το συνδυασμό από διαφορετικά υλικά όπως ξύλο σφενδάμου, δέρμα Napa και περίτεχνα υφάσματα.

Μαθήματα οδηγικής απόλαυσης

Όποιος λατρεύει την οδήγηση δεν γίνεται να μη χαμογελά στη σκέψη του εμβληματικού Mazda MX-5. Το ελαφρύ πισωκίνητο σπορ μοντέλο έχει αγαπηθεί όσο κανένα άλλο στις τέσσερις γενιές του, από το 1989 μέχρι και σήμερα. Την επιτυχία του σε παγκόσμιο επίπεδο επιβεβαιώνει το πλήθος βραβείων που έχει αποσπάσει, αλλά και το Ρεκόρ Guinness για το πιο επιτυχημένο διθέσιο roadster στην ιστορία, με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα. Στην τελευταία του μορφή, το MX-5 ενσωματώνει με ακόμα μεγαλύτερη πιστότητα τον fun to drive χαρακτήρα των προγόνων του, το χαρακτηριστικό που έφερε ξανά τα roadster στο προσκήνιο, με έμφαση στο χαμηλό βάρος, το κοφτερό κράτημα, την αίσθηση ελευθερίας και την απόλυτη σύνδεση με τον οδηγό.

Η ένωση οδηγού και οχήματος που η Mazda αποκαλεί «Jinba Ittai» είναι τόσο έντονη όσο η σχέση ενός αναβάτη με το άλογό του. Η ίδια συνταγή έχει εφαρμοστεί σε ολόκληρη την γκάμα μοντέλων της ιαπωνικής φίρμας, συμπεριλαμβανομένων και των SUV: Το δημοφιλές CX-30, το αμιγώς ηλεκτρικό MX-30, το επιβλητικό CX-5 και το ολοκαίνουργιο CX-60, που αποτελεί ναυαρχίδα της Mazda και πρεσβευτή της νέας εποχής στην premium κατηγορία. Το CX-60 είναι το πρώτο μοντέλο της Mazda που χρησιμοποιεί σύστημα κίνησης plug-in hybrid. Η συνδυαστική ισχύς των 327 PS από βενζινοκινητήρα και ηλεκτρικό μοτέρ το καθιστά το ισχυρότερο μοντέλο παραγωγής στην ιστορία της φίρμας, το οποίο όμως μπορεί να κινηθεί και αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια. Η ιδιαίτερα χαμηλή κατανάλωση καυσίμου που προκύπτει, συνδυάζεται και με λιγότερη επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

Η τεχνολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου

Μέσα σε κάθε σύγχρονο Mazda, η τεχνολογία έχει ρυθμιστεί για να ενισχύει την ένωση του οδηγού με το όχημα χωρίς περισπασμούς. Η αρχιτεκτονικη Skyactiv προσφέρει υψηλά επίπεδα ακαμψίας, η ενεργή τετρακίνηση i-Activ AWD χαρίζει πρόσφυση ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών, συστήματα όπως το G-Vectoring Control βελτιώνουν το κράτημα ενώ η πλούσια συλλογή συστημάτων υποβοήθησης i-Activsense βρίσκεται διαρκώς στην υπηρεσία του οδηγού. Η Mazda ήταν πάντα γνωστή για την τεχνολογική υπεροχή της στο κομμάτι των κινητήρων, από τους περιστροφικούς Wankel των σπορ μοντέλων RX, μέχρι τους καινοτόμους και αποδοτικούς κινητήρες Skyactiv-X που κινούν τα μοντέλα της σήμερα. Η τεχνολογία των Skyactiv-X συνδυάζει με μοναδικό τρόπο τα πλεονεκτήματα των κινητήρων βενζίνης και πετρελαίου, προσφέροντας ένα συνδυασμό χαμηλής κατανάλωσης και ρύπων, με υψηλή απόδοση και αυξημένη ροπή για μοναδικές επιδόσεις. Στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα συμβάλλει και το ήπια υβριδικό σύστημα m Hybrid που εξοικονομεί καύσιμα, με την μπαταρία να φορτίζει ανακτώντας ενέργεια κατά την επιβράδυνση.

Ο εξηλεκτρισμός της Mazda προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Εκτός από τις ήπια υβριδικές εκδόσεις που συναντώνται σε ολόκληρη τη γκάμα και το ισχυρό plug-in hybrid σύστημα κίνησης του CX-60, η εταιρεία προσφέρει ήδη το αμιγώς ηλεκτρικό crossover ΜΧ-30. Έχει ήδη μπει στην τροχιά που θα την οδηγήσει σε μια 100% εξηλεκτρισμένη γκάμα μοντέλων το 2030, αλλά και στο στόχο του μηδενικού αποτυπώματος διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2050 σε ολόκληρο το φάσμα εργασιών της. Στον πιο σημαντικό στόχο που μπορεί να θέσει μια εταιρία με επίκεντρο τον άνθρωπο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...