Mercedes-EQ: Ηλεκτρικά και plug-in hybrid με το βλέμμα στο μέλλον

H Mercedes-Benz κυριαρχεί σε όποιον τομέα και αν βρεθεί, χωρίς να ξεχνά ποτέ τις αξίες της και τα στοιχεία που έκαναν το όνομα της συνώνυμο με την πολυτέλεια.

  • -
  • -

Η Mercedes-Benz έχει την πρωτοπορία χαραγμένη στο DNA της από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε. Από το πρώτο αυτοκίνητο, σχεδόν 1,5 αιώνα πριν, μέχρι και σήμερα, στο δρόμο προς την εποχή μηδενικών ρύπων και του ουδέτερου ανθρακικού ισοζύγιου. Η γερμανική μάρκα από την Στουτγάρδη δεν σταματά να εξελίσσεται προς όλες τις κατευθύνσεις, καταφέρνοντας πάντα κάτι αξιοσημείωτο. Κυριαρχεί σε όποιον τομέα και αν βρεθεί, χωρίς παράλληλα να ξεχνά ποτέ τις αξίες της και τα στοιχεία που έκαναν το όνομα της συνώνυμο με την πολυτέλεια.

 

Αγγίζοντας την τελειότητα

Την τελευταία δεκαετία, τα πολυτελή μοντέλα με τα οποία έγινε διάσημη η Mercedes-Benz εξελίχθηκαν ακόμα περισσότερο, ενώ παράλληλα διεύρυνε την γκάμα της και σε αγεωγράφητα ύδατα. Για παράδειγμα, ήταν και είναι γνωστό ότι η S-Class αποτελεί την επιτομή του premium, και είναι το executive μοντέλο στο οποίο λανσάρονται πρωτοποριακές τεχνολογίες για πρώτη φορά σε αυτοκίνητο παραγωγής. Όμως ήταν οι δημιουργίες της εταιρείας ακόμα και στο άλλο άκρο της γκάμας, όπως η οικογένεια της A-Class, που κέρδισαν το αγοραστικό κοινό και ξεχώρισαν το τριάκτινο αστέρι. Οι A-Class, CLA-Class, B-Class, GLA-Class και GLB-Class αποτέλεσαν και αποτελούν υπόδειγμα μεταφοράς του χαρακτήρα των μεγάλων Mercedes σε προσιτά μοντέλα με μαζεμένες διαστάσεις.

 

 

Το κερασάκι στην τούρτα; Οι εκδόσεις AMG, με την πρωτόγνωρη απόδοση των 210 ίππων ανά λίτρο, από ένα βενζινοκίνητο σύνολο μόλις 2.000 κυβικών. Οι μηχανικοί της Mercedes-Benz βρήκαν τον καλύτερο τρόπο για να συστήσουν τη μάρκα σε ένα ολοκαίνουργιο, νεότερο σε ηλικία και πιο ενθουσιώδες κοινό. Με αυτοκίνητα τα οποία διαθέτουν όλα τα σημεία-κλειδιά που κάνουν μία Mercedes ξεχωριστή, ενώ ταυτόχρονα ξυπνούν τα οδηγικά μας ένστικτα όπως μόνο πολύ ακριβότερα σπορ μοντέλα μπορούσαν μέχρι πρότινος. Άλλωστε, ολόκληρη η γκάμα μοντέλων AMG εμπλουτίστηκε, διευρύνθηκε και έγινε μία από τις πιο ολοκληρωμένες της αγοράς. Από οικογενειακά hatchbacks έως sportscars και θηριώδη SUVs, το καθένα ξεχωρίζει στο segment του με καταιγιστικές επιδόσεις και οδηγικά χαρακτηριστικά που έρχονται σε απόλυτη αρμονία με την επιτυχία της αγωνιστικής ομάδας της Mercedes στη σύγχρονη Formula 1, με 8 συνεχόμενα πρωταθλήματα κατασκευαστών.

 

 

Με το βλέμμα στο μέλλον

Ο πραγματικός αγώνας της εποχής όμως είναι αυτός της προστασίας του περιβάλλοντος και η Mercedes-Benz το γνωρίζει πολύ καλά αυτό. Η γερμανική μάρκα αξιοποιεί όλα τα εφόδια που διαθέτει, και εξελίσσει νέα, για μία ομαλή μετάβαση στην πράσινη κινητικότητα. Στην εποχή που το ρεύμα κερδίζει έδαφος και κοιτάζει στα μάτια τα υγρά καύσιμα, η ιδανική επιλογή για πολλούς είναι να συνδυάσουν τα καλά αυτών των δύο διαφορετικών κόσμων. Η Mercedes-Benz το κάνει πραγματικότητα, προσφέροντας μια ευρεία γκάμα μοντέλων για διαφορετικές επιθυμίες και ανάγκες. Κοινός παρονομαστής τους; Η μηχανολογική αρτιότητα, η κορυφαία ποιότητα και η state-of-the-art τεχνολογία. Ο ρεαλισμός της τεχνολογίας των Plug-In hybrid μοντέλων είναι το βασικό στοιχείο που τα καθιστά τόσο επίκαιρα. Η ηλεκτροκίνηση χτυπά την πόρτα του μέλλοντος, το παρόν όμως είναι διαφορετικό και ακόμη προετοιμάζεται για το αύριο.

