Τι κάνω αν μείνω στη μέση του δρόμου και δεν έχω προειδοποιητικό τρίγωνο;

Το προειδοποιητικό τρίγωνο πρέπει να βρίσκεται στο πορτμπαγκάζ κάθε οχήματος. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου απουσιάζει και εκεί μπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα.

  • -
  • -

Ένα κλατάρισμα ελαστικού, μια βλάβη ή ένα ατύχημα αποτελούν τις συνηθέστερες αιτίες ακινητοποίησης των οχημάτων. Όταν συμβεί κάποιο ατυχές περιστατικό και αναγκαστούμε να σταθμεύσουμε επί του οδοστρώματος, τότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Η τριγωνική πινακίδα κρίνεται απαραίτητη, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους διερχόμενους οδηγούς να αντιληφθούν έγκαιρα το ακινητοποιημένο όχημα. Αρκετοί οδηγοί όμως, δεν διαθέτουν στο αυτοκίνητό τους προειδοποιητικό τρίγωνο.

Πάνω από όλα... η ασφάλεια

Σε αυτή την περίπτωση, τόσο ο οδηγός, όσο και οι οδηγοί που ακολουθούν τίθενται σε σοβαρό κίνδυνο, ειδικά αν το συμβάν σημειώνεται σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και το όχημα δεν είναι άμεσα ορατό, είτε λόγω της κλίσης του οδοστρώματος, είτε επειδή είναι νύχτα.

warning

Ο οδηγός πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα από το όχημα έχοντας ενεργοποιήσει πρώτα τα αλάρμ – αν υπάρχουν συνεπιβάτες απομακρύνονται και αυτοί και στέκονται σε ασφαλές σημείο πίσω από τις προστατευτικές μπαριέρες από τη δεξιά πλευρά του δρόμου. Στη συνέχεια είναι απαραίτητο να επισημάνει με άλλο τρόπο το όχημά του. Για παράδειγμα, να προχωρήσει αρκετά μέτρα προς τα πίσω και με τα χέρια ή τον φακό από το κινητό του τηλέφωνο να κάνει σήμα στα αυτοκίνητα που ακολουθούν, φροντίζοντας να μην εκτίθεται σε κίνδυνο.

Αν διαθέτει γιλέκο με ανακλαστήρα φωτός το φοράει, ειδάλλως επιχειρεί με οποιοδήποτε άλλο φωτεινό μέσο να ειδοποιήσει τους οδηγούς που πλησιάζουν. Επειδή η περίπτωση αυτή χαρακτηρίζεται ως έκτακτης ανάγκης, απαιτείται η μέγιστη προσοχή. Ο χρόνος αντίδρασης αυτών που ακολουθούν ελαχιστοποιείται αν δεν έχει παρθεί η μέγιστη απόσταση. Οπότε προβλέπεται να στέκεται περίπου 100 μέτρα πίσω από το όχημά του και να τους κάνει νοήματα για να αντιληφθούν τον κίνδυνο.

Δείτε ακόμη: Τα τρία πράγματα που πρέπει πάντα να έχουμε στο αυτοκίνητο'

Είναι υποχρεωτικό από τον ΚΟΚ το τρίγωνο;

Εδώ, αξίζει να σημειώσουμε πως, σύμφωνα με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όλα τα μηχανοκίνητα οχήματα, εκτός από τις δίτροχες μοτοσυκλέτες χωρίς καλάθι, τα τρίτροχα μοτοποδήλατα και τα ρυμουλκούμενα, επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα με προειδοποιητικό τρίγωνο. Αυτό αποτελείται από ισόπλευρο τρίγωνο που έχει πλευρά μήκους όχι μικρότερη των 40 εκατοστών και πλάτους όχι μικρότερη των 5 εκατοστών, ενώ το εσωτερικό μέρος μπορεί να είναι κενό ή χρωματισμένο με ανοιχτό χρώμα. Οι πλευρές του τριγώνου αυτού πρέπει να είναι κατασκευασμένες από αντανακλαστική ύλη ερυθρού χρώματος. Το τρίγωνο πρέπει να είναι κατασκευασμένο κατά τρόπο ώστε να μπορεί να τοποθετείται σταθερό σε κατακόρυφη θέση. Οι προδιαγραφές των τριγώνων, της αντανακλαστικής ύλης, καθώς και των ειδικών συσκευών επισήμανσης, καθορίζονται με κοινή απόφαση των υπουργών Μεταφορών και Επικοινωνιών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...