To Hyundai Ioniq 5 ταχύτερο από σπορ μοντέλα στο τεστ αποφυγής ταράνδου [video]

Το ηλεκτρικό μοντέλο της Hyundai κατάφερε να πετύχει μια αξιοσημείωτη επίδοση στα 80 km/h, ανώτερη ακόμη και από ακριβές σπορ κατασκευές.

  • -
  • -

Το τεστ αποφυγής ταράνδου είναι μια δοκιμή ασφαλείας στην οποία προσομοιώνεται η αποφυγή ενός εικονικού εμποδίου. Μέσα σε λίγα μέτρα, το αυτοκίνητο πρέπει να βγει στo αντίθετο ρεύμα και μετά, να επανέλθει στο δικό του, χωρίς να χτυπήσει κώνους, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ταχύτητα. Πρόκειται για μια δοκιμασία που έχει εκθέσει αρκετά μοντέλα μέχρι σήμερα, ενώ θα περίμενε κανείς ότι τα βαρύτερα ηλεκτρικά, θα έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΤΟ HYUNDAI IONIQ 5 ΑΝΑΔΕΙΧΘΗΚΕ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Αυτό όμως δεν ισχύει. Το χαμηλότερο κέντρο βάρους τους, αλλά και τα προηγμένα ηλεκτρονικά σήμερα, σώζουν την κατάσταση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Hyundai Ioniq 5. To νέο ηλεκτρικό της κορεατικής μάρκας κατάφερε να περάσει από το τεστ αποφυγής ταράνδου με 80 km/h. Αντίστοιχα, το «ξαδερφάκι» του, Kia EV6, ολοκλήρωσε τη διαδικασία με 78 km/h, ένα επίσης εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Για να δώσουμε ένα μέτρο σύγκρισης, η Mercedes-AMG A45S των 421 ίππων πέρασε με 75 km/h.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΔΗΓΟΥΜΕ ΤΟ ΝΕΟ HYUNDAI IONIQ 5 (+ VIDEO)

Φυσικά, η ταχύτητα που περνάει ένα αυτοκίνητο το τεστ αποφυγής ταράνδου δεν αυξάνεται όσο πιο σπορ είναι ένα μοντέλο. Απλά, τα γρήγορα αυτοκίνητα λόγω του προσεκτικού σχεδιασμού του εμπρός συστήματος, εμφανίζονται περισσότερο πρόθυμα στις απότομες αλλαγές κατεύθυνσης. Θα λέγαμε ωστόσο, ότι τα ελαστικά του αυτοκινήτου που δοκιμάζονται, αλλά και η ρύθμιση των ηλεκτρονικών συστημάτων του, παίζουν μεγαλύτερο ρόλο από την κατηγορία στην οποία ανήκουν.

Εξαίρεση, τα SUV, που λόγω απόστασης από το έδαφος και ψηλότερου κέντρου βάρους, δείχνουν να επηρεάζονται περισσότερο. Αξίζει να αναφέρουμε ότι δύο ηλεκτροκίνητα μοντέλα έχουν καταφέρει να περάσουν από το τεστ αποφυγής ταράνδου με μεγαλύτερη ταχύτητα (83 km/h) από το Hyundai Ioniq 5. Πρόκειται για τα Tesla Model 3 και Tesla Model Y, με το τελευταίο μάλιστα να ανήκει στην κατηγορία των SUV. Χωρίς αμφιβολία λοιπόν, η Tesla κάνει πολύ καλή δουλειά με το στήσιμο των μοντέλων της. Άλλωστε και τα δύο εφοδιάζονται με ανάρτηση διάταξης διπλών ψαλιδιών εμπρός.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...