Ελληνική αγορά αυτοκινήτου: Αύξηση πωλήσεων 27,1%!

Δυναμικά έκλεισε ο Φεβρουάριος του 2022, με την αγορά αυτοκινήτου να καταγράφει σημαντική άνοδο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα, πέρυσι.

  • -
  • -

Οι πρώτοι δύο μήνες του έτους μπορεί να εμφανίζουν χαμηλότερες πωλήσεις νέων αυτοκινήτων στη χώρα μας κατά ένα μικρό ποσοστό, ο Φεβρουάριος όμως, ήταν πολύ δυνατός καθώς κατέγραψε αύξηση 27,1% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα, πέρυσι! Για την ακρίβεια, ταξινομήθηκαν 8.504 νέα επιβατικά οχήματα στη διάρκεια του μήνα, με το αντίστοιχο νούμερο για τον Φλεβάρη του 2021 να είναι 6.689 οχήματα. Το πρώτο δίμηνο του 2022 εμφανίζεται 3% ασθενέστερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021.

Δείτε ακόμη: Ελληνική αγορά αυτοκινήτου: Ποια είναι η πιο δημοφιλής κατηγορία; 

Ο πολύ καλός Φεβρουάριος «μάζεψε» τη διαφορά, αφού ο Ιανουάριος φέτος ήταν αισθητά χειρότερος. Η ίδια εικόνα αποτυπώνεται και στις πωλήσεις φορτηγών, ελαφρών και βαρέων. 798 ταξινομήθηκαν τον περασμένο μήνα, νούμερο 11,8% μεγαλύτερο από τον ίδιο μήνα του 2021. Σε επίπεδο διμήνου, ταξινομήθηκαν 1.334 φορτηγά (1.453 το 2021), άρα έχουμε απώλειες 8,2%. Τέλος, η πολύ μικρότερη αγορά των λεωφορείων εμφανίζει πτωτικές τάσεις. 13 νέα λεωφορεία έβγαλαν πινακίδες τον Φλεβάρη, έναντι 14 λεωφορείων πέρυσι. Στο δίμηνο όμως, ενώ πέρυσι ταξινομήθηκαν 40 νέα λεωφορεία, φέτος είχαμε 15! Άρα, τον Ιανουάριο πουλήθηκαν μόλις 2!

Πώς προβλέπεται η αγορά στη συνέχεια του 2022;

Για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν αξιόπιστες προβλέψεις για την πορεία της αγοράς. Η ζήτηση υπάρχει, ωστόσο η προσφορά δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Το μεγαλύτερο πρόβλημα σήμερα είναι η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών που καθυστερεί την παραγωγή των εργοστασίων. Ο κόσμος πάει στις εκθέσεις για να δει και να παραγγείλει νέα αυτοκίνητα, όμως ο εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης μπορεί να αγγίξει ακόμη και τον ένα χρόνο.

Έτσι, πολλοί δεν προχωρούν στην αγορά με αποτέλεσμα οι αντιπροσωπείες να χάνουν πελάτες. Για αυτό το λόγο δεν μπορούμε να πούμε κάτι για το μέλλον με σιγουριά. Αν αποκατασταθεί το πρόβλημα ή και μέρος αυτού, τότε δεν αποκλείεται να δούμε αρκετά μεγαλύτερα νούμερα. Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο μέχρι το τέλος του χρόνου, το πιθανότερο είναι ότι θα καταγραφεί πτώση.  

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...