Πώς το υβριδικό Ford Puma Rally1 βγάζει 530 PS από 1.600 cc [video]

Το νούμερο ακούγεται εξωπραγματικό, αλλά είναι πραγματικό και σίγουρα υπόσχεται κορυφαίες επιδόσεις στη νεότερη γενιά των WRCars.

  • -
  • -

Στις 20 με 23 Ιανουαρίου στο πλαίσιο του Ράλι Μόντε Κάρλο, θα αποκαλυφθεί η νέα γενιά των αυτοκινήτων που θα αποτελέσουν την κορυφαία κατηγορία στο Παγκόσμια Πρωτάθλημα Ράλι. Από φέτος, τα αυτοκίνητα θα κάνουν χρήση υβριδικής τεχνολογίας, ακολουθώντας το trend της εποχής που θέλει ακόμα και τα αγωνιστικά να προβάλλουν ένα είδος… πράσινου χαρακτήρα. Τα αγωνιστικά της κατηγορίας Rally1, θα έχουν τεράστιες διαφορές σε σχέση με τα WRCars που αντικατέστησαν. Τόσο σε επίπεδο αμαξώματος, αφού τα υβριδικά θα κτίζονται επάνω σε χωροδικτύωμα, όσο και μετάδοσης. Βλέπετε, καταργείται το ενεργό μεσαίο διαφορικό, ενώ το σειριακό κιβώτιο θα έχει πέντε (αντί για έξι) σχέσεις.

Η ειδοποιός διαφορά, βέβαια, βρίσκεται καλά κρυμμένη στο εσωτερικό και ουσιαστικά πρόκειται για την υβριδική μονάδα. Ο υπερτοφοδοτούμενος κινητήρας των 1.600 cc παραμένει ίδιος και ουσιαστικά αποδίδει κοντά στους 400 ίππους. Όμως, κατά διαστήματα μέσα στην ειδική διαδρομή θα μπορεί να ενισχύεται από 130 επιπλέον, αποδίδοντας για μερικά δευτερόλεπτα συνδυαστικά 530 ίππους! Αξίζει να σημειώσουμε, πως η επιπλέον διαθέσιμη ισχύς δεν θα είναι συνεχώς διαθέσιμη, ούτε θα εμφανίζεται με το πάτημα ενός κουμπιού. Σύμφωνα με τους τεχνικούς, η επιπλέον δύναμη θα προσφέρεται ανάλογα με το πάτημα του πεντάλ του γκαζιού και εφόσον υπάρχει απόθεμα στην μπαταρία. Μάλιστα, όπως και στα υβριδικά μοντέλα παραγωγής, η ανάκτηση θα γίνεται μέσω του φρεναρίσματος έτσι ώστε οι οδηγοί να αναπληρώνουν κατά τη διάρκεια της ε.δ. την ενέργεια της μπαταρίας.

Δείτε ακόμη Formula 1 εναντίον Formula E και WRC: Ποιο θα κερδίσει; (video)

Παρακάτω, μπορείτε να δείτε τον Tim Jackson, επικεφαλής Μηχανικός Εξέλιξης της M-Sport και του Ford Puma Rally1, να μας εξηγεί μέσα από ένα εξαιρετικά κατατοπιστικό βίντεο τον τρόπο λειτουργίας των υβριδικών αγωνιστικών του WRC.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...