Όριο αλκοτέστ: Πότε σε «πιάνει», ποια είναι τα πρόστιμα

Αλκοόλ και οδήγηση αποτελούν τον χειρότερο συνδυασμό για την οδική ασφάλεια. Γι΄αυτό και ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας είναι ιδιαίτερα αυστηρός.

  • -
  • -

Η Ελλάδα έχει αναλογικά τους περισσότερους θανάτους από τροχαία ατυχήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ αποτελεί ένας από τους βασικούς παράγοντες αυτής της «γενοκτονίας» στους δρόμους.

Με αφορμή τον νέο ΚΟΚ που έκανε πιο αυστηρές κάποιες ποινές - μεταξύ αυτών και την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης - ας θυμηθούμε ποιο είναι το όριο για την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και ποιες οι ποινές.

Το πρόστιμο ξεκινά από 200 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως τα 2.000€

Όπως αναφέρεται στο άρθρο 42 του ΚΟΚ, απαγορεύεται η οδήγηση κάθε οδικού οχήματος από οδηγό, ο οποίος κατά βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος, τοξικών ουσιών ή φαρμάκων που σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης τους ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητα του οδηγού. Ο ελεγχόμενος οδηγός θεωρείται ότι βρίσκεται υπό την επίδραση οινοπνεύματος όταν το ποσοστό αυτού στον οργανισμό είναι από 0,50 γραμμάρια ανά λίτρο αίματος (0,50 gr/l) και άνω όταν μετρηθεί με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή από 0,25 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εκπνεόμενου αέρα και άνω, όταν η μέτρηση γίνεται στον εκπνεόμενο αέρα με αντίστοιχη συσκευή αλκοολομέτρου.

alkotest

Αναλυτικά οι ποινές για την οδήγηση υπό την επήρεια μέθης

1) Σε περίπτωση που η αστυνομία εντοπίσει ότι οδηγείς με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα από 0,50gr/l έως 0,80 gr/l ή από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα, το πρόστιμο είναι:
200 ευρώ
Ακινητοποίηση του οχήματος
Βαθμοί Ποινής: 5

2) Αν οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 0,80 gr/l και μέχρι 1,10 gr/l μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,40 έως 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα, το πρόστιμο είναι:
700 ευρώ
Ακινητοποίηση του οχήματος
Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 90 μέρες
Βαθμοί Ποινής: 9 

3) Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 gr/l μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα, τιμωρείται με:
1.200 ευρώ
Φυλάκιση 2 μηνών
Αφαίρεση άδειας οδήγησης και πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος για 6 μήνες 

4) Σε περίπτωση που εντός 2 ετών από την παραπάνω παράβαση, συλληφθείς να οδηγείς υπό την επήρεια αλκοόλ με συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα άνω του 1,10 gr/l μετρούμενη με τη μέθοδο της αιμοληψίας ή άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εισπνεόμενου αέρα, τότε τιμωρείσαι με:
2.000 ευρώ
Φυλάκιση 6 μηνών
Αφαίρεση άδειας οδήγησης για 5 χρόνια
Αφαίρεση πινακίδων κυκλοφορίας οχήματος έως 6 μήνες

Τι γίνεται αν κάποιος οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών ουσιών

Με βάση τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, εάν ο οδηγός καταληφθεί να οδηγεί υπό την επίδραση τοξικών ουσιών ή φαρμάκων, που σύμφωνα με τις οδηγίες τους ενδέχεται να επηρεάζουν την ικανότητα οδήγησης, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) μηνών και με χρηματική ποινή τουλάχιστον 200 ευρώ. Επίσης, αφαιρείται επί τόπου η άδεια ικανότητα οδηγού για χρονικό διάστημα από 3 έως 6 μήνες.

alkotest

Πόσο μπορώ να πιώ για να μείνω εντός ορίου

Δεν υπάρχει τρόπος να υπολογίσεις το πόσο μπορείς να πιεις για να παραμείνεις κάτω του ορίου, που προβλέπει ο νόμος. Αυτό συμβαίνει γιατί η ποσότητα του αλκοόλ που χρειάζεται ο οργανισμός για να φτάσει στο επιτρεπτό όριο, διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Εξαρτάται από:

  • Το βάρος, την ηλικία, το φύλο και το μεταβολισμό σου
  • Τον τύπο και την ποσότητα του αλκοόλ που πίνεις
  • Το φαγητό που έχεις καταναλώσει πρόσφατα
  • Τη διάθεσή σου

Διαβάστε επίσης: Οι παραβάσεις του ΚΟΚ μπαίνουν αυτόματα στο κινητό σου

Να θυμάσαι πάντα, ότι ακόμα και μία πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ μπορεί να επηρεάσει τις αντιδράσεις σου, αυξάνοντας κατά πολύ τις πιθανότητες να προκαλέσεις ατύχημα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...