Δρόμος διπλής κατεύθυνσης - Ξέρεις τι δείχνει η κάθε πινακίδα;

Υπάρχουν τρεις διαφορετικές πινακίδες με βέλη αντίθετης κατεύθυνσης. Τι δηλώνει η κάθε μία και πότε τη συναντάμε;

  • -
  • -

Τις βλέπουμε καθημερινά στις μετακινήσεις μας στους ελληνικούς δρόμους. Ξέρουμε όμως τι πραγματικά σημαίνουν; Τα σήματα οι περισσότεροι από εμάς τα διαβάσαμε όταν ήρθε η ώρα να δώσουμε για δίπλωμα, πιθανότατα να τα μάθαμε «παπαγαλία» και από τότε, μάλλον έχουν καταχωνιαστεί σε κάποιο συρτάρι του μυαλού μας, χωρίς όμως να θυμόμαστε τι ακριβώς σημαίνουν. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό αν δεν φρεσκάρουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα την μνήμη μας, αλλά που μπορεί να αποβεί καταστροφικό σε περίπτωση που δεν κατανοήσουμε την απεικόνιση της πινακίδας.

Με αυτό το σκεπτικό, βρήκαμε μερικές πινακίδες που θα λέγαμε πως υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να τις συναντήσουμε αρκετά συχνά στις διαδρομές μας, αλλά λόγω της ομοιότητας που εμφανίζουν μεταξύ τους, δεν είναι απίθανο να τις μπερδέψουμε. Ποιες είναι αυτές; P5, Ρ6 και Κ24. Όλες φέρουν δύο παράλληλα αντίθετα βέλη μεταξύ τους, η κάθε μία όμως με διαφορετική σημασία. Πάμε να τις δούμε αναλυτικά:

pinakida-kok-r5

 

Ρυθμιστική πινακίδα Ρ5: Προτεραιότητα της αντιθέτως ερχόμενης κυκλοφορίας λόγω στενότητας οδοστρώματος


ρ6

Ρυθμιστική πινακίδα Ρ6: Προτεραιότητα έναντι επερχόμενης κυκλοφορίας λόγω στενότητας οδοστρώματος. Είναι η πινακίδα που θα συναντήσουμε στο αντίθετο ρεύμα από την Ρ5.

 

pinakida-kok-k24

Πινακίδα Κινδύνου Κ24: Πρoαναγγελία διπλής κυκλoφoρίας. Η πινακίδα αυτή σημαίνει επικείμενη είσoδo από μoνόδρoμo ή από τμήμα oδoύ πoυ περιλαμβάνει δύo καταστρώματα χωρισμένα ανά κατεύθυνση με μεσαία διαχωριστική νησίδα, σε τμήμα oδoύ με κυκλoφoρία επί τoυ αυτoύ oδoστρώματoς πρoς τις δύo κατευθύνσεις, πρoσωρινά ή μόνιμα.

Δείτε ακόμη Τι ορίζει ο ΚΟΚ για τους πεζούς - Τι πρόστιμο μπορούν να δεχτούν;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...