5+1 πράγματα που δεν ήξερες για το Volkswagen ID.3

Το ID.3 είναι ένα από τα σημαντικότερα μοντέλα στην ιστορία της Volkswagen και οι Γερμανοί φρόντισαν να το εξοπλίσουν με χαρακτηριστικά τα οποία είναι μοναδικά. Πάμε να δούμε ποια είναι.

  • -
  • -

1. Δε χρειάζεται να το βάλεις μπρος με κουμπί ή κλειδί

Όσο παράξενο κι αν φαίνεται, ο οδηγός του ID.3 δε θα χρειαστεί να το βάλει ποτέ μπρος. Το μοναδικό που έχει να κάνει όταν θέλει να οδηγήσει το ηλεκτρικό της Volkswagen είναι να μπει στην καμπίνα και να γυρίσει κατευθείαν τον επιλογέα του αυτόματου κιβωτίου στο D, έχοντας πατημένο το φρένο. Μόλις γίνει αυτό το αυτοκίνητο είναι έτοιμο να ξεκινήσει. Αντίστοιχα όταν φτάσει στον προορισμό του δε χρειάζεται να το σβήσει, απλά ανοίγει την πόρτα και βγαίνει. Αυτόματα το κιβώτιο θα γυρίσει στη θέση P (Parking), θα μπει το χειρόφρενο και θα σβήσει το αυτοκίνητο. Για την ιστορία, υπάρχει κουμπί start/stop πάνω στην κολώνα του τιμονιού όμως πρακτικά δε χρειάζεται να πατηθεί ποτέ.

ID.3

2. Έχει 4 ηλεκτρικά παράθυρα, αλλά μόνο 2 διακόπτες

Όπως σε όλα τα αυτοκίνητα, στην πόρτα του οδηγού υπάρχει ένα πάνελ μέσω του οποίου μπορούν να ελεγχθούν όλα τα παράθυρα. Όμως ενώ είναι ηλεκτρικά και στις τέσσερις πόρτες, τα κουμπιά είναι μόλις δύο. Η αρχική ρύθμιση είναι να ελέγχονται τα μπροστά παράθυρα. Αν ο οδηγός θέλει να ελέγξει τα πίσω πρέπει να πατήσει ένα πλήκτρο αφής με την ένδειξη Rear (που σημαίνει «πίσω»). Όταν το πατήσει ξανά, ο έλεγχος περνάει και πάλι στα μπροστά παράθυρα.

ID.3

Δείτε ακόμα: Κάν’ το ηλεκτρικό με 5.500 € και ξέχνα για πάντα τα καύσιμα [video]

3. Είναι πισωκίνητο

Σε αντίθεση με όσα έχουμε συνηθίσει στο Golf και στα περισσότερα μοντέλα της Volkswagen, το ID.3 έχει την κίνηση στον πίσω άξονα. Για να γίνει αυτό έχει τοποθετηθεί ένας ηλεκτροκινητήρας ανάμεσα στους πίσω τροχούς. Η επιλογή αυτή εξασφαλίζει καλύτερο έλεγχο του αυτοκινήτου και πιο αποτελεσματικό πέρασμα της ισχύος στο δρόμο, στοιχείο σημαντικό καθώς τα ηλεκτρικά έχουν μεγάλη ροπή, η οποία αποδίδεται ακαριαία. Περνώντας την κίνηση στον πίσω άξονα, λοιπόν, μειώνεται πάρα πολύ η πιθανότητα για σπινάρισμα στην εκκίνηση.

