Τριήμερο Καθαράς Δευτέρας: 3 ταξίδια 1.000 km με ηλεκτρικό αυτοκίνητο!

Τα μεγάλα ταξίδια με ηλεκτρικό αυτοκίνητο στην Ελλάδα, είναι πλέον εφικτά. Αυτές είναι τρεις εκδρομές 1.000 km που μπορείς να κάνεις αυτό το τριήμερο!

  • -
  • -

Το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας είναι εδώ, με πολλούς να έχουν επιλέξει να αποδράσουν από τις πόλεις, ιδιαίτερα τις πιο μεγάλες όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Όμως τι γίνεται αν έχεις ηλεκτρικό; Μπορείς να κάνεις ένα μεγάλο ταξίδι όπως οι υπόλοιποι ή θα πρέπει να αρκεστείς σε κάποιον κοντινό προορισμό; Πάμε να δούμε 3 ταξίδια των 1.000 km που έχουμε σχεδιάσει ειδικά για όσους οδηγούν EV.

Σε κάθε ένα από αυτά τα τρία ταξίδια επιλέξαμε διαφορετικό αυτοκίνητο, όμως και στις τρεις περιπτώσεις η αφετηρία και ο τερματισμός είναι στην Αθήνα. Έτσι, η πρώτη διαδρομή που εξετάζουμε είναι ο γύρος της Πελοποννήσου με το Volkswagen ID.3 στην έκδοση με τη μεγάλη μπαταρία των 77 kWh. Η δεύτερη διαδρομή είναι μέχρι την Ηγουμενίτσα με το Tesla Model 3 Standard Plus και η τρίτη διαδρομή είναι μέχρι τη Θεσσαλονίκη με το Kia EV6 Standard Range.

Γύρος Πελοποννήσου με Volkswagen ID.3 77 kWh

Ξεκινάμε, λοιπόν, για το πρώτο ταξίδι το οποίο είναι και εκείνο με τις περισσότερες στάσεις, καθώς δεν έχουμε στόχο να πάμε σε κάποιον συγκεκριμένο προορισμό, αλλά να κάνουμε ένα roadtrip.

Πάσχα

Φεύγοντας από την Αθήνα, η πρώτη στάση είναι στο Ναύπλιο και εκεί θα κάνουμε και την πρώτη μας φόρτιση. Μπορεί να έχουν μεσολαβήσει μόλις 138 km από την αφετηρία, όμως τη χρειαζόμαστε για τη συνέχεια του ταξιδιού με βάση το πλάνο που έχουμε φτιάξει. Έτσι, όσο πίνουμε καφέ ή τρώμε με θέα το Μπούρτζι, αφήνουμε το ID.3 να φορτίζει στην ΕΚΟ που έχει ταχυφορτιστή.

Από εκεί παίρνουμε το δρόμο για να εξερευνήσουμε τις ομορφιές της Ανατολικής Πελοποννήσου, κινούμενοι συνεχώς ανάμεσα στον Πάρνωνα και τη θάλασσα. Έτσι, περνάμε από Άστρος, Λεωνίδιο, Μονεμβασιά, Σπάρτη και από εκεί παίρνουμε τον δρόμο για την Καλαμάτα όμως δεν πάμε από τον αυτοκινητόδρομο Μορέα. Αντίθετα, επιλέγουμε μία από τις ομορφότερες διαδρομές στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον μοναδικό δρόμο στη χώρα μας ο οποίος διασχίζει στο σύνολό του ένα φαράγγι, εκείνο του Ταϋγέτου. Όσον αφορά τον χρόνο, θα χρειαστούμε περίπου 15 λεπτά περισσότερα, όμως η ομορφιά της διαδρομής θα μας αποζημιώσει.

Δείτε ακόμαΣυμφέρει η εισαγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου; Όλη η διαδικασία

Στην Καλαμάτα κάνουμε και τη δεύτερη ταχυφόρτιση της διαδρομής στον ταχυφορτιστή της πόλης, έχοντας διανύσει 315 km από το Ναύπλιο και 453 km από όταν ξεκινήσαμε. Στην Καλαμάτα μπορούμε να διανυκτερεύσουμε καθώς πρόκειται για μία από τις ωραιότερες πόλεις της Πελοποννήσου.

Πάσχα

Την επόμενη μέρα και με την μπαταρία του ID.3 γεμάτη συνεχίζουμε το roadtrip στην Πελοπόννησο περνώντας από Μεθώνη, Κορώνη, Πύργο και Πάτρα. Λίγο μετά την αχαϊκή πρωτεύουσα κάνουμε την τελευταία μας φόρτιση, στον ταχυφορτιστή που υπάρχει στον ΣΕΑ Ψαθόπυργου. Φτάνοντας εδώ έχουμε καλύψει 319 km από όταν αφήσαμε πίσω μας την Καλαμάτα και 773 km από όταν ξεκινήσαμε. Φεύγοντας από εκεί πλέον δεν έχουμε άλλη στάση μέχρι την Αθήνα, στην οποία θα φτάσουμε έχοντας καλύψει συνολικά 968 km με μόλις τρεις φορτίσεις. Καθόλου άσχημα!

