SUV που… λατρεύουν την πόλη: Kia Stonic ή Suzuki Vitara; Ποιο προτιμάτε;

Δύο SUV με compact διαστάσεις, ευρύχωρο εσωτερικό, απόσταση από το έδαφος και πολύ καλό εξοπλισμό. Εσείς ποιο θα διαλέγατε;

  • -
  • -

Η μόδα των SUV θα μπορούσε κανείς να πει ότι βρήκε τον τρόπο να συνδυάσει την ευρυχωρία στην καμπίνα με το «μαζεμένο» μήκος. Αυτό θα το εκτιμήσει δεόντως κάποιος που χρειάζεται περισσότερους χώρους από supermini, αλλά όχι πολύ μεγαλύτερες διαστάσεις για να κινείται εύκολα στους πολύβουους δρόμους των πόλεων. Μερικοί ίσως σκεφτείτε ότι τη συνταγή την είχαν βρει από παλαιότερα τα μικρά MPV (πολυμορφικά) αλλά σε ποιον άρεσαν τα πολυμορφικά; Πιθανότατα ούτε στους σχεδιαστές τους.

Αντίθετα τα SUV εκφράζουν άποψη, μπορούν να έχουν όμορφο σχήμα και καλές αναλογίες για να αρέσουν στο μάτι. Άλλωστε για αυτό έγιναν και μόδα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση στεκόμαστε ανάμεσα στο Kia Stonic και το Suzuki Vitara, δύο μοντέλα που έχουν πουλήσει πάρα πολύ και συνεχίζουν να προσελκύουν το αγοραστικό κοινό. Σε επίπεδο τιμής, το Kia προηγείται αφού ξεκινάει από χαμηλότερο ποσό. Για να φτάσεις όμως στην ισχύ του Suzuki θα πρέπει να προσπεράσεις όλη την γκάμα και να καταλήξεις στην κορυφαία έκδοση των 120 ίππων.

Για αυτό, διαλέξαμε το Kia Stonic με τον τρικύλινδρο τούρμπο βενζινοκινητήρα των 120 ίππων, ο οποίος ενισχύεται από ήπια υβριδικό σύστημα 48V και συνδυάζεται αποκλειστικά με αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων 7DCT. Στην κορυφαία έκδοση GT-Line κοστίζει 23.190 € και από τον βασικό εξοπλισμό δεν λείπει απολύτως τίποτα. Επιπροσθέτως, διαθέτει δυναμική εμφάνιση καθώς οι GT-Line προτάσεις της Kia υιοθετούν ένα σπορ παρουσιαστικό που τους ταιριάζει πολύ.

Αντιμέτωπο θέτουμε το Suzuki Vitara με τον τετρακύλινδρο τούρμπο βενζινοκινητήρα των 1.4 λίτρων και τους 129 ίππους. Το σύνολο επίσης ενισχύεται από ήπια υβριδικό σύστημα 48V, αλλά υπάρχει μια βασική διαφορά: είναι χειροκίνητο. Σε αντίθεση με το Kia που κάνει χρήση του πολύ καλού 7DCT, εδώ έχουμε έναν παραδοσιακό επιλογέα μηχανικού σασμάν με έξι σχέσεις. Πλέον δεν υπάρχουν αυτόματες εκδόσεις για το Vitara, εκτός της strong hybrid έκδοσης με το AGS. Στην κορυφαία έκδοση εξοπλισμού GLX στοιχίζει 23.630 €, περίπου 500 € ακριβότερο. Όπως είπαμε είναι χειροκίνητο, αλλά ως πλεονέκτημα, έχει να επιδείξει τις καλύτερες επιδόσεις λόγω του τούρμπο 1.400άρη.

Μιλάμε για ένα μοτέρ το οποίο εντυπωσιάζει με την ελαστικότητά του από χαμηλά, έχει δύναμη με όλες τις σχέσεις του κιβωτίου και καταφέρνει να μην καίει, συγκρατώντας την κατανάλωση εύκολα κάτω από τα 6,5 λίτρα / 100 km σε συνθήκες ταξιδιού. Χαρακτηριστικό, ότι το Vitara των 129 ίππων δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας! Σε επίπεδο χώρων τα δύο αστικά B-SUV κυμαίνονται σε παρόμοιο επίπεδο, ενώ και η οδική συμπεριφορά είναι προβλέψιμη, ασφαλής και σταθερή.

Καταλήγοντας, τα δύο πολύ αξιόλογα μοντέλα έχουν να προβάλλουν τα δικά τους πλεονεκτήματα. Το μεν Kia είναι αυτόματο, δεν καίει, είναι όμορφο και -το βασικότερο- υπάρχει σε αρκετά φθηνότερες εκδόσεις για όσους έχουν πιο σφιχτό budget, το δε Suzuki έχει εξαιρετικό κινητήρα με σβέλτες επιδόσεις, χαμηλή κατανάλωση, ενώ προσφέρεται και σε τετρακίνητες εκδόσεις, με το ανάλογο αντίτιμο φυσικά.

Κάνοντας κλικ εδώ μπορείτε να δείτε έναν συγκριτικό πίνακα με όλα τα χαρακτηριστικά των δύο εκδόσεων. Προτιμάτε αυτόματο Kia Stonic και «ρέστα» ή το γρηγορότερο Vitara χωρίς τέλη κυκλοφορίας; Πείτε μας ψηφίζοντας στο poll που ακολουθεί.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...