Leasing αυτοκινήτου: Τι κερδίζεις επιλέγοντας ένα plug-in hybrid;

Ο συνδυασμός της ηλεκτροκίνησης με την απεριόριστη αυτονομία που προσφέρει ο θερμικός κινητήρας, δεν είναι τα μόνα πλεονεκτήματα της επιλογής ενός PHEV.

  • -
  • -

Όσο το leasing εξαπλώνεται, τόσος περισσότερος κόσμος θέλει να μάθει λεπτομέρειες προκειμένου να δει αν συμφέρει και τον ίδιο μια τέτοια επιλογή. Η χρονομίσθωση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ελκυστική για ένα κομμάτι των αγοραστών, καθώς σε επίπεδο εταιρείας, το μίσθωμα περνά στα έξοδά της. Η ποικιλία των αυτοκινήτων όμως στην αγορά, φέρνει διάφορες «ανατροπές». Ένα παράδειγμα είναι και τα Plug-In υβριδικά μοντέλα. Σε συγκεκριμένες καταστάσεις, μπορεί να συμφέρει πάρα πολύ η επιλογή ενός τέτοιου.

Σε ποιες περιπτώσεις συμφέρει το leasing ενός Plug-In Hybrid;

Για τις εταιρείες που παρέχουν αυτοκίνητα στα στελέχη τους, η επιλογή ενός Plug-In Hybrid είναι σχεδόν… μονόδρομος. Πιο συγκεκριμένα, τα Plug-In υβριδικά με ΛΤΠΦ (Λιανική Τιμή Προ Φόρων) έως 40.000 € και με εκπομπές ρύπων έως 50 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο, απαλλάσσονται από τον φόρο χρήσης εταιρικού οχήματος. Αν λοιπόν η εταιρεία έχει σκοπό να δαπανήσει ένα υψηλό μηνιαίο μίσθωμα για παροχή αυτοκινήτου σε στέλεχός της, τότε συμφέρει και τις δύο πλευρές, ειδικά τον εργαζόμενο.

Leasing αυτοκινήτου: Όλες οι απαντήσεις σε ένα άρθρο!

Αντίθετα, σε «χαμηλότερες» θέσεις, η λύση του Plug-In Hybrid δεν υιοθετείται αφού η εταιρείες προτιμούν να πληρώνουν χαμηλότερο μηνιαίο μίσθωμα. Τα Plug-In συνήθως είναι ακριβά αυτοκίνητα με μεγάλη ισχύ και ανήκουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες, οπότε τα προτιμούν μόνο για τις «μεγάλες» θέσεις που έτσι κι αλλιώς θα πλήρωναν ένα σεβαστό ποσό. Ωστόσο πρέπει να σημειώσουμε ότι ο νόμος δεν προβλέπει φόρο χρήσης εταιρικού οχήματος αν το εν λόγω αυτοκίνητο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για επαγγελματικούς λόγους από τον εργαζόμενο. Έτσι οι πωλητές για παράδειγμα, μπορούν να έχουν όχημα από την εταιρεία τους χωρίς να τους επιβάλλεται φόρος.

Τι είναι ο φόρος χρήσης εταιρικού αυτοκινήτου;

Πριν από λίγα χρόνια, υιοθετήθηκε ο φόρος χρήσης εταιρικού αυτοκινήτου στην Ελλάδα με αποτέλεσμα να θεωρείται «αμοιβή σε είδος». Με απλά λόγια, το κράτος θεωρεί σαν επιπλέον εισόδημα την παροχή οχήματος από την εταιρεία στον εργαζόμενο και τον φορολογεί για τη χρήση του. Το πόσο υψηλός είναι ο φόρος χρήσης εξαρτάται από το συνολικό εισόδημα του εργαζομένου, αλλά και από την ΛΤΠΦ (Λιανική Τιμή Προ Φόρων) του οχήματος που χρησιμοποιεί. 

ΛΤΠΦ Συντελεστής φορολογίας
0 - 14.000 €                  4%
14.001 - 17.000 €                 20%
17.001 - 20.000 €                 33%
20.001 - 25.000 €                 35%
25.001 - 30.000 €                 37%
30.001 € και άνω                 20%


Ο τρόπος υπολογισμού του φόρου και το επιπλέον «εισόδημα» για τον εργαζόμενο προκύπτει κλιμακωτά. Για παράδειγμα, σε ένα αυτοκίνητο με ΛΤΠΦ στις 19.000 € δεν υπολογίζουμε το 33% σαν συντελεστή φορολογίας. Για τα πρώτα 14.000 € υπολογίζουμε 4%, μετά για τα επόμενα 3.000 € υπολογίζουμε 20% και για τα 2.000 € που απομένουν, 33%. Στη συνέχεια προσθέτουμε όλα τα ποσοστά που υπολογίσαμε. Αντίστοιχα το ίδιο συμβαίνει και για όχημα με ΛΤΠΦ των 26.000 € για παράδειγμα.

Παράλληλα, υπολογίστε ότι ο φόρος μειώνεται βάσει παλαιότητας. Από καινούργιο έως 2 ετών δεν υπάρχει καμία μείωση. Από 3 έως 5 έτη έχουμε μείωση 10%, από 6 έως 9 έτη μείωση 25% και από 10 έτη και άνω, 50% επί του συνολικού φόρου που προκύπτει με βάση τη ΛΤΠΦ του. 

Leasing αυτοκινήτου: Συμφέρει για μια ατομική επιχείρηση;

Γιατί τα Plug-In Hybrid δεν έχουν φόρο χρήσης εταιρικού οχήματος;

Πρόκειται για ένα κίνητρο επιλογής αυτοκινήτου φιλικό προς το περιβάλλον. Αποφασίστηκε ότι για τα εταιρικά οχήματα, που είναι καινούργια και στην περίπτωση των στελεχών, μεγαλύτερης αξίας, θα πρέπει να δοθεί ένας λόγος επιλογής οχήματος που δεν επιβαρύνει σημαντικά το περιβάλλον με ρύπους. Για παράδειγμα ένα SUV με Plug-In υβριδικό σύστημα κίνησης, επιβαρύνει σημαντικά λιγότερο το περιβάλλον από ένα ίδιο αυτοκίνητο, με περίπου 250 ίππους αλλά μόνο έναν βενζινοκινητήρα. Ο χρήστης θα πρέπει να είναι τακτικός με τη φόρτιση για να υπάρχει το όφελος στο περιβάλλον, όμως ακόμη και με άδειες τις μπαταρίες (ποτέ δεν αδειάζουν τελείως) το αυτοκίνητο λειτουργεί σαν συμβατικό υβριδικό και εξοικονομεί καύσιμο (άρα και ρύπους) τουλάχιστον σε συνθήκες πόλης.

Επιστρέφοντας στα του leasing, εργαζόμενος που του παρέχεται όχημα με ρύπους έως 50 γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο και ΛΤΠΦ έως τις 40.000 €, δεν καταγράφει επιπλέον εισόδημα στη φορολογική του δήλωση από χρήση εταιρικού αυτοκινήτου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...