Στην Ηγουμενίτσα με Tesla Model 3 Standard Plus

Τρεις φορτίσεις θα χρειαστούν και σε αυτό το ταξίδι, όμως με εντελώς διαφορετικό πλάνο. Φεύγοντας από την Αθήνα θα κινηθούμε προς την Πάτρα. Λίγο πριν φτάσουμε εκεί, στο ύψος του Ψαθόπυργου, η Tesla έχει τοποθετήσει πανίσχυρους φορτιστές (οι δεύτεροι ταχύτεροι στην Ελλάδα) οι οποίοι προσφέρουν ρεύμα με ισχύ που φτάνει μέχρι και τα 250 kW. Αυτό σημαίνει ότι θα αναπληρώσουμε την ενέργεια που δαπανήσαμε για τα 195 km που προηγήθηκαν, μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Πάσχα

Φεύγοντας από τον φορτιστή περνάμε τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και χρησιμοποιούμε την Ιόνια Οδό ώστε να φτάσουμε στην Ηγουμενίτσα 294 km μετά τη στάση για φόρτιση και 489 km μετά την αναχώρησή μας από την Αθήνα.

Ο προγραμματισμός αυτού του ταξιδιού προβλέπει ότι θα μείνουμε εκεί, οπότε έχουμε όσο χρόνο θέλουμε ώστε να κάνουμε τη 2η φόρτιση οπουδήποτε.

Πάσχα

Όταν τελικά φύγουμε ακολουθούμε αντίστροφη διαδρομή. Αυτό σημαίνει ότι διανύουμε τα 294 km μέχρι τον Ψαθόπυργο, σταματάμε για λίγα λεπτά εκεί και συνεχίζουμε για να καλύψουμε τα τελευταία 195 km μέχρι την Αθήνα. Επιστρέφοντας στη βάση μας, η συνολική απόσταση που έχουμε διανύσει είναι 978 km.

Στη Θεσσαλονίκη με Kia EV6 Standard Range

Το τρίτο και τελευταίο ταξίδι που σχεδιάζουμε για το τριήμερο είναι στη Θεσσαλονίκη με το Kia EV6 Standard Rage και πλάνο που μοιάζει πολύ με εκείνο της Ηγουμενίτσας.

Πάσχα

Όπως και στα άλλα δύο, θα ξεκινήσουμε από την Αθήνα, όμως αυτή τη φορά θα μπούμε στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης. Η πρώτη στάση που θα κάνουμε για να φορτίσουμε είναι στο ΣΕΑ Αλμυρού, 267 km μετά την αφετηρία μας. Εκεί υπάρχει ταχυφορτιστής με ισχύ 50 kW, οπότε δε θα χρειαστεί να περιμένουμε πολύ.

Από εκεί και μετά δε χρειάζεται να σταματήσουμε ξανά, οπότε καλύπτουμε συνεχόμενα τα υπόλοιπα 267 km μέχρι τη Θεσσαλονίκη, απέχοντας πλέον 502 km από την Αθήνα. Δεδομένου ότι σκοπεύουμε να μείνουμε στη νύμφη του Θερμαϊκού, υπάρχει περίσσεια χρόνου για τη δεύτερη φόρτιση, άρα και ελεύθερη επιλογή.

Πάσχα

Όταν ξεκινήσουμε το ταξίδι της επιστροφής, η διαδρομή θα είναι η ακριβώς αντίστροφη. Αυτό σημαίνει ότι απομακρυνόμαστε από τη Θεσσαλονίκη κατά 236 km μέχρι να σταματήσουμε στο ΣΕΑ Αλμυρού, όπου θα κάνουμε την τρίτη και τελευταία φόρτιση του ταξιδιού μας. Πλέον απομένουν 267 km μέχρι να παρκάρουμε και πάλι στην Αθήνα, έχοντας καλύψει συνολικά 1.005 km.

Συμπέρασμα

Τα σύγχρονα ηλεκτρικά έχουν αυξημένη αυτονομία, με τα τρία που επιλέξαμε να είναι στα 549 km για το Volkswagen ID.3, στα 448 km για το Tesla Model 3 Standard Plus και στα 394 km για το Kia EV6 Standard Range. Η αυξημένη τους αυτονομία σε συνδυασμό με το δίκτυο φορτιστών το οποίο αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς, κάνει εφικτό να καλύψουμε 1.000 km είτε έχουμε σκοπό να πάμε εκδρομή σε ένα συγκεκριμένο μέρος, είτε θέλουμε να γνωρίσουμε πολλές από τις ομορφιές της χώρας μας με ένα roadtrip.

Εσύ τι ταξίδι θα έκανες με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...