Έρευνα: Χρειάζονται 14.000 νέοι φορτιστές για ηλεκτρικά κάθε βδομάδα! Το ‘χουμε;

Έρευνα σχετικά με την επάρκεια των φορτιστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε ότι θα χρειαστούμε πολύ περισσότερους μέσα στα επόμενα χρόνια.

  • -
  • -

Συγκεκριμένα, η έρευνα που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτου (ACEA) λέει ότι από εδώ και στο εξής θα πρέπει κάθε εβδομάδα να τοποθετούνται 14.000 νέοι φορτιστές στις χώρες-μέλη προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί. Πρόκειται για έναν αριθμό ο οποίος είναι πολύ μακριά από αυτό που συμβαίνει σήμερα, καθώς τοποθετούνται λιγότεροι από 2.000 φορτιστές ανά εβδομάδα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι ο ρυθμός θα πρέπει να αυξηθεί κατά περισσότερο από 7 φορές σε σχέση με τη σημερινή κατάσταση.

Φορτιστές

Είναι λίγοι οι φορτιστές και πολλά τα ηλεκτρικά

Η απαίτηση για επιτάχυνση στο ρυθμό τοποθέτησης φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, αποτελεί απόρροια του γεγονότος ότι οι ετήσιες πωλήσεις ηλεκτρικών και plug-in υβριδικών αυτοκινήτων έχουν δεκαπλασιαστεί μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ οι σταθμοί φόρτισης έχουν αυξηθεί μόλις κατά 2,5 φορές. Αυτό δημιουργεί ένα χάσμα που είναι δύσκολο να καλυφθεί.

Δείτε ακόμα: Κάν’ το ηλεκτρικό με 5.500 € και ξέχνα για πάντα τα καύσιμα [video]

Πόσους φορτιστές χρειαζόμαστε;

Ο περιβαλλοντικός στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μέχρι το 2030 να μειωθούν κατά 55% οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μεταφορές, συγκριτικά με τα επίπεδα του 2021. Για να γίνει αυτό θα πρέπει μέχρι τότε να υπάρχουν 6,8 εκατομμύρια σημεία φόρτισης.

Φορτιστές

Πόσο θα κοστίσουν όλοι αυτοί οι φορτιστές

Το κόστος της συνολικής επένδυσης αναμένεται να φτάσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Μπορεί το ποσό να δείχνει μεγάλο όμως είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με εκείνα που δαπανώνται σε άλλους τομείς υποδομών. Για παράδειγμα, αποτελεί μόλις το 16% του ποσού που προβλέπεται ότι θα επενδυθεί για τα δίκτυα 5G. Μάλιστα, στην προκειμένη περίπτωση θα υπάρχουν πολύ μεγάλα οφέλη σε περιβαλλοντικό επίπεδο και ειδικά στην ποιότητα του αέρα μέσα στις πόλεις.

Θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε αυτόν το στόχο ή θα αγοράζουμε ηλεκτρικά και δε θα έχουμε πού να τα φορτίσουμε;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...