Στη Nissan, κάποιος βάζει τη μύτη του παντού!

Η μυρωδιά στην καμπίνα κάθε νέου μοντέλου είναι χαρακτηριστική. Το ξέρετε όμως ότι υπάρχουν άνθρωποι που ελέγχουν και βελτιώνουν τις οσμές μέσα στον εσωτερικό χώρο.

  • -
  • -

Ο Ryunosuke Ino είναι υπεύθυνος στη Nissan για τη μυρωδιά των νέων οχημάτων. Έχει το προσωνύμιο «η μύτη της Nissan» ή «meirster» και φροντίζει να διασφαλιστεί η βέλτιστη ατμόσφαιρα για τους επιβάτες στην καμπίνα ενός μοντέλου.

Εργαζόμενος για 20 χρόνια στο Τεχνικό Κέντρο της Nissan στην Ιαπωνία, ως τεχνικός εμπειρογνώμονας στο τμήμα Ποιότητας Εσωτερικού Αέρα Οχημάτων, ο Ino ηγείται μιας ομάδας επιφορτισμένης με την ανάλυση και την έγκριση υλικών που χρησιμοποιούνται στα οχήματα.

nissan nose1

«Η οσμή είναι ένας σημαντικός παράγοντας για μια ευχάριστη εμπειρία στο αυτοκίνητο και η Nissan είναι πολύ ευαίσθητη με αυτό. Συνήθως, οι επιβάτες μυρίζουν το πιο κοντινό πράγμα με βάση το πού βρίσκονται μέσα σε ένα αυτοκίνητο, επομένως είναι σημαντικό να έχουμε εμπειρία από όλα τα καθίσματα», τονίζει χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με έρευνες, η ανθρώπινη όσφρηση είναι εκπληκτικά ισχυρή και μπορεί να αναγνωρίσει εκατοντάδες χιλιάδες διαφορετικές μυρωδιές. Οι μυρωδιές ταξιδεύουν μέσω των οδών του οσφρητικού νευρώνα του σώματος στα κέντρα του εγκεφάλου εστιάζοντας στη μνήμη και τα συναισθήματα, όπως ο τροχιακός μετωπιαίος φλοιός, η αμυγδαλή και ο ιππόκαμπος. Γι' αυτό η μυρωδιά του αυτοκινήτου μπορεί να προκαλέσει έντονες αναμνήσεις.

nissan nose2

«Πρώτα από όλα, προσπαθώ να προσδιορίσω από πού προέρχεται η μυρωδιά», λέει. «Προσπαθώ να το εντοπίσω και να το αξιολογήσω από την οπτική γωνία του χρήστη του οχήματος, όπως όταν ανοίγω το ντουλαπάκι του συνοδηγού ή τον καθρέφτη του αλεξήλιου. Τοποθετώ τον κορμό και το κεφάλι μου όπως θα έκαναν οι επιβάτες για να κερδίσω ακριβή εντύπωση».

Έρχεται το νέο Nissan Micra - Και θα είναι ηλεκτρικό

Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αξιολόγησης της πτητικής οργανικής ένωσης (VOC) στην καμπίνα ενός οχήματος, η οποία συνήθως λαμβάνει χώρα σε τρεις ημέρες, ο Ino και η ομάδα ειδικών της όσφρησης μυρίζουν τα προσκέφαλα, τα ταμπλό, τους καθρέπτες, τα ντουλαπάκια, τα αλεξήλια, τα καθίσματα, τις οροφές, τις ποτηροθήκες, τις μοκέτες και οποιοδήποτε συστατικό με μετρήσιμο άρωμα.

nissan nose3

Οι έλεγχοι γίνονται συνήθως μέσα σε τρία έως πέντε λεπτά για να διασφαλιστεί η σωστή αξιολόγηση πριν η μύτη προσαρμοστεί στην εσωτερική μυρωδιά. Εάν κάτι δεν πληροί τα πρότυπα, οι έλεγχοι επαναλαμβάνονται για να προσδιοριστεί η αιτία και να ληφθούν τα διορθωτικά μέτρα.

Τα καθίσματα που χρησιμοποιούν τα ίδια υλικά αξιολογούνται μεμονωμένα, καθώς μπορεί να προέρχονται από διαφορετικούς προμηθευτές με μοναδικές διαδικασίες παραγωγής. Η ομάδα του Ino στοχεύει να διασφαλίσει ότι όλοι οι επιβάτες απολαμβάνουν την ευχάριστη ατμόσφαιρα της καμπίνας, επομένως η εργασία επεκτείνεται και στους προμηθευτές ανταλλακτικών που κατασκευάζουν τα υφάσματα, τις κόλλες και τα πολυμερή που χρησιμοποιούνται στα οχήματα της Nissan.

nissan nose4

Η κυκλοφορία του αέρα και η έκθεση στο ηλιακό φως είναι κρίσιμοι παράγοντες που επηρεάζουν τη μυρωδιά του αυτοκινήτου. Για τον λόγο αυτό, η ομάδα χρησιμοποιεί μια ειδική περιβαλλοντικά σφραγισμένη αίθουσα δοκιμών, ελεγχόμενη για τη θερμότητα και την υγρασία, με σύστημα φωτισμού που προσομοιώνει το έντονο ηλιακό φως.

Μετά τη διεξαγωγή των ελέγχων, ο Ino παίρνει, στην κυριολεξία, μια φρέσκια ανάσα, προκειμένου να ομαλοποιήσει την ευαισθησία του σε όλες τις μυρωδιές. Ο Ino αλλά και κάθε μέλος της ομάδας του, έχουν έναν προσωπικό τρόπο “επαναφοράς”.

nissan nose5

«Ορισμένοι ειδικοί έχουν τον δικό τους τρόπο να φτάσουν σε αυτό το επίπεδο, όπως να μυρίσουν κόκκους καφέ, για να βαθμονομήσουν την όσφρησή τους. Στην περίπτωσή μου, «επαναφέρω» τη μύτη μου μυρίζοντας το χέρι μου κοντά στον αγκώνα μου. Αυτό μου είναι οικείο, επομένως με προετοιμάζει να ανιχνεύσω νέες μυρωδιές».

Για να διασφαλίσει ότι οι εντυπώσεις της μυρωδιάς του είναι καθαρές και χωρίς επιρροή, φοράει στολή πλυμένη χωρίς απορρυπαντικό, δεν τρώει φαγητά με έντονες οσμές, ούτε σκόρδο. Το ίδιο φυσικά πράττει και η ομάδα του.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...