Βρες μεταχειρισμένο ηλεκτρικό με λιγότερα από 10.000 €

Τόσο οι τιμές των καυσίμων, όσο και εκείνες των αυτοκινήτων έχουν ανέβει σημαντικά το τελευαίο διάστημα, οπότε μία λύση για οικονομία θα μπορούσε να είναι η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου.

  • -
  • -

Ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα των μετακινήσεων για πάρα πολλές ελληνικές οικογένειες, καθώς έχει πολύ χαμηλό κόστος χρήσης.

Το μονβαδικό πρόβλημα που προκύπτει με την αγορά ενός καινούριου ηλεκτρικού είναι η τιμή του, η οποία κατά κανόνα είναι υψηλότερη από ενός θερμικού. Μήπως η βέλτιστη λύση, λοιπόν, βρίσκεται στην αγορά ενός μεταχειρισμένου ηλεκτρικού; Σε αυτή την περίπτωση οδηγούμαστε στο να κοιτάξουμε στο εξωτερικό, καθώς στην Ελλάδα οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες. Δείτε τον αναλυτικό οδηγό για την εισαγωγή μεταχειρισμένων ηλεκτρικών αυτοκινήτων από το εξωτερικό.

Οι δύο συνηθέστερες χώρες ώστε κάποιος να αγοράσει ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, είναι η Γερμανία και η Βουλγαρία. Βέβαια και στη γειτονική χώρα η προμήθεια των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων γίνεται σε μεγάλο βαθμό από τη Γερμανία, όμως οι τιμές είναι πιο χαμηλές και υπάρχουν περιπτώσεις που η μικρή απόσταση από τη χώρα μας, είναι λόγος ώστε κάποιος να επιλέξει να προμηθευτεί το μελλοντικό του αυτοκίνητο από εκεί. Φυσικά οι παραπάνω δεν είναι οι μοναδικές χώρες από τις οποίες μπορούμε να αγοράσουμε ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό αυτοκίνητο, απλά οι πιο συνήθεις επιλογές.

Μεταχειρισμένα

Τα κίνητρα για την εισαγωγή ηλεκτρικών - Απαλλαγή από δασμούς

Όταν πρόκειται για εισαγωγή ηλεκτρικού αυτοκινήτου από το εξωτερικό, ο νόμος δίνει ένα πολύ σημαντικό κίνητρο καθώς τα μοντέλα που κινούνται αποκλειστικά με μπαταρία απαλλάσσονται πλήρως από δασμούς. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια έξοδα τα οποία μπορεί να κυμανθούν από 500 μέχρι και 2.000 ευρώ, ανάλογα με τη χώρα από την οποία θα αγοραστεί το όχημα, αλλά και τον τρόπο που θα επιλέξουμε να το φέρουμε μέχρι την Ελλάδα. Φυσικά αυτά τα έξοδα δεν υπάρχουν αν η αγοραπωλησία γίνει εντός Ελλάδας, καθώς πληρώνουμε μόνο τα έξοδα μεταβίβασης, όπως σε κάθε άλλο μεταχειρισμένο αυτοκίνητο.

Μεταχειρισμένα

Ας δούμε, λοιπόν, πόσο κοστίζει να αγοράσει κάποιος ηλεκτρικό αυτοκίνητο από το εξωτερικό με αρχική τιμή μικρότερη των 10.000 ευρώ.

Ηλεκτρικά αυτοκίνητα με λιγότερα από 8.000 ευρώ

Ψάχνοντας στις μεγαλύτερες σελίδες με μεταχειρισμένα αυτοκίνητα βρήκαμε ότι η απολύτως φτηνότερη επιλογή είναι η τριάδα των Citroen C-Zero, Peugeot iOn και Mitsubishi i-MiEV. Πρόκειται για τρία μοντέλα τα οποία είναι πρακτικά ίδια μεταξύ τους και έχουν σκοπό τη χρήση αποκλειστικά μέσα στην πόλη, καθώς η αυτονομία τους δεν ξεπερνά τα 100 km.

Μεταχειρισμένα

Στη Γερμανία οι τιμές του C-Zero ξεκινούν από τις 6.990 ευρώ, στη Βουλγαρία από τις 6.650 ευρώ και στην Ελλάδα από τις 7.600 ευρώ. Για το Peugeot iOn οι τιμές στη Γερμανία ξεκινούν από 7.690 ευρώ, στη Βουλγαρία από τις 5.800 ευρώ και στην Ελλάδα από τις 7.900 ευρώ. Όσον αφορά το Mitsubishi i-MiEV στη Γερμανία μπορούμε να το βρούμε από τις 6.500 ευρώ, στη Βουλγαρία από τις 5.100 ευρώ και στην Ελλάδα από τις 5.500 ευρώ.

Δείτε ακόμα: Κάν’ το ηλεκτρικό με 5.500 € και ξέχνα για πάντα τα καύσιμα [video]

Με πολύ χαμηλή τιμή διατίθεται και το Smart Fortwo στην έκδοση Electric, όμως έχει την ιδιαιτερότητα ότι μπορεί να φιλοξενήσει μόνο δύο άτομα στην καμπίνα του. Οι τιμές στη Γερμανία ξεκινούν από τις 6.990 ευρώ, στη Βουλγαρία από τις 6.900 ευρώ και στην Ελλάδα από τις 7.300 ευρώ.

