Volvo: Nέο εργοστάσιο για ηλεκτρικά, με 3.000 νέες θέσεις εργασίας

Από το 2030, η Volvo θέλει να πουλάει μόνο ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Για να το επιτύχει αυτό απαιτούνται οι κατάλληλες υποδομές και φυσικά…χέρια.

  • -
  • -

Στην κατασκευή ενός υπερσύγχρονου εργοστασίου προχωρά η Volvo σε συνεργασία με τη Northvolt. Η νέα μονάδα θα ανεγερθεί στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, δημιουργώντας έως και 3.000 θέσεις εργασίας.

Το νέο εργοστάσιο και οι στενοί δεσμοί με την Northvolt θα ενισχύσουν σημαντικά τη στρατηγική της Volvo Cars για την ηλεκτροκίνηση, καθώς η εταιρεία στοχεύει έως το 2030 να κατασκευάζει και να διαθέτει στην αγορά μόνο αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η επένδυση αγγίζει περίπου το 1 δις ευρώ.

volvo factory1

Η κατασκευή του εργοστασίου θα αρχίσει το 2023. Αντικείμενό του θα είναι η παραγωγή προηγμένων μπαταριών, ειδικά εξελιγμένων για χρήση στα αμιγώς ηλεκτρικά αυτοκίνητα Volvo και Polestar επόμενης γενιάς.

Η μονάδα – από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη- θα έχει ετήσια δυναμικότητα έως 50 γιγαβατώρες (GWh), προμηθεύοντας με μπαταρίες περίπου μισό εκατομμύριο αυτοκίνητα ανά έτος.

Στην Ελλάδα το νέο Volvo XC40 – Δείτε τις τιμές

Καθώς η βιώσιμη παραγωγή αποτελεί θεμελιώδη αρχή στη συνεργασία της Volvo Cars με τη Northvolt, το εργοστάσιο θα τροφοδοτείται από ενέργεια απαλλαγμένη από ορυκτά καύσιμα, με έμφαση στην προώθηση της δυναμικότητας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην περιοχή, ενώ θα ενσωματώνει μηχανολογικές λύσεις που δίνουν προτεραιότητα στην κυκλικότητα και την επάρκεια πόρων.

volvo factory2

Η παραγωγή μπαταριών για τα αμιγώς ηλεκτρικά μοντέλα αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο τμήμα των συνολικών εκπομπών άνθρακα στον κύκλο ζωής κάθε αυτοκινήτου. Η συνεργασία με τη Northvolt, ηγετική δύναμη στην παραγωγή βιώσιμων μπαταριών, επιτρέπει στη σουηδική εταιρεία να μειώσει σημαντικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που σχετίζεται με την άντληση πόρων και την παραγωγή μπαταριών για τα μελλοντικά τους αυτοκίνητα.

«Το νέο μας εργοστάσιο μπαταριών θα υποστηρίξει τη φιλοδοξία μας να έχουμε ένα δίκτυο παραγωγής πλήρως ουδέτερο κλιματικά και να διασφαλίσουμε την προμήθεια υψηλής ποιότητας μπαταριών στα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Javier Varela, Επικεφαλής Παραγωγής και Ποιότητας της Volvo Cars. «Μέσω της συνεργασίας μας με τη Northvolt, θα επωφεληθούμε τα μέγιστα από μία αλυσίδα αξίας που καλύπτει το σύνολο της διαδικασίας εξέλιξης και παραγωγής μπαταριών, από τις πρώτες ύλες έως το τελικό προϊόν, επιτυγχάνοντας άριστη ενσωμάτωση στα αυτοκίνητά μας».

volvo factory3

Επικεφαλής της νέας μονάδας θα είναι ο Adrian Clarke, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος της Tesla. Όσο για τις προσλήψεις μηχανικών με υψηλή ειδίκευση, στελεχών που θα ηγηθούν ομάδων για την προώθηση του project, τεχνικών και άλλων ειδικοτήτων, θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2023.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...