Tesla: Το μυστικό συμβόλαιο που την γλύτωσε από την κρίση του νικελίου

Το νικέλιο αποτελεί «μήλον της έριδος» για τους κατασκευαστές, ειδικά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Tesla όμως βρήκε τον τρόπο να προσπεράσει τον σκόπελο.

  • -
  • -

Το νικέλιο αποτελεί βασικό υλικό για την κατασκευή των μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς στον κόσμο, προμηθεύοντας με το πολύτιμο αυτό μέταλλο τις αυτοκινητοβιομηχανίες.

nickel1

Ωστόσο, οι κυρώσεις που τις επιβλήθηκαν από τη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία, έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στις εταιρείες. Ο λόγος είναι ότι η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς, αλλά η Ρωσία δεν μπορεί να παραδώσει τον όγκο νικελίου που απαιτείται. Σύμφωνα με το Bloomberg, φέτος θα χρειαστούν 400.000 τόνοι του μετάλλου και έως το 2030 πάνω από 1,5 εκατ.

Το colpo grosso του Musk

Ο Elon Musk, αντιλαμβανόμενος το πρόβλημα που δημιουργείται, προχώρησε νωρίς στη σύναψη διαδοχικών συμφωνιών με στόχο την διασφάλιση της επάρκειας νικελίου. Θέλοντας να διατηρήσει τον έλεγχο της εφοδιαστικής αλυσίδας της Tesla, υπέγραψε χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς συμβόλαιο με τον εξορυκτικό κολοσσό Vale SA για την προμήθεια νικελίου από τον Καναδά.

Διαβάστε επίσης: Ένα αυτοκίνητο ανά 45 δευτερόλεπτα κατασκευάζει το Gigafactory στο Βερολίνο

Επιχειρώντας να βρεθεί τουλάχιστον ένα βήμα πιο μπροστά από τους ανταγωνιστές του, ο πολυμήχανος επιχειρηματίας έχει υπογράψει μυστικές συμφωνίες και με άλλους προμηθευτές, εξασφαλίζοντας τον απαραίτητο όγκο νικελίου για χρόνια και την ομαλή ροή των πρώτων υλών για τις ανάγκες της αυτοκινητοβιομηχανίας του. Ανάμεσα σε αυτούς είναι η Talon Metals στη Μινεσότα και η BHP Group στην Αυστραλία.

nickel

«Η απόφαση της Tesla να διασφαλίσει τις προμήθειά της με νικέλιο αποτελεί το συγκριτικό και κρυφό της πλεονέκτημα από τους ανταγωνιστές της. Η εταιρεία συνεχίζει να είναι μερικά βήματα μπροστά από τους υπόλοιπους», τόνισε ο Gene Munster, διευθύνων σύμβουλος της Loup Ventures.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...