Αυτός ο άνδρας κάνει την καλύτερη δουλειά στον κόσμο!

Λένε, ότι κάθε δουλειά έχει τα καλά, έχει και τα κακά της. Σε αυτή την περίπτωση όμως, όσο κι αν ψάχνουμε, δεν βρίσκουμε κανένα αρνητικό!

  • -
  • -

Η «ιδανική δουλειά» είναι μια κουβέντα που δεν τελειώνει ποτέ, αφού όλοι οι άνθρωποι είναι μοναδικοί και τα ενδιαφέροντά τους, ποικίλουν. Οι petrolheads όμως, είναι μια ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων. Η αγάπη για το αυτοκίνητο είναι τόσο έντονη, που οι περισσότεροι θα διάλεγαν την ίδια θέση εργασίας! Ο Steve Jenny όμως τους πρόλαβε και μάλλον, τον ζηλεύουμε.

Πρόκειται για τον άνθρωπο που δίνει το τελικό ΟΚ για όλες τις Bugatti που κατασκευάζονται, πριν φύγουν για να συναντήσουν τον ιδιοκτήτη τους. Μέχρι σήμερα έχει καλύψει περισσότερα από 350.000 χιλιόμετρα δοκιμών με αυτοκίνητα της μάρκας, από τις Veyron, Veyron Grand Sport, Veyron Vitesse και Veyron Super Sport του παρελθόντος, μέχρι τις Chiron σε όλες τις εκδόσεις τους, που φτιάχνονται σήμερα.

Κάθε Bugatti είναι μοναδική σε επίπεδο εμφάνισης, η εταιρεία όμως θέτει πολύ αυστηρές προδιαγραφές για να είναι όλες ακριβώς ίδιες σε επίπεδο αίσθησης, επιδόσεων, λειτουργικότητας και μηχανικής αρτιότητας. Ο Steve Jenny λοιπόν, πρέπει να εντοπίσει κάθε τι «περίεργο» στα αυτοκίνητα που οδηγεί και να το υποδείξει στους μηχανικούς, προκειμένου να προχωρήσουν στις ανάλογες ενέργειες.

Έπιασε δουλειά στο εργοστάσιο της Bugatti τον Ιούλιο του 2004, οπότε έχει συμπληρώσει ήδη 17 χρόνια. Από τις 3 Μαρτίου του 2005, όλες οι Bugatti που κατασκευάστηκαν έχουν περάσει από τα χέρια του για να πάρουν το ΟΚ και τις δοκιμάζει σε ακριβώς ίδιες συνθήκες για να ελέγξει τη συμπεριφορά τους. Όπως ο ίδιος λέει, κάθε test drive διαρκεί πέντε ώρες και ακολουθεί πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Καλύπτει απόσταση από 350 χιλιόμετρα (αν είναι όλα καλά) μέχρι 700 χιλιόμετρα (αν χρειάζονται αλλαγές) με κάθε αυτοκίνητο και αξιολογεί την αίσθηση των χειριστηρίων, ακούει προσεκτικά για ασυνήθιστους ήχους και παρατηρεί τη συμπεριφορά των φρένων και της ανάρτησης. Για να δοκιμάσει το όχημα περνά από έναν συγκεκριμένο πλακόστρωτο δρόμο στην περιοχή της Αλσατίας, ενώ στη συνέχεια μπαίνει σε έναν κλειστό αεροδιάδρομο για να το αξιολογήσει σε ρυθμούς πίεσης.

Μη ξεχνάμε, ότι με έναν κινητήρα 16 κυλίνδρων, με 8.0 λίτρα χωρητικότητα, 4 τούρμπο και 1.500 (ή 1.600) ίππους, οι αστρονομικές ταχύτητες είναι ζήτημα μερικών μόλις δευτερολέπτων (η τελική ταχύτητα περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 440 km/h στην Chiron Super Sport των 1.600 ίππων), οπότε οι δοκιμές επιβάλλεται να γίνονται σε ελεγχόμενους χώρους. Στον αεροδιάδρομο λοιπόν, υποβάλλει τα οχήματα σε συγκεκριμένες διαδικασίες.

Επιτάχυνση σε ταχύτητες μεγαλύτερες των 300 km/h, φρενάρισμα πανικού από τα 200 km/h, έλεγχος για τη σωστή λειτουργία του αερόφρενου (τα πτερύγια αλλάζουν θέση για μεγαλύτερη αντίσταση από τον αέρα, με αποτέλεσμα την πιο αποτελεσματική πέδηση, όπως στα αεροπλάνα), εκκίνηση με Launch Control, βίαιες εναλλαγές λωρίδας και έλεγχος της λειτουργίας του συστήματος ευστάθειας (ESP).

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται από την εταιρεία, καμία Bugatti δεν είναι… Bugatti μέχρι να το πει ο Steve Jenny. Όταν πει πως όλα είναι εντάξει, το αυτοκίνητο επιστρέφει στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και οι μηχανικοί αλλάζουν λάδια στο σασμάν (βαλβολίνες), αλλάζουν τους τροχούς (μαζί με τα ελαστικά, φυσικά) και τοποθετούν το τελικό υποπλαίσιο με το οποίο θα παραδοθεί στον πελάτη. Στη συνέχεια, ακολουθεί ένα σύντομο test drive περίπου μιας ώρας (και 50 χιλιομέτρων) για να πιστοποιηθεί πως όλα δουλεύουν το ίδιο καλά με πριν και το αυτοκίνητο είναι έτοιμο να αναχωρήσει για τον τελικό του προορισμό!

Όταν ερωτήθηκε αν η δουλειά του γίνεται ποτέ βαρετή, ο Steve Jenny απάντησε πολύ γρήγορα. «Όχι. Κάθε μέρα είναι μοναδική και η οδήγηση αυτών των φανταστικών αυτοκινήτων είναι μια πηγή συνεχούς ευχαρίστησης για εμένα» ήταν τα λόγια του. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τα πράγματα είναι ακριβώς έτσι. Κανείς μας δεν θα βαριόταν στη συγκεκριμένη δουλειά και όλοι θα ήμασταν… πρόθυμοι να τον βοηθήσουμε! Αν δεν είναι αυτή η ιδανική δουλειά (τουλάχιστον για τον petrolhead), τότε ποια είναι;

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...