Δίκτυο 5G στους ελληνικούς δρόμους - Πού θα μπει πρώτα;

Το 5G αποτελεί το απόλυτο τεχνολογικό «όπλο» για την εξέλιξη όλης της κοινωνίας, των υποδομών, της ενέργειας και των δρόμων.

  • -
  • -

Πρόκειται για την τελειότερη τεχνολογική πλατφόρμα, μεταμορφώνοντας τα πάντα στην καθημερινότητά μας, καθώς επιτρέπει τη μεταφορά τεράστιου όγκου δεδομένων σε πραγματικό χρόνο. Πάνω στο δίκτυο 5G εργάζονται όλοι οι επιχειρηματικοί κολοσσοί, αλλά και οι αναπτυγμένες χώρες. Τα αυτοκίνητα, αλλά και οι δρόμοι, τα επόμενα χρόνια θα αλλάξουν άρδην, παρέχοντας τεράστιες δυνατότητες στους οδηγούς.

Στην Ελλάδα, το έργο με τίτλο «Διάδρομοι 5G» βρίσκεται σε τροχιά υλοποίησης. Όπως δήλωσε ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Μιχάλης Παπαδόπουλος, στο διαδικτυακό Συνέδριο  Transportation & Logistics II, ανάμεσα στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός των μεταφορών και η παροχή καινοτόμων υπηρεσιών μεταφοράς και κινητικότητας με την εφαρμογή τεχνολογιών Ευφυών Συστημάτων Μεταφορών.

5G σε 2.000 χλμ. ελληνικών δρόμων

Στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης υπάρχει μέριμνα για τα ασύρματα δίκτυα πέμπτης γενιάς στους έξι ελληνικούς αυτοκινητοδρόμους με συνολικό μήκος πάνω από 2.000 χιλιόμετρα.

Το έργο με τίτλο «Διάδρομοι 5G» περιλαμβάνει την ανάπτυξη δικτύου 5G κατά μήκος των μεγάλων ελληνικών αυτοκινητοδρόμων που αποτελούν μέρος των διευρωπαϊκών δικτύων μεταφορών. Με αυτόν τον τρόπο θα εξυπηρετηθούν οι ανάγκες για συνδεδεμένη και αυτόνομη κινητικότητα.

5g roads1

Βάσει σχεδίων σε μερικά χρόνια, φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα θα έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν ημιαυτόνομα στο δίκτυο, σε ένα πλαίσιο με μεγαλύτερη ασφάλεια, με μικρότερο κόστος και σε λιγότερο χρόνο. Αυτό θα ισχυροποιήσει τις εφοδιαστικές αλυσίδες παρέχοντας του μοναδικές δυνατότητες.

Διαβάστε επίσης: Αυτόνομη οδήγηση: Θα ζήσουμε σύντομα σε «έξυπνες πόλεις»;

Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, το έργο θα αναπτυχθεί σε πρώτη φάση κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Εύζωνοι της Εγνατίας Οδού και σε δεύτερη φάση κατά μήκος της Ιόνιας Οδού.

Η ανάθεση των συμβάσεων πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί μέχρι το β΄ τρίμηνο του 2023. Όσο για το κόστος, ανέρχεται στα 130 εκατ. ευρώ.

Πηγές: Υπουργείο Μεταφορών, ypodomes.gr

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...