Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Επιδότηση αναλόγως κατανάλωσης;

Η επιδότηση των ηλεκτρικών στην Ελλάδα είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρωπαϊκή ένωση, όμως τι θα λέγατε αν αυτή άλλαζε ανάλογα με την κατανάλωση του αυτοκινήτου;

  • -
  • -

Πρόκειται για κάτι το οποίο δεν έχει συζητηθεί ευρέως, όμως είναι πιθανό να το δούμε κάποια στιγμή να εφαρμόζεται, καθώς ήδη υπάρχει μία ευρωπαϊκή χώρα η οποία ακολουθεί αυτή την πρακτική.

Πρόκειται για το Λουξεμβούργο, το οποίο πηγαίνει την οικολογική προσέγγιση απέναντι στα ηλεκτρικά ένα βήμα πιο πέρα σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. Στο μικρό κράτος που βρίσκεται στο κέντρο της Ευρώπης, λοιπόν, η επιδότηση που δίνει το κράτος ώστε να μειωθεί η τιμή των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και αυτά να γίνουν πιο προσιτά στο κοινό δεν είναι οριζόντια, αλλά διαφοροποιείται ανάλογα με την κατανάλωση ενέργειας του αυτοκινήτου.

Λουξεμβούργο

Το όριο που έχει τεθεί, λοιπόν, είναι οι 18 kWh/100 km. Για όσα αυτοκίνητα η κατανάλωση ενέργειας που ανακοινώνεται από τον κατασκευαστή είναι από αυτό το όριο και κάτω, η επιδότηση που προσφέρει το κράτος φτάνει τις 8.000 ευρώ. Σε αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν η επίσημη κατανάλωση που ανακοινώνει ο κατασκευαστής ξεπερνάει τις 18 kWh/100 km, τότε η επιδότηση περιορίζεται σημαντικά και φτάνει μόλις τις 3.000 ευρώ.

Δείτε ακόμα: Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Ψέματα η χωρητικότητα της μπαταρίας τους;

Μοναδική εξαίρεση στο παραπάνω σύστημα αποτελούν τα αυτοκίνητα με 7 ή περισσότερες θέσεις. Σε αυτή την περίπτωση ο νομοθέτης αναγνωρίζει ότι λόγω όγκου και βάρους η κατανάλωση δεν μπορεί να κυμαίνεται σε τόσο χαμηλά επίπεδα, οπότε δεν έχει τεθεί κάποιο όριο, με την επιδότηση να είναι 8.000 ευρώ.

Λουξεμβούργο

Το Λουξεμβούργο με αυτό το σύστημα των επιδοτήσεων που εφαρμόζει στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θέλει να προωθήσει εκείνα τα μοντέλα που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, αφήνοντας εκτός τις πιο σπορ ή/και μεγάλες σε όγκο προτάσεις, οι οποίες χρειάζονται πολύ ρεύμα για να κινηθούν.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...