Λάστιχα που παράγουν ρεύμα όσο περιστρέφονται; Και όμως γίνεται

Μια νέα τεχνολογία εκμεταλλεύεται την παραμόρφωση των ελαστικών του αυτοκινήτου κατά την περιστροφή τους, για την παραγωγή... δωρεάν ενέργειας!

  • -
  • -

Μια ιδιαίτερα πρωτοποριακή ιδέα έχει ήδη υλοποιήσει η Falken και σταδιακά θα την εφαρμόσει στα ελαστικά που διαθέτει στο εμπόριο, η οποία θα κάνει τα προϊόντα της να παράγουν ρεύμα κατά την περιστροφή τους.

Βέβαια, το ρεύμα που θα παράγεται θα είναι μικρής έντασης. Μοναδικός σκοπός για την παραγωγή του θα είναι η χρήση από αισθητήρες που θα έχει τοποθετήσει η εταιρεία στο εσωτερικό των ελαστικών.

Falken

Πώς παράγεται το ρεύμα;

Ουσιαστικά το ρεύμα θα παράγεται κάθε φορά που το σημείο του ελαστικού στο οποίο βρίσκονται τοποθετημένοι οι αισθητήρες θα έρχεται σε επαφή με το οδόστρωμα. Εκείνη τη στιγμή το πέλμα παραμορφώνεται ελαφρώς και γίνεται πιο οριζόντιο. Κατά συνέπεια οι αισθητήρες θα μετακινούνται ελαφρώς καθ’ ύψος. Αυτή η κίνηση θα οδηγεί σε παραγωγή ρεύματος χαμηλής έντασης.

Δείτε ακόμα: Προτάσεις για επιδότηση αλλαγής ελαστικών, 200 ευρώ!

Με βάση το πόσο είναι αυτό το ρεύμα και ποια είναι η συχνότητά του, οι αισθητήρες θα μπορούν να υπολογίσουν το μέγεθος της επιφάνειας του ελαστικού που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή σε επαφή με το οδόστρωμα, καθώς και πόσο γρήγορα αυτό περιστρέφεται.

Τα παραπάνω δεδομένα θα επεξεργάζονται και ανάλογα το αποτέλεσμα οι αισθητήρες θα μπορούν να «καταλάβουν» πόση είναι η φθορά του ελαστικού και αν ο οδηγός πρέπει να προχωρήσει σε αντικατάστασή του ή όχι.

Falken

Γιατί θέλουμε να παράγουν ρεύμα τα ελαστικά;

Η τεχνολογία παραγωγής ρεύματος από τα ελαστικά της Falken ονομάζεται Miniature Energy Harvester. Ο σκοπός για τον οποίο αναπτύχθηκε, είναι προκειμένου να υπάρχει η απαιτούμενη ενέργεια για την τροφοδοσία των αισθητήρων που αναφέραμε παραπάνω, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν χωρίς να υπάρχει η ανάγκη μπαταριών.

Με αυτόν τον τρόπο οι αισθητήρες μπορούν να λειτουργούν αυτόνομα και πρακτικά για πάντα, αφού θα υπάρχει πάντα διαθέσιμη η απαιτούμενη για τη λειτουργία τους ενέργεια.

Ποια είναι η γνώμη σας για τη νέα τεχνολογία της Falken; Τόσο προχωρημένη που είναι αχρείαστη ή μήπως μας λύνει τα χέρια και συμβάλλει στην ασφάλεια, δεδομένου ότι θα ενημερωνόμαστε αυτόματα πότε πρέπει να αλλάξουμε τα ελαστικά μας;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...