Retro Battle: Honda Civic Type-R ή Volkswagen Golf GTi;

Ατμοσφαιρικός ή Υπερτροφοδοτούμενος κινητήρας; «Αγωνιστική» αίσθηση ή χαρακτήρας GT; Honda Civic Type-R και Volkswagen Golf V GTI έμοιαζαν στα μέσα της δεκαετίας του ’00 βγαλμένα από δύο διαφορετικούς κόσμους

  • -
  • -

Στα μέσα της δεκαετίας του ’00 τα γρήγορα χάτσμπακ ήταν είδος προς… αφθονία! Οι προτάσεις ήταν πολλές και οι περισσότερες εξαιρετικές. Εκείνη την περίοδο, όμως, δύο έκαναν ιδιαίτερη αισθητή την παρουσία τους. Ο λόγος για το Honda Civic Type-R και το Volkswagen Golf GTI. Οι Ιάπωνες είχαν επιστρέψει δυναμικά στην κατηγορία μετά από αρκετό χρονικό διάστημα, την ώρα που στο γερμανικό στρατόπεδο η 5η γενιά συνοδεύτηκε από την πλέον οδηγοκεντρική εκδοχή του GTI. Τα δύο μοντέλα απείχαν σημαντικά σε επίπεδο φιλοσοφίας και προσέγγισης, αλλά το αποτέλεσμα ήταν δύο εξαιρετικά ενδιαφέρουσες κατασκευές και αναμφίβολα από τις κορυφαίες στα μέσα της δεκαετίας του ’00.

 

HONDA CIVIC TYPE R – ME ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΦΙΛ

Μετά το Honda Civic VTi, η ιαπωνική εταιρεία έπρεπε να απαντήσει σε όσους θεωρούσαν ότι οι κορυφαίες εκδόσεις της υπολείπονται σε επίπεδο οδικής συμπεριφοράς. Έτσι, το 2001 η Honda συνδύασε το όνομα του Civic με το φημισμένο χαρακτηριστικό Type-R. Το ιαπωνικό χάτσμπακ εκτός από την επιθετική του εμφάνιση, συνδύαζε υψηλό επίπεδο τεχνολογίας και κορυφαίο για την εποχή κινητήρα.

 

Το ατμοσφαιρικό σύνολο των 2.000 cc απέδιδε 200 ίππους, αλλά ήταν εφοδιασμένο με το πρωτοεμφανιζόμενο τότε σύστημα VTC. Η βασική αρχή λειτουργίας του, ήταν πως μπορούσε να μεταβάλει τη διάρκεια ανοίγματος των βαλβίδων εισαγωγής, μέσω της αλλαγής γωνίας του αντίστοιχου εκκεντροφόρου. Το αποτέλεσμα ήταν ένα τεχνολογικό διαμάντι που πρόσφερε άφθονη δύναμη, εξαιρετική αμεσότητα στο γκάζι και εκπληκτική λειτουργία στις υψηλές στροφές περιστροφής. Την ίδια ώρα, η οδική του συμπεριφορά ήταν  αναβαθμισμένη, με το τετράπτυχο ανάρτηση-πλαίσιο-φρένα-τιμόνι να ενθουσιάζει και τον πλέον απαιτητικό.

 

VOLKSWAGEN GOLF GTi - TO ΚΑΛΥΤΕΡΟ EVER

Το Golf GTI δικαίως θεωρείται ο «Πατριάρχης» της κατηγορίας. Η εξέλιξη του μέσα στην πάροδο του χρόνου θα έλεγε κανείς ότι ήταν αντιστρόφως ανάλογη. Ειδικότερα, η έκδοση GTI στην 3η και 4η γενιά σίγουρα δεν ικανοποίησε τους λάτρεις της οδήγησης. Όμως, αυτό άλλαξε στην 5η γενιά. Το Golf V συνοδευόμενο από το αρκτικόλεξο GTI, δεν είχε καμία σχέση με τα προηγούμενα.

 

Οι Γερμανοί τεχνικοί εστίασαν στο στήσιμο, με το εξαιρετικό πλαίσιο να συνδυάζεται από μία πολύ καλά μελετημένη αρχιτεκτονική στην ανάρτηση. Το αμάξωμα ενισχύθηκε αποκτώντας μεγαλύτερη στρεπτική ακαμψία, ενώ η επιλογή των πιο σκληρών ελατηρίων και αμορτισέρ αποδείχθηκε η πλέον ενδεδειγμένη. Την ίδια ώρα, κάτω από το εμπρός καπό τοποθετήθηκε ο 2λιτρος υπερτροφοδοτούμενος TFSI με απόδοση 200 ίππους και σχεδόν 300 Nm ροπής! Οι επιδόσεις του ήταν εντυπωσιακές, αλλά το σημαντικότερο ήταν πως δεν ήταν αδιάφορο οδηγικά. Ευχάριστο στο δρόμο και με έντονη προσωπικότητα, και δεν είναι τυχαίο πως αρκετοί το θεωρούν μέχρι και σήμερα ως το καλύτερο Golf GTI που κατασκευάστηκε ποτέ.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...