Οικονομική οδήγηση: Κάποιοι Έλληνες το τερμάτισαν, κάνοντας ρεκόρ Guinness

Με τέτοιες τιμές καυσίμων, όλοι προσπαθούμε να οδηγήσουμε οικονομικά. Κάποιοι συμπατριώτες μας όμως, προσπάθησαν τόσο που πέτυχαν παγκόσμιο ρεκόρ Guinness!

  • -
  • -

Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο νου να κάνει κάποιος ώστε να χρησιμοποιεί λιγότερα λίτρα καυσίμου σε κάθε μετακίνησή του είναι να εφαρμόσει πιο αργό ρυθμό, τόσο σε ό,τι αφορά την ταχύτητα σε ένα ταξίδι, όσο και τις επιταχύνσεις. Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στη φάση της επιτάχυνσης ένα  αυτοκίνητο καταναλώνει πολύ περισσότερο καύσιμο, συγκριτικά με όταν κινείται κρατώντας σταθερή ταχύτητα.

Πόσο αργά μπορείς να πας;

Όμως πόσο αργά μπορεί να δεχτεί να πάει κάποιος; Πόση ταχύτητα είμαστε πρόθυμοι να θυσιάσουμε, αυξάνοντας με αυτόν τον τρόπο τη διάρκεια μιας μετακίνησης, στο βωμό της οικονομίας; Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν δεν αντέχουμε να μειώσουμε άλλο την ταχύτητά μας, συχνά λέμε «ε, δεν θα κάνω και ρεκόρ οικονομίας». Τι θα γινόταν όμως αν… πράγματι προσπαθούσες για κάτι τέτοιο; Υπάρχει πιθανότητα ένα ταξίδι στην ελληνική επικράτεια, αν γίνει με πολλή προσοχή και υπομονή, να οδηγήσει σε παγκόσμιο ρεκόρ;

Ρεκόρ

Η απόφαση για το ρεκόρ

Όπως φαίνεται, ναι, υπάρχει! Πριν από μερικά χρόνια, τέσσερις Έλληνες αποφάσισαν να πάνε όσο αργά έπρεπε, προκειμένου να σπάσουν ό,τι ρεκόρ οικονομίας υπήρχε μέχρι τότε και να κάνουν ένα νέο, είτε αυτό αφορούσε κινητήρες diesel είτε βενζίνης.… Και τα κατάφεραν!

Τα αυτοκίνητα

Όσον αφορά τα diesel σύνολα, το αυτοκίνητο με το οποίο επιτεύχθηκε το ρεκόρ ήταν ένα Volkswagen Polo 1.2 TDI BlueMotion. Πίσω από το τιμόνι του βρέθηκαν οι Δημήτρης Χατζητόλιος και Νικόλας Παπαπάσχος, ενώ το καύσιμο που χρησιμοποίησαν ήταν το EKO Diesel Ekonomy.

Δείτε ακόμα: Ρίξε την κατανάλωση βενζίνης με αυτά τα 10 tips

Το δεύτερο, εκείνο που χρησιμοποιούσε βενζίνη, ήταν ένα Volkswagen Golf 1.4 TSI 140PS με την τεχνολογία Active Cylinder Technology System (ACT) της γερμανικής μάρκας, η οποία απενεργοποιεί τους δύο από τους τέσσερις κυλίνδρους όταν το φορτίο είναι χαμηλό. Πίσω από το τιμόνι του βρέθηκαν οι Θωμάς Παπαπάσχος και Γιάννης Τσιγκρής, ενώ και σε αυτή την περίπτωση το καύσιμο προερχόταν από την ΕΚΟ και ήταν το EKO 95 Ekonomy.

Guinness

Η διαδρομή

Τα δύο αυτοκίνητα είχαν κοινή αφετηρία την Αλεξανδρούπολη αλλά και τερματισμό στην Κόρινθο, όμως ακολούθησαν ελαφρώς διαφορετική διαδρομή. Αμφότερες περιλάμβαναν την κίνηση τόσο σε αυτοκινητόδρομο όσο και σε επαρχιακό δίκτυο, με το ταξίδι να ξεκινάει στις 16 Οκτωβρίου και να ολοκληρώνεται δύο μέρες αργότερα, στις 18 Οκτωβρίου. Φτάνοντας στην Κόρινθο, το Polo είχε καλύψει 1.577 km καταναλώνοντας συνολικά 46,75 λίτρα πετρελαίου. Αυτό σημαίνει ότι ο μέσος όρος της κατανάλωσης ήταν 2,96 lt/100 km.

Από την άλλη, το Golf διάνυσε 1.592 km για τα οποία απαιτήθηκαν 54,52 λίτρα βενζίνης, διαμορφώνοντας έτσι τον μέσο όρο της κατανάλωσης στα 3,42 lt/100 km.

Αυστηρή εποπτεία

Σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής τα δύο πληρώματα επιτηρούνταν από μέλη του οργανισμού που πιστοποιεί τα ρεκόρ Γκίνες, του ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας), αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδρομής από τα δύο αυτοκίνητα, ο οργανισμός των ρεκόρ Γκίνες εξέτασε όλα τα δεδομένα GPS, τα video και τις μετρήσεις. Μόνο όταν οι άνθρωποι του Οργανισμού ήταν σίγουροι για την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, ενέκριναν το νέο ρεκόρ που έκαναν οι Έλληνες οδηγοί.

Αξίζει να πηγαίνεις τόσο αργά, ακόμα και αν τελικά ρίξεις την κατανάλωση στο μισό από τις συνηθισμένες τιμές;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...