Κυριάρχοι στα ηλεκτρικά οι Κινέζοι - Δείτε ποια αυτοκίνητα φορτίζουν ταχύτερα

Η αυτονομία και το μέγεθος της μπαταρίας είναι σημαντικά νούμερα για ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, όμως στα ταξίδια η ταχύτητα φόρτισης παίζει μεγαλύτερο ρόλο. Αυτά τα μοντέλα είναι οι παγκόσμιοι πρωταθλητές.

  • -
  • -

Σίγουρα μία μεγάλη μπαταρία διευκολύνει την κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, καθώς μειώνει την ανάγκη για στάσεις με σκοπό την επαναφόρτιση. Όσο μεγάλη κι αν είναι, όμως, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να συνδέσουμε το αυτοκίνητό μας με έναν φορτιστή. Ακριβώς τότε είναι που θέλουμε ένα μοντέλο με την ικανότητα να «τραβάει» πολλά kW ισχύος, ώστε η επαναφόρτιση να διαρκέσει όσο το δυνατό λιγότερο.

Πάμε να δούμε, λοιπόν, τα μοντέλα που βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις όσον αφορά την ταχύτητα φόρτισης, θέτοντας το κατώτατο όριο ισχύος φόρτισης στα 250 kW, με μία μικρή εξαίρεση.

nio-et9

500 - 600 kW: Σχεδόν πλήρης κυριαρχία της Κίνας

Οι Κινέζοι, γενικότερα, είναι οι βασιλιάδες της ηλεκτροκίνησης, οπότε δεν προκαλεί έκπληξη ότι τρία από τα τέσσερα αυτοκίνητα με τη μεγαλύτερη ισχύ φόρτισης προέρχεται από αυτήν τη χώρα. Πρώτο στη λίστα είναι το Nio ET9 που πετυχαίνει το αδιανόητο νούμερο των 600 kW. Πίσω του ακολουθεί το Li Auto Mega με 520 kW και τρίτο είναι το YangWang U9 με 500 kW μέγιστη ισχύ φόρτισης.

Rimac Nevera

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/0436948a86e874b84c2578d5e7f342fd.jpg

Η startup από την Κροατία που μεγάλωσε τόσο ώστε να αναλάβει ακόμα και την τύχη της Bugatti, έχει κατασκευάσει το μοναδικό μη-κινεζικό μοντέλο που μπορεί να φορτίσει με ισχύ αυτής της τάξης μεγέθους. Το Nevera είναι ένα ηλεκτρικό supercar που αποτελεί πρότυπο και δείχνει τι μπορεί πραγματικά να κάνει η τεχνολογία.

Δείτε ακόμα: Πόσο ρυπαίνουν, πραγματικά, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα;

300 - 350 kW: Αμερική και Κίνα, με μικρή παρουσία της Ευρώπης

Προχωρώντας στη λίστα, το επόμενο «σκαλοπάτι» ισχύος φόρτισης είναι τα 350 kW, στο οποίο συναντάμε κυρίως μοντέλα με καταγωγή από την Αμερική. Η λίστα από την αντίπερα όχθη του Ατλαντικού περιλαμβάνει τα Cadillac Escalade IQ, GMC Hummer EV, GMC Sierra EV και RAM 1500 REV. Αυτά τα τέσσερα μοντέλα μπορούν να πετύχουν μέγιστη ισχύ φόρτισης που φτάνει τα 350 kW.

Lotus Eletre και Lotus Emeya

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/26a72ead5bf9905a5e7d7e696b44a6d6.jpg

Η μοναδική ευρωπαϊκή μάρκα που αγγίζει τα 350 kW είναι η Lotus με την Eletre, το πρώτο SUV της βρετανικής μάρκας, ενώ την ίδια ισχύ φόρτισης αναμένεται να πετυχίνει και η Emeya, το grand tourer που ετοιμάζουν οι Βρετανοί και θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2024. Τόσο η Eletre, όσο και η Emeya, κατασκευάζονται στην Κίνα.

