Νέο, υβριδικό Nissan Qashqai e-Power 1.5 - Πότε έρχεται Ελλάδα;

Η Nissan θα εφοδιάσει το νέο Qashqai με το υβριδικό σύστημα e-power, το οποίο συνδυάζει τις αρετές της μετακίνησης με ηλεκτρική ενέργεια, με αυτές ενός κινητήρα βενζίνης 1.5

  • -
  • -

Στα τέλη του καλοκαιριού του 2022, η Nissan θα εφοδιάζει το νέο Qashqai και με το καινοτόμο σύστημα μετάδοσης e-Power. Το ιαπωνικό crossover, θα είναι το πρώτο μοντέλο της Nissan στην ευρωπαϊκή αγορά που θα εφοδιάζεται με το συγκεκριμένο υβριδικό σύστημα. Σύμφωνα με έρευνες, οι ευρωπαίοι οδηγοί κινούνται περισσότερο από το 70% σε αστικό και προαστιακό περιβάλλον, δίνοντας μάλιστα μεγαλύτερη έμφαση στον οικολογικό χαρακτήρα ενός μοντέλο. Έτσι, το σύστημα e-Power προσφέρει βέλτιστη αποδοτικότητα ανταποκρινόμενο στη συγκεκριμένη τάση.

Το σύστημα e-POWER αποτελείται από μια μπαταρία υψηλής απόδοσης που συμπληρώνεται από έναν τρικύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων με μεταβλητή σχέση συμπίεσης 156 ίππων, μια γεννήτρια ισχύος, έναν μετατροπέα και έναν ηλεκτροκινητήρα 140 kW παρόμοιου μεγέθους και ισχύος όπως συναντάται στα ηλεκτρικά οχήματα της Nissan. Ο βενζινοκινητήρας παράγει ηλεκτρική ενέργεια, η οποία μπορεί να μεταδοθεί μέσω του μετατροπέα στην μπαταρία, στον ηλεκτροκινητήρα ή και στα δύο, ανάλογα με το σενάριο οδήγησης.

ΔΕΣ ΤΗ ΒΙΝΤΕΟ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ NISSAN QASHQAI

Αυτό που κάνει ξεχωριστό το συγκεκριμένο σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι ότι ο ηλεκτροκινητήρας είναι η μοναδική πηγή ισχύος για τους τροχούς, επομένως η απόκρισή του είναι άμεση και γραμμική. Συνεπώς, το σύστημα e-POWER του νέου Qashqai σχεδιάστηκε για να προσφέρει την ευχάριστη, αβίαστη και ομαλή οδηγική εμπειρία που συναντάται σε EV, αλλά χωρίς την ανάγκη επαναφόρτισης. Για την Ευρώπη το σύστημα έχει αναβαθμιστεί με έναν τρικύλινδρο υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα μεταβλητής συμπίεσης 1,5 λίτρων (156 hp), που μεταφράζεται σε συνολική τελική ισχύ 140 kW (188 hp).

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΔΩ ΤΗ ΔΟΚΙΜΗ ΤΟΥ NISSAN QASHQAI 1.3 DiG-T 158 OS HYBRID X-TRONIC

Το πλεονέκτημα του συστήματος e-POWER είναι ότι ο κινητήρας λειτουργεί εντός της βέλτιστης εμβέλειας και της καλύτερης σχέσης συμπίεσης, με αποτέλεσμα ανώτερη απόδοση καυσίμου και χαμηλότερες εκπομπές CO2, σε σύγκριση με έναν παραδοσιακό κινητήρα εσωτερικής καύσης, προσφέροντας και εκλεπτυσμένη κύλιση χάρη στον μειωμένο θόρυβο του κινητήρα. 

Για μεγιστοποίηση της απόδοσης, σε καταστάσεις υψηλής επιτάχυνσης ή υψηλής ταχύτητας, η μονάδα ελέγχου διαχείρισης ενέργειας στο σύστημα e-POWER μπορεί να στείλει την ισχύ που παράγεται από τον κινητήρα 1,5 λίτρων απευθείας στον ηλεκτροκινητήρα, μέσω του μετατροπέα, για να ενισχύσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από την μπαταρία. Με την επιβράδυνση και το φρενάρισμα, η κινητική ενέργεια ανακτάται και διοχετεύεται πίσω στην μπαταρία για βελτιστοποίηση της απόδοσης.

Στην καρδιά του μοναδικού συστήματος e-POWER της Nissan βρίσκεται ένας τρικύλινδρος υπερτροφοδοτούμενος βενζινοκινητήρας μεταβλητής συμπίεσης 156 hp 1,5 λίτρων, ο οποίος έχει αναπτυχθεί ειδικά για αυτήν την εφαρμογή. Η διακύμανση του λόγου συμπίεσης κυμαίνεται μεταξύ 8:1 και 14:1. Αυτό επιτυγχάνεται με την κίνηση ενός μηχανισμού που αλλάζει το μήκος της διαδρομής του εμβόλου ανάλογα με τη ζήτηση ισχύος.

Σε σενάρια χαμηλής ζήτησης ισχύος, όπως σταθερή ταχύτητα με καλή κατάσταση φόρτισης της μπαταρίας, η αναλογία συμπίεσης θα είναι στο υψηλότερο εύρος που βελτιστοποιεί την κατανάλωση και τις εκπομπές ρύπων. Υπό υψηλή ζήτηση ισχύος, για τη φόρτιση της μπαταρίας ή την παροχή ρεύματος απευθείας στον κινητήρα, θα ενεργοποιηθεί ένας χαμηλότερος λόγος συμπίεσης που θα μεγιστοποιήσει την ισχύ εξόδου του κινητήρα. Η μετάβαση μεταξύ διαφορετικών αναλογιών συμπίεσης είναι απρόσκοπτη, χωρίς να απαιτείται παρέμβαση από τον οδηγό.

Όπως και στο LEAF, το νέο Qashqai e-POWER επωφελείται τη λειτουργία e-Pedal, το οποίο επιτρέπει στους οδηγούς να επιταχύνουν και να φρενάρουν χρησιμοποιώντας μόνο το γκάζι. Το σύστημα πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθεί από το διακόπτη στην κεντρική κονσόλα και, έκτοτε, το γκάζι θα επιταχύνει ως συνήθως. Με την απελευθέρωση του γκαζιού, το e-Pedal θα φρενάρει το Qashqai στα 0,2 g, αρκετά για να ανάψουν τα φώτα των φρένων και θα επιβραδύνει το Qashqai σε μια ταχύτητα «ερπυσμού». Η χρήση του e-Pedal έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνεται ο φόρτος του οδηγού κατά την αστική οδήγηση. Με αυτόν τον τρόπο προσφέρεται μια ομαλή και ξεκούραστη εμπειρία οδήγησης.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...