H Toyota πατεντάρει χειροκίνητο κιβώτιο για ηλεκτρικά αυτοκίνητα!

Θέλοντας να βάλει περισσότερη εμπλοκή του οδηγού στη διαδικασία της οδήγησης, η Toyota φαίνεται ότι βρήκε τρόπο να συνδυάσει το μηχανικό σασμάν με την ηλεκτροκίνηση.

  • -
  • -

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεν έχουν κιβώτιο ταχυτήτων. Η συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν μόνο μια σχέση για κίνηση εμπρός και αφού δεν γίνονται αλλαγές, ο χειρισμός τους μοιάζει με εκείνον στα αυτόματα μοντέλα, με μόνο δύο πετάλια (φρένο, γκάζι) και καμία υποχρέωση για το δεξί χέρι. Προφανώς αυτό έχει μεγάλο όφελος στην άνεση και την απλότητα της οδήγησης, όμως δεν αρέσει σε όλους. Το παραδοσιακό, χειροκίνητο κιβώτιο συνεχίζει να έχει οπαδούς. Οπότε η Toyota, προσπαθεί να το «σώσει»!

Ακόμη και στα ηλεκτρικά μοντέλα που δεν υπάρχουν πολλές ταχύτητες, όπως είπαμε, η τοποθέτηση ενός χειροκίνητου κιβωτίου είναι εφικτή. Φυσικά δεν μιλάμε για ένα παραδοσιακό σασμάν με όλα τα μηχανικά του μέρη και «φυσικές» ταχύτητες, αλλά μια… ψευδαίσθηση που θα προκαλείται αποκλειστικά για εκείνους που επιθυμούν να νιώθουν περισσότερη εμπλοκή κατά τη διαδικασία της οδήγησης. Η ιαπωνική εταιρεία κατοχύρωσε μια πατέντα για να το πετύχει αυτό. Ουσιαστικά, η καμπύλη της ροπής στην απόδοση του ηλεκτροκινητήρα θα παραμετροποιείται για να προσομοιώνει την ύπαρξη διαφορετικών σχέσεων.

Δείτε ακόμη: Αυτό είναι το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο της Toyota 

Αυτό θα γίνεται μέσω ηλεκτρονικής μονάδας διαχείρισης και ο οδηγός θα πατάει συμπλέκτη, θα αλλάζει ταχύτητα και θα αισθάνεται σαν να οδηγεί… παραδοσιακά! Το συγκεκριμένο σύστημα, αν το δούμε στην παραγωγή, θα εφαρμοστεί σε μελλοντικά σπορ ηλεκτρικά μοντέλα, σε μια προσπάθεια να διασωθεί η ανόθευτη οδηγική αίσθηση, όσο ανόθευτη μπορεί να είναι με ηλεκτρονικά χειριστήρια και μονάδες διαχείρισης. Τουλάχιστον, η ύπαρξη της σύγχρονης τεχνολογίας επιτρέπει στον οδηγό να διαλέξει τον τρόπο που θα χειριστεί το όχημα. Θα μπορεί να το έχει στο χειροκίνητο ή να αλλάζει μόνο σχέσεις χωρίς να πατάει συμπλέκτη ή να είναι εντελώς αυτόματο, χρησιμοποιώντας μόνο τα δύο πετάλια. Και βουνό και θάλασσα!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...