Μεταχειρισμένα αυτοκίνητα: Μην πέσεις στην παγίδα της χαμηλής τιμής!

Στην αγορά μεταχειρισμένων υπάρχουν πολλά premium ή και γρήγορα αυτοκίνητα του παρελθόντος που πωλούνται σε δελεαστικές τιμές. Είναι όμως σωστή κίνηση να αγοράσετε ένα τέτοιο;

  • -
  • -

Όσοι ψάχνουν να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο από την αγορά μεταχειρισμένων, περνούν πολλές ώρες στις δημοφιλείς ιστοσελίδες αγγελιών. Εκτός από αυτή την κατηγορία, υπάρχουν και εκείνοι που κοιτάζουν χωρίς συγκεκριμένο λόγο αυτοκίνητα χαζεύοντας «τι παίζει» στην αγορά ή ψάχνοντας για μια ευκαιρία, δίχως να έχουν άμεση ανάγκη απόκτησης νέου αυτοκινήτου. Αν ανήκετε σε μια από τις παραπάνω κατηγορίες θα έχετε δει ότι αρκετά premium αυτοκίνητα ή σπορ μοντέλα είναι διαθέσιμα σε αρκετά χαμηλές τιμές.

Υπάρχουν όμως και ψιλά γράμματα, έτσι δεν είναι; Ας πούμε, αν κάποιος θέλει αυτοκίνητο με 15.000 € στη μικρομεσαία κατηγορία μπορεί να αγοράσει είτε ένα Volkswagen Golf VII (έβδομη γενιά) με πετρελαιοκινητήρα, είτε ένα Volkswagen Golf VI (έκτη γενιά) στην έκδοση GTI. Οι χώροι είναι παραπλήσιοι όπως και οι διαστάσεις, οπότε ένας οικογενειάρχης που του αρέσουν τα γρήγορα αυτοκίνητα μπορεί να κάνει μερικές παραχωρήσεις στην άνεση και τη χρονολογία του μοντέλου για να πάρει το GTI που ήθελε πριν από δέκα χρόνια.

Στα ίδια λεφτά να πάρω το γρήγορο ή το οικονομικό;

Σε οικονομικό επίπεδο οι διαφορές είναι μεγάλες. Αρχίζοντας από τα πιο απλά, η χρήση ενός Golf GTI από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες δεν είναι η ίδια συγκριτικά με εκείνη ενός Golf TDI. Οι πιθανότητες να εμφανίσει μια απροειδοποίητη ζημιά είναι μεγαλύτερες στην περίπτωση του hot hatch λόγω κακής μεταχείρισης ή και παλαιότητας, αφού το μοντέλο πλέον έχει αρκετά χρόνια στην πλάτη του.

Στη συνέχεια, ο τετρακύλινδρος τούρμπο 2.0 TSI θα χρειάζεται περισσότερη φροντίδα και πιο τακτική συντήρηση σε σχέση με τον 1.6 TDI. Εννοείται ότι καταναλώνει και περισσότερο καύσιμο, ενώ υπάρχουν και άλλα έξοδα που ανεβάζουν το κόστος χρήσης, όπως τα αυξημένα τέλη κυκλοφορίας. Σημαντικό κομμάτι είναι και τα ελαστικά. Με περισσότερους από 200 ίππους θα χρειάζονται συχνότερα αντικατάσταση και βέβαια, η τιμή των σπορ ελαστικών που θα πρέπει να τοποθετηθούν για να χαίρεται ο οδηγός το αυτοκίνητο, τσούζει.

Δείτε ακόμη: 5 μεταχειρισμένα οικογενειακά με 15.000 €

Στο τέλος θα αναφέρουμε και το μεταπωλητικό κόστος. Ένα Volkswagen Golf GTI προφανώς και έχει ζήτηση αλλά σε σχέση με το επόμενης γενιάς Golf, είναι αρκετά παλαιότερο. Σε λίγα χρόνια θα έχει χάσει περισσότερη αξία σε σύγκριση με ένα πιο καινούργιο και βέβαια, σε ένα σπορ αυτοκίνητο, ο επόμενος αγοραστής δίνει μεγάλη βάση στα χιλιόμετρα που έχει διανύσει το όχημα. Ακριβώς επειδή στη διάρκεια ζωής του μπορεί να έχει φάει πολύ «ξύλο», ίσως να μην αργήσει η στιγμή που θα αρχίσει να ζητάει περισσότερη συντήρηση και να βγάζει προβλήματα.

