Οι κινητήρες diesel της Audi καίνε φυτικό λάδι!

Το βιοκαύσιμο HVO είναι η λύση για να διατηρήσει η Audi τους κινητήρες πετρελαίου στη ζωή

  • -
  • -

Οι περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες καταστρώνουν τα μελλοντικά τους πλάνα στοχεύοντας στον εξηλεκτρισμό και φυσικά στα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα. Κάτι που σημαίνει ότι οι κινητήρες εσωτερικής καύσης θα αποτελέσουν μέσα στα επόμενα χρόνια παρελθόν. Η Audi είναι μία από τις εταιρείες που έχει επιλέξει το συγκεκριμένο σχεδιασμό για το μέλλον, έχοντας μάλιστα ανακοινώσει πως το 2025 θα παρουσιάσει για τελευταία φορά κινητήρα εσωτερικής καύσης. Η γερμανική εταιρεία σκοπεύει από το 2033 και έπειτα να παράγει αποκλειστικά αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα.

 

Παρόλα αυτά, επειδή εκτός από το αύριο υπάρχει και το σήμερα, η Audi κάνει σημαντικές προσπάθειες για να διατηρήσει βραχυπρόθεσμα τους θερμικούς κινητήρες της στο προσκήνιο. Έτσι, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα πετρελαιοκίνητα μοντέλα της που εφοδιάζονται με τον 6κύλινδρο TDI και έχουν απόδοση έως 286 ίππους θα μπορούν να καταναλώνουν ανανεώσιμα καύσιμα, και συγκεκριμένα υδρογονοκατεργασμένα φυτικά έλαια (HVO). Με τη χρήση του συγκεκριμένου ανανεώσιμου καυσίμου, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μειώνονται σε ποσοστό της τάξεως 70-95%! Σύμφωνα με την Audi, το HVΟ μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε ως πρόσθετο στο πετρέλαιο, είτε χωρίς καμία ανάμειξη, ως καθαρό καύσιμο. Η παρασκευή του προκύπτει από την υδρογόνωση υπολειμμάτων και αποβλήτων, όπως μαγειρικά λάδια ή υπολείμματα από τη γεωργία.

 

Διαβάστε ακόμη Δοκιμάζουμε το Audi Q3 45 TFSI e

Το νέο ανανεώσιμο καύσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μοντέλα που παρουσιάστηκαν από τα μέσα Φεβρουαρίου και έπειτα. Βέβαια, το πρόβλημα είναι πως σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο υπάρχουν μόλις 600 σταθμοί ανεφοδιασμού με HVO, με τους περισσότερους να εντοπίζονται στη Σκανδιναβία, και λιγότερους στη Γερμανία. Ο TDI που επιτρέπει τη χρήση του ανανεώσιμου καυσίμου εντοπίζεται στα Audi A4, A5, A6, A7 και A8, όπως και στα Q7 και Q8. Στις επόμενες εβδομάδες θα είναι διαθέσιμο για τις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις του A6 Allroad και του Q5, ενώ το ίδιο θα συμβεί αργότερα και στο Volkswagen Tiguan V6 TDI. Σημειώστε, πως το HVO έχει εγκριθεί στην Ευρώπη και για τους 4κύλινδρους κινητήρες ντίζελ στα Audi A3, Q2 και Q3, οι οποίοι κατασκευάζονται από τον Ιούνιο του 2021.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...