Προτάσεις για επιδότηση αλλαγής ελαστικών, 200 ευρώ!

Μετά την επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου, μήπως ήρθε η ώρα να επιδοτηθεί και η αλλαγή ελαστικών;

  • -
  • -

Πάρα πολλά κράτη σε όλο τον κόσμο επιδοτούν την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ώστε η τιμή τους να γίνει πιο προσιτή και περισσότερος κόσμος να μπορέσει να τα αγοράσει, προκειμένου να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και μέσα στις πόλεις.

Τώρα μία νέα ιδέα έρχεται στο προσκήνιο στην Ιταλία, η οποία μπορεί να έχει οφέλη σε οικονομικό, περιβαλλοντικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, αλλά και στον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Ελαστικά

Ποια ελαστικά θα επιδοτούνται;

Η πρόταση έγινε από τρία πολιτικά κόμματα (Λέγκα του Βορρά, Forza Italia και Κίνημα των 5 αστέρων) στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το νομοσχέδιο που φέρνει την επιδότηση καυσίμων. Σύμφωνα με αυτή, θα επιδοτείται με 200 ευρώ η αλλαγή ελαστικών και η τοποθέτηση τετράδας η οποία να έχει βαθμολογία Α ή Β. Τα ελαστικά βαθμολογούνται από το A μέχρι το E σε δύο βασικούς τομείς, την αντίσταση κύλισης (δηλαδή κατά πόσο αυξάνουν ή όχι την κατανάλωση του οχήματος), καθώς και τη συμπεριφορά στο βρεγμένο (δηλαδή πόση ασφάλεια προσφέρουν όταν υπάρχει νερό στο οδόστρωμα).

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Επιδότηση αναλόγως κατανάλωσης;

Η πρόταση που έγινε στην Ιταλία είναι να επιδοτείται η τοποθέτηση ελαστικών Α ή Β κατηγορίας. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρχει εξοικονόμηση καυσίμου, με συνέπεια να εκπέμπονται λιγότεροι ρύποι, να μειωθεί η εισαγωγή πετρελαιοειδών στη χώρα, αλλά και να μειωθούν τα τροχαία ατυχήματα.

Ελαστικά

Τα οφέλη και το κόστος

Σύμφωνα με την ιταλική ένωση εταιρειών που ασχολούνται με ελαστομερή, τα ελαστικά κατηγορίας Α οδηγούν σε 7% μικρότερη κατανάλωση καυσίμου, άρα και εκπομπές ρύπων, ενώ μειώνουν την απόσταση φρεναρίσματος κατά 30%. Όσον αφορά την εξοικονόμηση χρημάτων σε όλη τη χώρα από τη μειωμένη κατανάλωση, σε περίπτωση που εφαρμοστεί η πρόταση θα φτάσει τα 5,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εκπομπές ρύπων της χώρας θα μειωθούν κατά 7 εκατομμύρια τόνους.

Για όλα τα παραπάνω οφέλη, εκτιμάται ότι η επιβάρυνση στον κρατικό προϋπολογισμό θα φτάσει τα 20 εκατομμύρια ευρώ.

Πηγή: pledgetimes.com

Ποια είναι η άποψή σας; Πώς βλέπετε μία τέτοια πρόταση;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...