Αυτό το χρυσόψαρο έμαθε να οδηγεί! [video]

Όχι, δεν πρόκειται για clickbait… το εννοούμε

  • -
  • -

Ποιος θυμάται τα τρία σκυλιά από την Νέα Ζηλανδία που βρέθηκαν να οδηγούν ένα MINI Countryman; Πλέον φαίνεται πως έχουν ανταγωνισμό, με ένα χρυσόψαρο να τους χαλάει το μονοπώλιο, και να γίνεται η πιο πρόσφατη προσθήκη στην λίστα με μέλη του ζωικού βασιλείου που μπορούν να κατευθύνουν ένα όχημα. Όσο αδύνατο κι αν ακούγεται αυτό που λέμε, μία έρευνα από το πανεπιστήμιο Ben-Gurion στο Ισραήλ, κατάφερε να μάθει σε ένα χρυσόψαρο πως «να οδηγεί».

Ο λόγος που χρησιμοποιούμε εισαγωγικά είναι διότι μπορεί ο μικρός μας φίλος να μην έχει την δυνατότητα να πιάσει ένα τιμόνι στα χέρια του και να βγει στους δρόμους, αλλά χάρη στην τεχνολογία του σήμερα, αυτός δεν είναι και ο μόνος τρόπος. Χρησιμοποιώντας ένα σύστημα LIDAR, έναν υπολογιστή και μία κάμερα, οι ερευνητές κατάφεραν να μετατρέψουν τις φυσικές κινήσεις του χρυσόψαρου σε εντολές που με την σειρά τους περνούσαν στο μοτέρ που βρισκόταν κάτω από την γυάλα του.

Θυμίζουμε πως η τεχνολογία LIDAR χρησιμοποιεί ένα παλλόμενο λέιζερ για να μετρήσει αποστάσεις και να ανιχνεύσει την θέση του οποιοδήποτε αντικειμένου στον χώρο. Την έχουμε γνωρίσει στα συστήματα αυτόματου πιλότου που συναντάμε στα αυτοκίνητα.

Στα video που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο από την δημοσίευση των ερευνητών στο Twitter, θα δείτε το χρυσόψαρο όχι απλά να κινεί την γυάλα του μέσω του παραπάνω συστήματος σε μία αόριστη πορεία, αλλά να καταφέρνει να το κατευθύνει προς τον στόχο που του έδιναν, μετά  από μόλις μερικές μέρες εκπαίδευσης. Το μικρό ψάρι μάλιστα μπορούσε να φτάσει στον τελικό του προορισμό με επιτυχία ακόμη κι αν το διέκοπταν ή του δίνονταν παραπλανητικοί στόχοι.

Μέσω του συγκεκριμένου πειράματος, ανακαλύπτουμε πως τα χρυσόψαρα έχουν την γνωστική ικανότητα να μάθουν μία περίπλοκη διαδικασία, σε ένα περιβάλλον τελείως διαφορετικό με αυτό στο οποίο εξελίχθηκαν.

Πατήστε εδώ για να δείτε τα δύο video των ερευνητών στο Twitter.

 

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...