 

 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι όποιος θέλει να βιώσει την ηλεκτροκίνηση σήμερα, διατηρώντας παράλληλα την πλήρη ελευθερία κινήσεων που προσφέρουν τα ορυκτά καύσιμα, βρίσκει την ιδανική λύση στα μοντέλα PHEV. Με μπαταρίες που μπορούν να εξασφαλίσουν έως και 100 χιλιόμετρα αμιγώς ηλεκτρικής κίνησης, τα Plug-in hybrid μέλη της γκάμας προσφέρουν τα οφέλη της καθημερινής μετακίνησης μηδενικών ρύπων όπως η ησυχία, το φιλικό προς το περιβάλλον προφίλ και η οικονομία καυσίμου. Παράλληλα, όταν ένα μεγάλο ταξίδι βρίσκεται στα σκαριά, ένα γέμισμα του ντεπόζιτου αρκεί για να εκτοξευθεί η αυτονομία του αυτοκινήτου, χωρίς άγχος για την εύρεση σημείου φόρτισης. Όλα τα θετικά στοιχεία από τους δύο κόσμους, σε ένα πακέτο.

 

 

Ένας πράσινος κόσμος γεννιέται

Ένα ολόκληρο καινούριο οικοσύστημα, ανεπτυγμένο με την τεχνογνωσία και τις απεριόριστες δυνατότητες έρευνας και εξέλιξης της Mercedes-Benz, είναι προ των πυλών. Ένα «σύμπαν» στο οποίο η κατασκευή ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα περιλαμβάνει όλο και πιο βιώσιμους τρόπους προμήθειας υλικών και ενέργειας, τα εργοστάσια δεν θα εκπέμπουν διοξείδιο το άνθρακα, όλες οι πρώτες ύλες θα ανακυκλώνονται και θα βρίσκουν νέες χρήσεις μιας δεύτερης ζωής, και οι επιβάτες μιας Mercedes-Benz θα βιώνουν μια νέα, μοναδική εμπειρία οδήγησης και μέριμνας προς τον πλανήτη. Η εταιρία είχε θέσει για το 2022 έναν μεγαλεπήβολο στόχο, στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα: την επίτευξη μηδενικής εκπομπής CO2 στα εργοστάσιά της στην Ευρώπη. Η σπουδαιότητα του στόχου αυτού βρίσκεται στον πυρήνα του προβλήματος των ρύπων: στην παραγωγή -ειδικά- των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, τα οποία εκπέμπουν περισσότερο CO2 για την κατασκευή κυρίως των μπαταριών τους, σε σχέση με ένα αυτοκίνητο με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

 

 

Τα εργοστάσια της Mercedes-Benz θα χρησιμοποιούν ηλεκτρισμό που παράγεται αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική, η ηλιακή, η υδροηλεκτρική, και σε ορισμένες περιπτώσεις και η γεωθερμική. Η γερμανική μάρκα είναι η πρώτη μεγάλη βιομηχανία που επενδύει στα αιολικά πάρκα της χώρας, ενώ οι οροφές των εργοστασίων θα έχουν μεγάλες επιφάνειες φωτοβολταϊκών συστημάτων. Βασικό μέλημα της Mercedes-Benz, βάσει των καθαρών στόχων που έχει θέσει για το 2030, είναι να μειώσει στη γραμμή παραγωγής των αυτοκινήτων της κατά 43% την κατανάλωση ενέργειας, κατά 33% τη χρήση ύδατος, κατά 43% τα απορρίμματα και κατά 40% τα πρωτογενή υλικά που χρησιμοποιούνται για τα ηλεκτρικά συστήματα των ηλεκτρικών οχημάτων.

 

 

Από πλευράς αυτοκίνητων, η Mercedes-Benz προσφέρει ήδη μία άκρως ολοκληρωμένη αμιγώς ηλεκτροκίνητη γκάμα. Με την EQC να κάνει την αρχή, πλέον έχουμε τουλάχιστον έναν εκπρόσωπο για κάθε κατηγορία μοντέλων με κινητήρα εσωτερικής καύσης, στην οποία συμμετέχει η γερμανική μάρκα. Από τις compact EQA και EQB, έως τις κορυφαίες EQE και EQS, όλα τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα της μάρκας ενσωματώνουν την πιο σύγχρονη τεχνολογία, για να πετύχουν αυτονομία που ξεπερνά ακόμα και τα 700 km – αναλόγως μοντέλου. Το ευγενές όραμα του μέλλοντος μόλις ξεκινά, και η Mercedes-Benz έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Με εργοστάσια που χρησιμοποιούν 100% ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές. Με παραγωγή και διάθεση αυτοκινήτων χωρίς εκπομπές CO2 μέχρι το 2039 και το βλέμμα στους μηδενικούς ρύπους σε κάθε αυτοκίνητο μέχρι το 2050. Με τη διαρκώς διευρυνόμενη γκάμα της Mercedes-EQ και με μια πρωτόγνωρη εμπειρία οδήγησης που εξασφαλίζουν οι καινοτόμες τεχνολογίες και υπηρεσίες που απολαμβάνουν οι κάτοχοι Mercedes-Benz. Το παρόν, αλλά και το μέλλον, της ανήκει.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...