Έρχεται Mercedes-AMG SL με κινητήρα 2.0 lt και ηλεκτρικό turbo

Η τεχνολογία στην υπηρεσία της απόδοσης, αλλά και στην υπηρεσία… εξάλειψης του turbo-lag, στη συγκεκριμένη περίπτωση!

  • -
  • -

Μια από τις πιο συχνές ατάκες που ακούμε όταν κάποιος θέλει να κατηγορήσει τους τούρμπο κινητήρες είναι η υστέρηση στο γκάζι. Η τουρμπίνα δεν προσφέρει τόσο άμεσα τη βοήθειά της στον κινητήρα, ειδικά αν οι στροφές περιστροφής του τελευταίου είναι «εκτός φάσματος». Πλέον όμως, η σύγχρονη τεχνολογία επιτρέπει τον έλεγχο του τούρμπο για να εκμηδενιστεί η αδράνεια. Αυτό θα κάνει και η Mercedes-AMG με τη νέα SL 43, η οποία θα φοράει έναν τετρακύλινδρο κινητήρα 2.0 λίτρων με ηλεκτρικό turbo.

Τι σημαίνει ηλεκτρικό turbo; Ένας μικρός ηλεκτροκινητήρας θα συνδέεται με άξονα στην τουρμπίνα, ανάμεσα στις δύο φτερωτές, αυτή που κινείται από τα καυσαέρια του μοτέρ και τη φτερωτή του συμπιεστή. Το μικρό ηλεκτρικό μοτέρ θα μπορεί να κινεί την τουρμπίνα για να συμπιέζει αέρα στο θάλαμο καύσης ακόμη και όταν τα καυσαέρια είναι λίγα, οπότε θα αποκτά δύναμη από χαμηλά και ακαριαία αντίδραση στο πάτημα του δεξιού πεντάλ. Το e-turbo της Mercedes μπορεί να λειτουργήσει μέχρι και τις 170.000 στροφές ανά λεπτό.

Επίσης έχει εύκολη λειτουργία antilag καθώς μπορεί να διατηρήσει την πίεση της τουρμπίνας ακόμη και αν δεν πατάς το δεξί πεντάλ, μέσω του ηλεκτρικού κυκλώματος. Με αυτό τον τρόπο δεν… διαλύεις και την τουρμπίνα, όπως γίνεται με την «παραδοσιακή» μέθοδο του antilag και μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς πρόβλημα σε μοντέλα παραγωγής όπως η Mercedes-AMG SL, όχι μόνο σε αγωνιστικά ή εξειδικευμένες κατασκευές. Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα θα αποδίδει περίπου 400 με 420 ίππους, με τους 20 να προέρχονται από τον μικρό ηλεκτροκινητήρα των 48V.

Δείτε ακόμη: Mάθετε τα πάντα για τη νέα Mercedes-AMG SL

Αργότερα θα έρθει και μια Plug-In Hybrid εκδοχή η οποία θα απογειώσει την απόδοση και τις επιδόσεις του. Δεν αποκλείεται, η επόμενη C63 AMG να χρησιμοποιήσει αυτό ακριβώς το κινητήριο σύνολο με επαναφορτιζόμενη υβριδική (Plug-In) τεχνολογία. Εκτός από τη C63, είναι πολύ πιθανό να δούμε το σύνολο και κάτω από το καπό του επόμενου AMG GT. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για έναν από τους πιο αποδοτικούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, χωρίς σπατάλη ενέργειας και με απαράμιλλη αμεσότητα για υπερτροφοδοτούμενο σύνολο.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...