Το μεγαλύτερο τούνελ του κόσμου

Στην Ελβετία με 57km μήκος

  • -
  • -

Η Ελβετία μπορεί πλέον να καυχιέται για ένα σπουδαίο επίτευγμα αυτό του μεγαλύτερου σιδηροδρομικού τούνελ του κόσμου. Η εμπειρία τους στην κατασκευή αλπικών τούνελ ήταν δεδομένη όμως ο αυξανόμενος κυκλοφοριακός φόρτος επέβαλε μια πιο γενναία τεχνικά λύση. Έπειτα από 14 χρόνια εργασιών διάνοιξης, το τούνελ GTB παρέχει μία από τις σημαντικότερες και ταχύτερες διόδους μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης.

Έχει μήκος 57 χιλιόμετρα και θα είναι έτοιμο προς χρήση το 2017. Στην πραγματικότητα είναι δύο παράλληλες σήραγγες, ώστε να μην υπάρχει ενδεχόμενο σύγκρουσης, οι οποίες συνδέονται με κάθετες οδεύσεις σε 176 σημεία τα οποία θα εξυπηρετούν ως σταθμοί έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που χρειαστεί να εκκενωθεί το τούνελ. Οι αμαξοστοιχίες θα μπορούν να αναπτύξουν ταχύτητα έως και 250km/h μεταφέροντας μεγάλο αριθμό επιβατών και εμπορευμάτων που μπορούν να φτάσουν του 40.000 τόνους ημερησίως.

Απώτερος σκοπός της κατασκευής του τούνελ GΒΤ είναι να ελαττώσει την κίνηση στους δρόμους που συνδέουν τη βόρεια Ευρώπη με την Ιταλία καθώς ο αυξανόμενος κυκλοφοριακός φόρτος βαρέων οχημάτων έχει πλέον αντίκτυπο στο παρθένο αλπικό τοπίο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...