Aυτοκίνητα με φυσικό αέριο: Αξίζει η αγορά τους σήμερα;

Η τιμή του φυσικού αερίου έχει ανέβει, όπως και όλων των υπόλοιπων καυσίμων. Συνεχίζει όμως να προσφέρει απαράμιλλη οικονομία στις μετακινήσεις;

  • -
  • -

Με τη βενζίνη να βρίσκεται στα 1,80 € ανά λίτρο και το πετρέλαιο να φλερτάρει με επίσης πολύ υψηλά νούμερα, πολλοί οδηγοί αναζητούν έναν πιο οικονομικό τρόπο μετακίνησης για την καθημερινότητά τους. Ανέκαθεν, το φυσικό αέριο ή CNG ήταν μια πολύ καλή πρόταση για γρήγορους ανεφοδιασμούς, χαμηλότερη τιμή και επαρκέστατη αυτονομία. Συνεχίζει όμως να είναι έτσι, όταν πλέον κοστίζει περίπου 1,20 ευρώ το κιλό; Ας δούμε μια σύγκριση κατανάλωσης μεταξύ οχήματος CNG και των αντίστοιχων βενζινοκίνητων ή ντίζελ.

Πόσο καίει σε πραγματικές συνθήκες ένα αυτοκίνητο φυσικού αερίου;

Θα χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα το SEAT Arona, ένα πολύ δημοφιλές B-SUV που διατίθεται σε έκδοση CNG αλλά και βενζίνης. Σε πραγματικές συνθήκες είδαμε ότι το ισπανικό μοντέλο αρκείται σε 4,5 κιλά φυσικού αερίου ανά 100 km. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 5,40 € για καύσιμα ανά 100 km. Στην έκδοση CNG, το SEAT Arona χρησιμοποιεί έναν τρικύλινδρο τούρμπο 1.000άρη κινητήρα TSI με 90 ίππους απόδοση και ένα χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων έξι σχέσεων.

Δείτε ακόμα Δοκιμάζουμε το SEAT Arona 1.0 TGI που καίει CNG

Στον αντίποδα, ένα βενζινοκίνητο SEAT Arona με το ίδιο μοτέρ αλλά 110 ίππους απόδοση, χρειάζεται 7 λίτρα βενζίνης ανά 100 km. Με τη μέση τιμή να βρίσκεται στα 1,82 € ανά λίτρο, το κόστος είναι 12,7 € ανά 100 χιλιόμετρα ή αλλιώς, το διπλάσιο και ακόμη περισσότερο σε σύγκριση με την έκδοση φυσικού αερίου. Ο λόγος που η διαφορά παραμένει τόσο μεγάλη είναι ότι το CNG είναι ακόμη κι έτσι, αρκετά φθηνότερο, αλλά και ότι η απόδοση του καυσίμου είναι μεγαλύτερη.

Σε λίγο καλύτερη θέση βρίσκονται τα μοντέλα με κινητήρα πετρελαίου. Ένας ντίζελ που αποδίδει περίπου 100 ίππους μπορεί να αρκεστεί σε 5,5 λίτρα ανά 100 km, ήτοι 9,5 € για κάθε 100 km που καλύπτει, με μέση τιμή πετρελαίου στα 1,74 € ανά λίτρο. Εδώ το κόστος δεν είναι το διπλάσιο, αλλά και πάλι, η διαφορά είναι μεγάλη.  

Ποια είναι τα μειονεκτήματα του φυσικού αερίου CNG;

Φυσικά τίποτα στη ζωή δεν είναι τέλειο και από αυτόν τον κανόνα δεν εξαιρείται το CNG. Οι οδηγοί τέτοιων αυτοκινήτων έχουν να αντιμετωπίσουν ορισμένες προκλήσεις, όπως το πολύ μικρό δίκτυο πρατηρίων. Οι προσπάθειες συνεχίζονται και τα πρατήρια πολλαπλασιάζονται δειλά-δειλά, όμως σε πολλούς νομούς δεν υπάρχει κανένας σταθμός ανεφοδιασμού CNG. Στην Αθήνα το δίκτυο κρίνεται οριακά επαρκές, με τα νότια προάστια να είναι τα πιο «ριγμένα» έχοντας μόλις ένα πρατήριο στην Ηλιούπολη.

Ακόμη ένα αρνητικό που αποτελεί φυσικό επόμενο των λίγων πρατηρίων, είναι οι χρόνοι ανεφοδιασμού. Ο ίδιος ο ανεφοδιασμός διαρκεί μερικά λεπτά (περίπου 5) όμως οι ουρές που σχηματίζονται στα λίγα πρατήρια μπορούν να καθυστερήσουν σημαντικά τη διαδικασία. Πολλοί οδηγοί ΤΑΧΙ έχουν καταφύγει στη λύση του φυσικού αερίου για αυξημένη οικονομία στα καύσιμα, αλλά και αρκετοί ιδιώτες, οπότε ο ανεφοδιασμός ίσως χρειαστεί μια… προσεγμένη στρατηγική από πλευράς χρόνου για να γίνει σε ώρα που δεν θα υπάρχει ιδιαίτερη κίνηση.

Η σχτικά περιορισμένη αυτονομία των περίπου 300 χιλιομέτρων σε ρεαλιστικές συνθήκες (για το SEAT Arona) επίσης δεν βοηθάει για αραιές επισκέψεις στα πρατήρια, ενώ το πολύ μικρό ντεπόζιτο βενζίνης (μόνο 9 λίτρα) περιπλέκει το ταξίδι εκτός έδρας και απαιτεί ακόμα πιιο συνεχείς στάσεις σε βενζινάδικα, αν ο προορισμός δεν έχει κανένα πρατήριο CNG.

Δείτε εδώ όλα τα μοντέλα της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο CNG

Τέλος, ένα μειονέκτημα ακόμη στην αναζήτηση μοντέλων με CNG είναι η περιορισμένη προσφορά από τους κατασκευαστές. Λίγοι πουλάνε πλέον τέτοια αυτοκίνητα, με τη συντριπτική πλειοψηφία των προτάσεων να ανήκουν στο Volkswagen Group. Ευτυχώς η πληρότητα του ομίλου σε αυτοκίνητα δίνει επιλογές για τις περισσότερες ανάγκες. Από τα μικρά eco up!, SEAT Ibiza και Volkswagen Polo, στα SUV SEAT Arona, Skoda Kamiq, τα μικρομεσαία Skoda Scala, Volkswagen Golf και SEAT Leon και το μεγάλο Skoda Octavia, υπάρχουν προτάσεις σε αρκετές κατηγορίες αλλά όχι σε όλες.

Δείτε ακόμη τη video-δοκιμή του Skoda Scala G-TEC 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...