Έχεις χειμερινά ελαστικά; Δες γιατί πρέπει να τα αλλάξεις άμεσα

Το χειμώνα είναι προτιμότερο να χρησιμοποιούμε στο αυτοκίνητό μας χειμερινά ελαστικά, όμως πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να τα αλλάξουμε με καλοκαιρινά;

  • -
  • -

Τα χειμερινά ελαστικά είναι η καλύτερη επιλογή για τους πιο κρύους μήνες του χρόνου. Ο λόγος είναι ότι τα καλοκαιρινά ελαστικά χάνουν σημαντικά σε απόδοση όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου (περίπου). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μειωμένη πρόσφυση στις στροφές, αυξημένη απόσταση φρεναρίσματος, αλλά και απομάκρυνση του νερού με χαμηλότερο ρυθμό.

Από την άλλη, τα χειμερινά ελαστικά οδηγούν σε ελαφρώς αυξημένη κατανάλωση και επίπεδα θορύβου, όμως έχουν πιο μαλακή σύνθεση, με αποτέλεσμα να μπορούν να λειτουργούν ακόμα και όταν ο καιρός είναι κρύος ή/και η θερμοκρασία πέφτει κάτω από το μηδέν.

Χειμερινά ελαστικά

Πότε και γιατί πρέπει να βγάζουμε τα χειμερινά λάστιχα

Ωστόσο, όσο περνάει ο χειμώνας και ανεβαίνει η θερμοκρασία τα χειμερινά ελαστικά πρέπει να αφαιρεθούν, καθώς η ζέστη μαλακώνει περαιτέρω τη γόμα και οδηγεί σε πάρα πολύ μεγάλη φθορά.

Η καλύτερη περίοδος για να γίνει αυτή η αλλαγή όσον αφορά τη φετινή χρονιά είναι ο Μάρτιος, καθώς φέτος ο χειμώνας ήταν αρκετά ήπιος και η θερμοκρασία πλέον είναι σταθερά πάνω από τους 10 βαθμούς Κελσίου, σε πολλές περιοχές της χώρας.

Δείτε ακόμα: Επίσημο: Υποχρεωτικές οι αλυσίδες από Οκτώβρη έως Μάρτιο στην Ελλάδα

Οι παραπάνω περίοδοι είναι ενδεικτικές και τροποποιούνται ανάλογα με την περιοχή που κατοικεί κάποιος.

Χειμερινά ελαστικά

Αυξάνεται το ενδιαφέρον για τα χειμερινά ελαστικά

Η τοποθέτηση χειμερινών ελαστικών μέχρι πρότινος ήταν κάτι με το οποίο σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας δεν ασχολούνταν, καθώς ήταν μια επιλογή που έκαναν κυρίως όσοι κατοικούν από τα κεντρικά της χώρας και βορειότερα ή σε μεγάλο υψόμετρο. Πλέον, όμως, υπάρχει απόφαση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σύμφωνα με την οποία όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους, από τον Οκτώβριο έως και τον Μάρτιο, θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες ή να είναι εξοπλισμένα με χιονολάστιχα, όταν έχει εκδοθεί η σχετική ανακοίνωση από τους αρμόδιους φορείς. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι συμπολίτες μας θα επιλέξουν τα εν λόγω ελαστικά τον χειμώνα.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...