Μπαταρίες ηλεκτρικών: Η Nissan τους δίνει μια 2η ευκαιρία

Με απρόσμενο τρόπο οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της Nissan αποκτούν δεύτερη ζωή, με χρήση σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα.

  • -
  • -

Σε έναν εντελώς διαφορετικό τομέα, αυτόν της παραγωγής ρεύματος, χρησιμοποιεί η Nissan τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων της, όταν αυτές δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πλέον το σκοπό για τον οποίο έχουν δημιουργηθεί αρχικά, δηλαδή την κίνηση των οχημάτων της.

Τι κάνει δηλαδή;

Γι’ αυτό το σκοπό η ιαπωνική μάρκα συνεργάζεται με την ιταλική εταιρεία ενέργειας Enel, η οποία μέσω της θυγατρικής της, Endesa, δραστηριοποιείται και στην Ισπανία. Συγκεκριμένα, οι μπαταρίες από τα Leaf που πλέον δεν είναι σε αρκετά καλή κατάσταση ώστε να κινούν το αυτοκίνητο, εντάσσονται στο δυναμικό ενός εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Nissan

Το εν λόγω εργοστάσιο λειτουργεί ανεξάρτητα από το υπόλοιπο δίκτυο της χώρας, τροφοδοτώντας αποκλειστικά τη συγκεκριμένη πόλη (βρίσκεται στη βόρεια ακτή της Αφρικής και περιβάλλεται εξ’ ολοκλήρου από το Μαρόκο).

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Λένε ψέματα για τη χωρητικότητα της μπαταρίας τους, για καλό σκοπό!

Πώς γίνεται η διαδικασία

Οι μπαταρίες των Leaf χρησιμοποιούνται ως ένα σταθερό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας, για την αποφυγή της διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε περιπτώσεις υπερφόρτωσης του δικτύου, βελτιώνοντας την αξιοπιστία του και διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας στον τοπικό πληθυσμό. Για τη συγκεκριμένη εφαρμογή, στο μπλοκ τοποθετούνται 48 χρησιμοποιημένες μπαταρίες και 30 καινούριες, με την κατάλληλη σύνδεση μεταξύ τους.

Ακολουθεί το σχετικό Δελτίο Τύπου της Nissan

Nissan συνεργάζεται με την Enel για να λανσάρει το καινοτόμο σύστημα αποθήκευσης «Second Life» για μεταχειρισμένες μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων

Η Nissan και η Enel ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ξεκινήσουν το εγχείρημα Second Life. Συνδυάζοντας τις χρησιμοποιημένες μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων Nissan σε ένα συμβατικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στη Μελίγια της Ισπανίας, το οποίο λειτουργεί από την ισπανική θυγατρική του Ομίλου Enel, Endesa, το έργο ενισχύει τη σταθερότητα του δικτύου ηλεκτροδότησης, καλύπτοντας τις ανάγκες ενός απομονωμένου δικτύου.

Αποτελώντας μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία στην Ευρώπη, το εγχείρημα βασίζεται στις αρχές της κυκλικής οικονομίας και έχει επιλεγεί ως «πρωτοβουλία μέλους» από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (WEF). Το εγχείρημα Second Life έχει ήδη λάβει μεγάλη αναγνώριση το 2020 μέσω του βραβείου BASF – Sustainability Excellence Club (Club de Excelencia En Sostenibilidad) στην κατηγορία της Καλύτερης Πρακτικής Κυκλικής Οικονομίας, μεταξύ μεγάλων επιχειρήσεων. Το βραβείο αναγνωρίζει τις καλύτερες πρακτικές κυκλικής οικονομίας στην Ισπανία, επιβραβεύοντας έργα που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις των περιορισμένων φυσικών πόρων, μέσω μιας ποικιλίας κυκλικών επιχειρηματικών μοντέλων.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας, η Nissan παρείχε τις μπαταρίες από τα ηλεκτρικά της οχήματα και η Loccioni, ως προμηθευτής βιομηχανικού εξοπλισμού,  εξασφάλισε τη σωστή ενοποίηση μεταξύ των μπαταριών που απαιτούνται για την κυκλική διαδικασία. Το έργο αξιοποιεί προηγμένη τεχνολογία που βασίζεται σε μια απλή ιδέα: μόλις τελειώσει η ωφέλιμη διάρκεια ζωής μιας μπαταρίας σε ένα ηλεκτρικό όχημα, αυτές οι μπαταρίες ανακυκλώνονται και συναρμολογούνται σε ένα μεγάλο σταθερό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας. Αυτό το σύστημα είναι ενσωματωμένο με τις εγκαταστάσεις Melilla της Endesa για την αποφυγή της διακοπής της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε περιπτώσεις υπερφόρτωσης του δικτύου, βελτιώνοντας την αξιοπιστία του και διασφαλίζοντας την αδιάλειπτη παροχή ενέργειας στον τοπικό πληθυσμό. Η εφεδρική γεννήτρια αποτελείται από 48 μεταχειρισμένες μπαταρίες Nissan LEAF και 30 νέες.

Η Μελίγια έχει πληθυσμό σχεδόν 90.000 κατοίκων που εξυπηρετείται από ένα τοπικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο τροφοδοτείται από το εργοστάσιο της Endesa και είναι απομονωμένο από το εθνικό δίκτυο διανομής.

Ο Soufiane Elkhomri, Διευθυντής Ενεργειακών Υπηρεσιών της Nissan AMIEO, εξηγεί: "Στην Nissan πιστεύουμε ότι το μέλλον είναι στον “εξηλεκτρισμό”. Μέσω συνεργασιών, μπορούμε να κάνουμε το μέλλον πιο έξυπνο και αποτελεσματικό. Η συνεργασία με την Enel μας επέτρεψε να δημιουργήσουμε ένα μοντέλο για τη δεύτερη ζωή των  μπαταριών, το οποίο μπορεί να βρει χρηστική εφαρμογή σε πολλές άλλες περιπτώσεις. Αυτό είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα των ατελείωτων δυνατοτήτων που προσφέρει η επαναχρησιμοποίηση μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων, ως μέρος μιας κυκλικής οικονομίας.”

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...