ID.3
4. Έχει κύκλο στροφής αυτοκινήτου πόλης

Ένα ακόμα όφελος από τη μετάδοση της κίνησης στον πίσω άξονα είναι ο πάρα πολύ μικρός κύκλος στροφής που έχει. Η απουσία μετάδοσης στους μπροστά τροχούς σημαίνει ότι αυτοί μπορούν να στρίψουν σε μεγαλύτερη γωνία. Έτσι, απαιτείται σημαντικά πιο μικρός χώρος για να κάνει έναν πλήρη κύκλο το ID.3. Για την ακρίβεια απαιτούνται μόλις 10,2 μέτρα, νούμερο το οποίο αντιστοιχεί σε εκείνο του Volkswagen Up!, το οποίο είναι κατά πολύ μικρότερο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται κατακόρυφα η ευελιξία μέσα στην πόλη.

ID.3
5. Ο πίνακας οργάνων μετακινείται

Στο ID.3 ο πίνακας οργάνων είναι τοποθετημένος πάνω στην κολώνα του τιμονιού και όχι στο ταμπλό. Αυτό σημαίνει ότι μετακινείται μαζί με το τιμόνι. Έτσι, εξασφαλίζεται ότι ο οδηγός έχει πάντα άριστη ορατότητα σε αυτόν, ανεξάρτητα πώς έχει ρυθμίσει το κάθισμα και το τιμόνι, στοιχείο που βελτιώνει την οδική ασφάλεια καθώς βλέπει όλη την πληροφορία και δεν κρύβεται κάτι.

ID.3

Και για το τέλος, το πιο εντυπωσιακό: Έχει αυτόνομη οδήγηση η οποία λειτουργεί στην πράξη!

Ο οδηγός του ID.3 μπορεί να μπορεί να πάρει μια καλή γεύση πώς θα είναι τα αυτοκίνητα στο μέλλον, όταν θα οδηγούνται μόνα τους, καθώς έχει γίνει πολύ καλή δουλειά σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά της αυτόνομης οδήγησης. Δύο είναι αυτά τα οποία ξεχωρίζουν.

Πρώτον, με την επιθυμητή διαδρομή περασμένη στο σύστημα πλοήγησης και χρησιμοποιώντας το Adaptive Cruise Control, το αυτοκίνητο επιβραδύνει μόνο του όταν πλησιάζει σε διασταύρωση, κυκλικό κόμβο ή επικίνδυνη στροφή, καθώς αυτά τα στοιχεία υπάρχουν περασμένα στο GPS -και επιβεβαιώνονται από την μπροστινή κάμερα. Έτσι, μπορεί η επιθυμητή ταχύτητα σε έναν επαρχιακό δρόμο να έχει οριστεί στα 80 km//h, για παράδειγμα, όμως αν ακολουθεί επικίνδυνη στροφή το σύστημα θα τη μειώσει. Μετά το πέρασμα από τη στροφή θα επιταχύνει ξανά ως στην προκαθορισμένη ταχύτητα.

ID.3

Δεύτερον, προσαρμόζεται αυτόματα στα όρια ταχύτητας. Πρόκειται για μία ρύθμιση που επιλέγει να ενεργοποιήσει ή όχι ο οδηγός. Αν την έχει ενεργοποιημένη, όταν το αυτοκίνητο κινείται με το Adaptive Cruise Control «ξέρει» ποιο είναι το όριο ταχύτητας και προσαρμόζεται πάντα σε αυτό. Μάλιστα, δεν περιμένει να δει μέσω της κάμερας τη σχετική πινακίδα και τότε να επιβραδύνει. Αντίθετα, επειδή γνωρίζει από πριν πού αλλάζει το όριο ξεκινάει να μειώνει ταχύτητα μερικά μέτρα νωρίτερα, οπότε όταν φτάνει στο ύψος της πινακίδας έχει ακριβώς την ταχύτητα που πρέπει. Σε περιπτώσεις ορίων ταχύτητας που έχουν μπει προσωρινά σε κάποιο δρόμο, όπως π.χ. όταν γίνονται έργα, το σύστημα πληροφορείται για αυτά από την εμπρός κάμερα. 

Εσάς ποιο στοιχείο σας εντυπωσίασε περισσότερο; Γνωρίζατε αυτά τα μοναδικά χαρακτηριστικά του ID.3;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...