Porsche Taycan

Η πρώτη γενιά της Taycan πετύχαινε ήδη πολύ γρήγορη φόρτιση στα 270 kW, όμως με το facelift η Porsche ήθελε να ανεβάσει πιο ψηλά αυτό το νούμερο. Έτσι, η ανανεωμένη Porsche Taycan μπορεί να φορτίσει με ισχύ μέχρι και 320 kW, πετυχαίνοντας το υψηλότερο νούμερο από κάθε άλλο μοντέλο μαζικής παραγωγής που κατασκευάζεται στην Ευρώπη.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/304ab38a5424aa5c6a871b03b16b1efc.jpg

Πληθώρα μοντέλων συναντάμε στα 300 kW, με το σύνολο αυτών να προέρχονται από την Αμερική και την Κίνα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκπροσωπούνται σε αυτήν την τάξη μεγέθους από τα GMC Hummer EV SUV, Chevrolet Silverado EV και Lucid Air. Όσον αφορά την Κίνα η παρουσία της γίνεται εμφανής μέσα από δύο μοντέλα της ίδιας μάρκας, Πρόκειται για τα Xpeng G6 και Xpeng G9.

250 - 270 kW

Στα 270 kW υπάρχουν μόλις τρία μοντέλα, με τα δύο από αυτά να είναι ευρωπαϊκά. Πρόκειται για την ολοκαίνουρια Porsche Macan και το γνώριμο Audi e-tron GT (και την έκδοση RS e-tron GT). Η μοναδική κινεζική παρουσία είναι το Aion Hyper GT.

Κατεβαίνοντας στα 250 kW, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που μπορούν να «πιάσουν» αυτήν την ισχύ φόρτισης αυξάνονται σημαντικά, με την Ευρώπη να έχει μόλις δύο εκπροσώπους, από τον ίδιο όμιλο, αλλά διαφορετικές μάρκες.

Volvo EX90 και Polestar 3

Ο πρώτος εκπρόσωπος της Ευρώπης στην κατηγορία των 250 kW είναι το Volvo EX90, με το μεγάολο σουηδικό SUV να πετυχαίνει πολύ μικρούς χρόνους φόρτισης. Μένοντας στον ίδιο όμιλο, το Polestar 3 έχει επίσης την ικανότητα να τρραβήξει ρεύμα με ισχύ μέχρι και 250 kW.

https://cdn.gcdata.gr/data/photos/de5e25cd9336de7edb6714f7aa0ce048.jpg

Φυσικά τα μοντέλα που είναι περισσότερο διάσημα για τη συγκεκριμένη ισχύ φόρτισης είναι εκείνα της Tesla. Συγκεκριμένα, τα Tesla Model S, Tesla Model 3, Tesla Model X και Tesla Model Y, μπορούν όλα να φτάσουν μέχρι και τα 250 kW, αρκεί να συνδεθούν στους φορτιστές που ανήκουν στο δίκτυο της αμερικανικής μάρκας. Την ίδια ισχύ φόρτισης μπορεί να πετύχει και το νεότερο μοντέλο της φίρμας του Elon Musk, το Tesla Cybertruck.

Η Κίνα δεν έχει εκπρόσωπο στην κατηγορία των 250 kW.

Μια ανάσα μακριά

Αν και το όριο μπήκε στα 250 kW, αξίζει μια αναφορά και στα μοντέλα των Kia και Hyundai τα οποία αφενός είναι στα 240 kW, βρισκόμενα μόλις μια ανάσα από το σημείο που θέσαμε τον πήχη, αφετέρου πωλούνται κανονικά στην Ελλάδα, σε αντίθεση με πολλά από τα μοντέλα που είδαμε παραπάνω. Η πρώτη εκπροσωπείται από τα Kia EV6 και Kia EV9, ενώ η δεύτερη από τα Hyundai Ioniq 5 και Hyundai Ioniq 6.

Top ταχύτητας φόρτισης

Τα παραπάνω αυτοκίνητα δείχνουν ότι ήδη η φόρτιση των μπαταριών έχει γίνει ιδιαίτερα γρήγορη, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε μέχρι πριν από πολύ λίγα χρόνια, ενώ περιμένουμε μέσα στα επόμενα έτη η ταχύτητα φόρτισης να ανέβει κι άλλο. Το πρόβλημα δεν έγκειται στην ικανότητα ταχείας φόρτισης των αυτοκινήτων. Οποιαδήποτε τιμή από 150-200 kW είναι αρκετά ικανοποιητική. Το πρόβλημα είναι η έλλειψη υποδομών, όμως ευτυχώς πλέον αυτό έχει λυθεί σε μεγάλο βαθμό, τουλάχιστον όσον αφορά τα ταξίδια. Οι ταχυφορτιστές στην Ελλάδα πλέον είναι πολλοί και σε πολλά σημεία, με ταχύτητες της τάξης των 150, 180, 250 και 300 kW να είναι αρκετά συνηθισμένες. Ενίοτε μπορεί να δούμε και μεγαλύτερους, όμως ακόμα είναι λίγες οι περιπτώσεις.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...