Πρόστιμα-φωτιά στους ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων, λόγω φοροδιαφυγής

Η ΑΑΔΕ διαπίστωσε εκ νέου φοροδιαφυγή σε υψηλό ποσοστό εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, για τα οποία ελέγχθηκε αν καταβλήθηκε ο ΦΠΑ.

  • -
  • -

Η ΑΑΔΕ πραγματοποίησε μία σειρά από εντατικούς ελέγχους, διαπιστώνοντας υψηλό ποσοστό φοροδιαφυγής στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα. Είναι χαρακτηριστικό, ότι την περίοδο 1/4/2021 έως και τις 31/12/2021, δεν καταβλήθηκε ο ΦΠΑ σε ποσοστό 34,2% των οχημάτων που εισάχθηκαν στη χώρα μας! Μάλιστα, το μέσο πρόστιμο που αναλογεί και καταλογίστηκε σε κάθε αυτοκίνητο είναι 6.011 €! Φαίνεται ότι η αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ είναι διαχρονικό φαινόμενο, αφού πέρυσι τόσο το αντίστοιχο ποσοστό, όσο και το μέσο πρόστιμο ήταν ακόμη υψηλότερα.



Όμως, αξίζει να σημειώσουμε ότι αυτές οι παραβάσεις δεν αφήνουν ανεπηρέαστο τον αγοραστή του αυτοκινήτου, αφού τα οφειλόμενα πρόστιμα αφορούν και ουσιαστικά ακολουθούν το όχημα! Αυτό σημαίνει πως αν κάποιος αγοράσει το αυτοκίνητο και ανακαλυφθεί αργότερα ότι εκκρεμούν πρόστιμα, το αυτοκίνητο δεσμεύεται από το κράτος μέχρι έως ότου εξοφληθούν και τελεσιδικήσουν τα ένδικα μέσα. Μάλιστα, ακόμα χειρότερη είναι η περίπτωση κατά την οποία ο τελωνισμός πραγματοποιήθηκε εικονικά στο όνομα του αγοραστή, καθώς το τελωνείο στρέφεται στη συνέχεια μόνο κατά αυτού και όχι κατά του εμπόρου.

Δείτε ακόμη Νέο χαράτσι 1.000€ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...