Ηλεκτρικά αυτοκίνητα: Διπλάσιες πωλήσεις σε 1 χρόνο

Διπλάσιες πωλήσεις έκαναν τα ηλεκτρικά το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ και από το 2019 στο 2020 η αύξηση ήταν πάρα πολύ μεγάλη.

  • -
  • -

Ρεκόρ πωλήσεων κάνουν συνέχεια τα ηλεκτρικά, με το αγοραστικό κοινό σε παγκόσμιο επίπεδο να τα προτιμά ολοένα και περισσότερο. Τα νούμερα που αποκαλύπτει η σχετική έρευνα της JATO Dynamics μιλάνε από μόνα τους. Το 2021 το 6% των αυτοκινήτων που πωλήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν αμιγώς ηλεκτρικά, φτάνοντας τα 4,2 εκατομμύρια μονάδες. Το 2020 το αντίστοιχο νούμερο ήταν 2,01 εκατομμύρια, ενώ το 2019 ήταν στα 1,40 εκατομμύρια. Έτσι, η αύξηση σε σχέση με το 2020 είναι 108% και σε σχέση με το 2019 φτάνει το 198%. Δηλαδή μέσα σε δυο χρόνια ο αριθμός των ηλεκτρικών που πωλούνται σε όλο τον κόσμο τριπλασιάστηκε.

Πωλήσεις ηλεκτρικών

Μάλιστα, αυτή η εκρηκτική αύξηση στον αριθμό των ηλεκτρικών που αγοράζει το κοινό σε όλο τον πλανήτη πραγματοποιήθηκε σε μια συγκυρία καθόλου ευνοϊκή, καθώς η πανδημία περιόρισε τόσο τις κινήσεις των αγοραστών, όσο και τη διαθεσιμότητα αυτοκινήτων λόγω έλλειψης επεξεργαστών.

Πωλήσεις ηλεκτρικών

Οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην αύξηση των πωλήσεων είναι η ζήτηση πολλών αμιγώς ηλεκτρικών από την κινεζική αγορά, η συνεχής άνοδος στη δημοφιλία της Tesla, αλλά και η διαρκώς αυξανόμενη παρουσία του Volkswagen Group, καθώς ο όμιλος μεγαλώνει τον αριθμό των μοντέλων του που κινούνται αποκλειστικά με ρεύμα. Αυτές οι δύο εταιρείες είναι στην κορυφή των πωλήσεων παγκοσμίως, με τις Hyundai-Kia στην τρίτη θέση, τη Stellantis στην τέταρτη, το Renault Group στην πέμπτη και το BMW Group στην έκτη. Αυτές είναι και οι μόνες εταιρείες που ξεπέρασαν τις 100.000 μονάδες.

Δείτε ακόμα: Ουκρανία: Tesla ξέφυγε από τον πόλεμο αλλά έμεινε από μπαταρία

Ο ρόλος της Κίνας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι σε αυτή την αγορά πωλήθηκε το 55% όλων των ηλεκτρικών που κυκλοφόρησαν μέσα στο 2021. Η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά είναι εκείνη της Ευρώπης, η οποία αθροιστικά με την Τουρκία έχει ποσοστό 29%. Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Βόρεια Αμερική (Η.Π.Α. & Καναδάς) με μερίδιο που φτάνει το 12%.

Πωλήσεις ηλεκτρικών

Ένα στοιχείο που αξίζει αναφοράς είναι ότι στις τρεις μεγαλύτερες αγορές της Γης όσον αφορά τις πωλήσεις ηλεκτρικών, παρατηρείται μία τάση τοπικισμού. Δηλαδή, στην Κίνα το 78% των πωλήσεων αφορά μοντέλα που παράγονται από κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Στη γηραιά ήπειρο το ποσοστό είναι πιο χαμηλό όμως παραμένει και πάλι πολύ ψηλά, καθώς οι Ευρωπαίοι αγοράζουν ευρωπαϊκά ηλεκτρικά σε ποσοστό 63%, ενώ στην αγορά της Βόρειας Αμερικής το φαινόμενο είναι εντονότερο από οπουδήποτε αλλού, με το 80% των ηλεκτρικών να παράγονται τοπικά.

Πωλήσεις ηλεκτρικών

Πωλήσεις ηλεκτρικών

Πωλήσεις ηλεκτρικών

Τέλος, όσον αφορά τον τύπο των αυτοκινήτων που προτιμούν οι αγοραστές των ηλεκτρικών, τα SUV έχουν και εδώ την πρωτοκαθεδρία με 37%. Ακολουθούν τα sedan με 24% και στην Τρίτη θέση είναι τα αυτοκίνητα πόλης με 22%. Βέβαια, πρέπει να πούμε ότι αυτή η εικόνα δεν οφείλεται μόνο στις επιλογές των πελατών, αλλά και εκείνες των εταιρειών. Λόγω του μεγάλου όγκου τους τα SUV προσφέρονται για δημιουργία ηλεκτρικών προτάσεων, καθώς ποσοστιαία η αύξηση του βάρους αλλά και της τιμής δεν είναι τόσο μεγάλη, όσο θα ήταν σε κάποιο μοντέλο μικρότερης κατηγορίας.

Πωλήσεις ηλεκτρικών

Όλα τα στοιχεία προέρχονται από την εταιρεία αναλύσεων JΑΤΟ Dynamics. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες και infographics της έρευνας πατώντας εδώ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...