Τιμή βενζίνης: Πόσο ακριβότερα κινούμαστε σε σχέση με το 2021;

Το κόστος των καυσίμων έχει πλέον ξεφύγει και τα 2€ το λίτρο στην αμόλυβδη έχει αρχίσει να γίνεται συχνό θέαμα στις ταμπέλες των πρατηρίων.

  • -
  • -

Η τιμή της βενζίνης ήταν πάντα πονεμένη ιστορία στην Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια την είχαμε συνηθίσει κοντά στο 1,5€ το λίτρο, τουλάχιστον στις μεγάλες πόλεις, με τιμές ελαφρώς υψηλότερες ή και χαμηλότερες ανά περιόδους. Πλέον όμως η κατάσταση δείχνει να έχει ξεφύγει. Με μέση πανελλαδική τιμή ανά λίτρο στο 1,850€, το κόστος των μετακινήσεων έχει ανέβει δραματικά για όσους χρησιμοποιούν συχνά το αυτοκίνητό τους.

Πόσο παραπάνω κοστίζει σε σχέση με πέρυσι;

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης, να πούμε ότι τον Ιανουάριο του 2021, 13 μήνες πριν, η μέση τιμή της αμόλυβδης σε όλη την Ελλάδα ήταν 1,437€ το λίτρο ή αλλιώς, 29% χαμηλότερη από σήμερα. Τα ίδια -και χειρότερα- συναντάμε στην περίπτωση του πετρελαίου κίνησης. Σήμερα, ένα λίτρο ντίζελ κοστίζει 1,600€ (μέση πανελλαδική τιμή), χαμηλότερα από τη βενζίνη αλλά πολύ ακριβότερα σε σύγκριση με το κόστος του ίδιου καυσίμου 13 μήνες πριν. Τον Ιανουάριο του 2021 το πετρέλαιο κίνησης κόστιζε 1,175 ευρώ το λίτρο. Άρα, έχουμε αύξηση που φτάνει το 36%!

Πόσα χρήματα χρειάζονται για ένα ταξίδι;

Στην περίπτωση που θέλετε να διανύσετε ένα ταξίδι 500 χιλιομέτρων με αυτοκίνητο, θα σας κοστίσει περίπου 65€ με βενζινοκίνητο όχημα, υποθέτοντας μέση κατανάλωση 7 lt/100 km, και περίπου 45€ με πετρελαιοκίνητο, με μέση κατανάλωση 5,5 lt/100 km. Για την ίδια απόσταση τον Ιανουάριο του 2021 θα χρειαζόσασταν περίπου 50€ με βενζινοκίνητο και περίπου 32€ με πετρελαιοκίνητο (ίδια μέση κατανάλωση και στα δύο). Σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές διοδίων που συναντάμε στους μεγάλους, σύγχρονους αυτοκινητόδρομους, το ταξίδι με αυτοκίνητο πλέον απαιτεί… γερό budget.

Τι γίνεται με το υγραέριο κίνησης;

Η αύξηση τιμής των καυσίμων αποτυπώνεται και στην υγραεριοκίνηση. Κατά μέσο όρο, το υγραέριο έχει φτάσει στο 1,054€ το λίτρο. Τον Ιανουάριο του 2021, τον μήνα δηλαδή που χρησιμοποιούμε σαν μέτρο σύγκρισης τιμών, κόστιζε μόλις 0,764€ το λίτρο. Αυξήθηκε δηλαδή, κατά 38%! Πόσο θα κόστιζε ένα ταξίδι 500 χιλιομέτρων με μέση κατανάλωση 8 λίτρα υγραερίου ανά 100 km; Πέρυσι, 30€. Φέτος, με τις ίδιες συνθήκες, το ταξίδι θα κοστίσει 42€!

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...