Μεταχειρισμένα

Οι ηλεκτρικές προτάσεις με 8.000-10.000 ευρώ

Αν θέλουμε ένα αυτοκίνητο το οποίο δε θα έχει αυστηρά αστικό προσανατολισμό αλλά θα μπορεί να εξυπηρετήσει και ορισμένες άλλες ανάγκες, θα πάμε σε κάποιο μεγαλύτερο μοντέλο. Εδώ ο βασικότερος εκπρόσωπος είναι το Renault ZOE. Πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που ανήκει στην κατηγορία των μικρών, δηλαδή το αντίστοιχο των VW Polo, Toyota Yaris, Ford Fiesta, Opel Corsa, Peugeot 208 κ.λπ.

Μεταχειρισμένα

Εδώ η αυτονομία είναι μεγαλύτερη και ανάλογα με την μπαταρία που θα επιλέξουμε μπορεί να φτάσει από τα 150 km μέχρι και πάνω από τα 300 km. Το ZOE αρχικά έβγαινε με μπαταρία 22 kWh. Αυτές οι εκδόσεις έχουν την πιο μικρή αυτονομία όμως είναι και οι πιο οικονομικές. Στη συνέχεια υπήρξαν εκδόσεις με 41 kWh και με 52 kWh, οι οποίες προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία.

Οι τιμές του ZOE στη Γερμανία ξεκινούν από τις 9.900 ευρώ, στη Βουλγαρία από τις 9.450 ευρώ και στην Ελλάδα από τις 11.500 ευρώ.

Μεταχειρισμένα

Ίδια λεφτά, μεγαλύτερο αυτοκίνητο

Παραμένοντας στην ίδια χρηματική κατηγορία, μπορούμε να βρούμε και μοντέλα με περισσότερο οικογενειακό χαρακτήρα όπως το Renault Fluence Z.E. το οποίο ξεκινά στη Γερμανία από 7.900 ευρώ, στη Βουλγαρία από 7.150 ευρώ, ενώ στη χώρα μας δεν μπορούμε να βρούμε κάποιο. Το Fluence έχει την ίδια μπαταρία των 22 kWh με το ZOE, ισχύουν ακριβώς τα ίδια για την υποστήριξη, ενώ μπορεί να καλύψει πάνω από 120 χλμ. με μία φόρτιση.

Μεταχειρισμένα

Παρόμοια χαρακτηριστικά έχει και το Nissan Leaf πρώτης γενιάς. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από οικογένεια, έχει την ίδια μπαταρία των 22 kWh και η αυτονομία του είναι από 120 χλμ. και πάνω. Όσο για τις τιμές στις οποίες το βρίσκουμε, στη Γερμανία ξεκινά από τις 8.400 ευρώ, στη Βουλγαρία από τις 7.150 ευρώ και στην Ελλάδα από τις 7.900 ευρώ.

Μεταχειρισμένα

Υποστηρίζονται τα μεταχειρισμένα ηλεκτρικά εισαγωγής στην Ελλάδα;

Ένα ζήτημα που σίγουρα θα απασχολήσει κάποιον που ενδιαφέρεται να φέρει ένα μεταχειρισμένο ηλεκτρικό από το εξωτερικό είναι η υποστήριξη. Σε αυτόν τον τομέα το Smart Fortwo και το Nissan Leaf έχουν το πλεονέκτημα, καθώς υποστηρίζονται πλήρως. Όσον αφορά το Smart είναι το μοναδικό από τα παραπάνω μοντέλα που πωλούνταν ως καινούριο στη χώρα μας, ενώ στην περίπτωση του Leaf η επίσημη αντιπροσωπεία αναλαμβάνει πλήρως τη συντήρηση και την επιδιόρθωσή του, παρά το γεγονός ότι δεν πωλούνταν στη χώρα μας. Όσον αφορά τα μοντέλα της Renault προς το παρόν δεν υποστηρίζονται, όμως με τον ερχομό του Megane E-Tech αυτό είναι πάρα πολύ πιθανό να αλλάξει, καθώς οι μηχανικοί της μάρκας θα αποκτήσουν περισσότερη εξοικείωση με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Αξίζει να πάρω κάποιο από αυτά τα ηλεκτρικά;

Βλέπουμε, λοιπόν, ότι ανάλογα με το μοντέλο η πιο συμφέρουσα επιλογή μπορεί να αλλάζει. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται έρευνα εκ μέρους μας αν θέλουμε να αγοράσουμε κάποιο από τα παραπάνω ηλεκτρικά.

Μεταχειρισμένα

Κοινό στοιχείο όλων των μοντέλων που αναφέραμε είναι ότι δύσκολα θα χρησιμοποιηθούν ως το βασικό αυτοκίνητο κάποιου, ειδικά αν πρόκειται για οικογένεια. Στις περισσότερες περιπτώσεις προορίζονται για να αντικαταστήσουν το δεύτερο αυτοκίνητο. Άλλωστε ο στόχος σε αυτή την κατηγορία τιμής είναι να καλυφθούν οι ανάγκες μετακίνησης μέσα στην πόλη, οι οποίες είναι η πλειοψηφία όσων κάνουμε μέσα στο χρόνο.

Δεδομένου ότι το κόστος κτήσης είναι από 5.000 μέχρι 10.000 ευρώ και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η χρήση και η συντήρηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου προσφέρει πολύ μεγάλη οικονομία σε σχέση με ένα θερμικό, τότε αναμένεται ο αγοραστής να κάνει αρκετά γρήγορα απόσβεση.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...