Πωλείται η Porsche;

Σενάρια εξαγοράς για την ελληνική αντιπροσωπεία

  • -
  • -

Τα οικονομικά προβλήματα της Sportscar A.E., της επίσημης αντιπροσωπείας των αυτοκινήτων Porsche, οξύνθηκαν δραματικά τον τελευταίο χρόνο λόγω των γνωστών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια η Sportscar A.E.  είχε καταφέρει να χτίσει ένα σεβαστό μερίδιο αγοράς στην κατηγορία των πολυτελών αυτοκινήτων, όμως η οικονομική κρίση οδήγησε σε πραγματική κατάρρευση των πωλήσεων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ελληνική αντιπροσωπεία.

Όταν ο μέσος όρος εξαετίας είναι περίπου 350 αυτοκίνητα, και οι συνολικές πωλήσεις μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2010 είναι διψήφιο νούμερο, αντιλαμβάνεσθε το μέγεθος του προβλήματος.Αν εξετάσουμε τα στοιχεία των πωλήσεων εύκολα μπορούμε να συνάγουμε συμπεράσματα για την οικονομική κατάσταση της Sportscar Α.Ε. και το μέλλον της.

 

Έτος

Πωλήσεις

2004

399

2005

492

2006

488

2007

559

2008

457

2009

424

Μέχρι 9ο 2010

95


Το πρόβλημα δεν είναι μόνο στην κάμψη των πωλήσεων αλλά στο γεγονός ότι είναι η ραγδαία ανάπτυξη της τελευταίας εξαετίας έχει δημιουργήσει ανελαστικές δαπάνες και μεγάλα πάγια έξοδα τα οποία δεν μπορούν εύκολα να μειωθούν ώστε να είναι βιώσιμη μια επιχείρηση. Μάλιστα με τη λογική που αντιμετωπίζεται το αυτοκίνητο από την Κυβέρνηση και η επόμενη χρονιά θα είναι εξαιρετικά δύσκολη για τις κατηγορίες των πολυτελών αυτοκινήτων.

Φήμες κάνουν λόγο για αναζήτηση εδώ και καιρό υποψηφίου αγοραστή για την Sportscar A.E. Από τις πληροφορίες που υπάρχουν ο κ. Οδυσσέας Κυριακόπουλος γνωστός βιομήχανος και πρώην πρόεδρος του ΣΕΒ έχει υποβάλει πρόταση στην κ. Νταίζη Μανιατοπούλου αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη. Μάλιστα η κατάσταση περιπλέκεται κι άλλο αφού δημοσίευμα του Τύπου κάνει λόγο για εμπλοκή της Kosmocar Α.Ε. της επίσημης αντιπροσωπείας Volkswagen-Audi στην εξαγορά. Το σενάριο αυτό βάζει στο παιχνίδι όχι μόνο την Porsche AG αλλά και τη θυγατρική της εταιρεία PGA, ο κλάδος της οποίας αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα την Renault-Dacia. Θυμίζουμε ότι η «PGA Ελλάδα» ανέλαβε την ελληνική αντιπροσωπεία της Renault-Dacia μετά την πτώχευση της MAVA AE που ανήκε στον κ. Αλέξανδρο Μανιατόπουλο. Η PGA είναι μια εταιρεία που ασχολείται με τη λιανική πώληση αυτοκινήτων κυρίως σε Γαλλία και πριν μερικά χρόνια εξαγοράστηκε από την εταιρεία συμμετοχών της Porsche. Το σενάριο που γράφτηκε και απορρίπτεται κατηγορηματικά από την Kosmocar, αναφέρει ότι οι Porsche, Renault και Dacia θα αντιπροσωπεύονται από ένα νέο σχήμα στο οποίο τη διαχείριση θα ασκεί η Kosmocar υπό την εποπτεία της Porsche AG.

Το σίγουρο είναι ότι όσο η αγορά «τρέχει» σε τέτοιους ρυθμούς, τα οικονομικά προβλήματα των εταιριών αυτοκινήτου θα επιτείνονται και οι λύσεις σωτηρίας θα είναι δυσεύρετες όχι μόνο για premium μάρκες αλλά και για εταιρείες μαζικών πωλήσεων.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...