SUV πενταετίας ή premium SUV δεκαετίας;

Αναφέροντας ένα δεύτερο παράδειγμα, υπάρχουν και εκείνοι που ψάχνουν για SUV με τιμή κοντά στις 23.000 €. Σε αυτά τα χρήματα μπορείς να αγοράσεις Nissan Qashqai προηγούμενης γενιάς στη facelift εκδοχή του, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι 4-5 χρόνων το πολύ ή ένα Audi Q5 του 2012-2013, άρα δεκαετίας. Εδώ έχουμε να κάνουμε με διαφορετικές μάρκες άρα θα πρέπει να υπολογίσουμε ότι η συντήρηση του premium μοντέλου, είναι κατά πολύ αυξημένη σε επίπεδο service ή ζημιάς.

Η λογική λέει ότι ένα SUV όπως το Audi Q5 έχει χρησιμοποιηθεί ως οικογενειακό, άρα στα δέκα χρόνια θα έχει μαζέψει πολλά περισσότερα χιλιόμετρα, ενώ η μόνιμη τετρακίνηση που έχουν τα παλαιότερα πολυτελή SUV ανεβάζουν την κατανάλωση σε εξωπραγματικά για τα σημερινά δεδομένα επίπεδα. Κατά τα λοιπά, ισχύουν όλα όσα αναφέρουμε στη σύγκριση των δύο Volkswagen Golf, με μια διαφορά: σε περίπτωση ατυχήματος το κόστος ανταλλακτικών σε ένα Audi Q5 (προφυλακτήρες, καπό, φανάρια, φτερά κλπ) είναι πολύ μεγαλύτερο.

Τελικά να πάρω αυτό που θέλω ή αυτό που συμφέρει;

Μπορεί να μη… φαίνεται από τις παραπάνω γραμμές, αφού οι γρήγορες και οι premium προτάσεις ζητούν περισσότερα χρήματα, όμως όποια κι αν είναι η επιλογή, έχει πολλά θετικά στοιχεία. Ένα γρήγορο μικρομεσαίο ή ένα πολυτελές SUV προφανώς δεν θα αποδειχθούν φθηνότερα, αλλά προσφέρουν περισσότερο απόλαυση σε σύγκριση με τη «λογική» αγορά. Σε ένα Golf GTI για παράδειγμα, η φορά που θα ανέβεις μόνος ένα βουνό ή θα κάνεις ένα γρήγορο ταξίδι χωρίς την οικογένεια θα σε κάνει να ξεχάσεις τα περισσότερα χρήματα που στοιχίζει. Το ίδιο θα συμβεί και με την επιλογή ενός Audi Q5 όταν θα απολαμβάνεις την άνεση στον αυτοκινητόδρομο, τους τεράστιους χώρους και την αίσθηση «χρηματοκιβωτίου σε ρόδες» που προσφέρει.

Η τελική επιλογή έχει να κάνει με το εκάστοτε «πορτοφόλι». Αν με 15.000 € θέλετε να πάρετε ένα μικρομεσαίο και σας βγαίνουν οριακά, αλλά παράλληλα θέλετε γρήγορο αυτοκίνητο, μην το αγοράσετε. Τα επιπλέον έξοδα ενός τέτοιου θα σας κάνουν να το μετανιώσετε σύντομα. Ένας γενικός κανόνας είναι ότι για να πάρεις ένα αυτοκίνητο και να είσαι άνετος, θα πρέπει να έχεις τη δυνατότητα να το αγοράσεις ακόμη και αν κοστίζει +25%. Με αυτό τον τρόπο δεν τα «βάφεις μαύρα» αν μετά από μια εβδομάδα παρουσιάσει μια αναπάντεχη ζημιά ή όταν φτάσει το τέλος του χρόνου και πρέπει να πληρώσεις τα τέλη κυκλοφορίας. Το ίδιο ισχύει και για ένα premium μοντέλο. Αν υπάρχει άνεση στα επιπλέον έξοδα που θα προκύψουν, είναι μια ωραία επιλογή που θα την ευχαριστηθείτε. Αν όμως φτάνετε σε αυτό το ποσό οριακά, τότε αν συμβεί κάτι, δεν θα το ευχαριστηθείτε καθόλου.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...