Ford Mustang Mach-E: Σύμβολο της νέας, ηλεκτρικής εποχής

Η νέα Ford Mustang Mach-E αποτελεί ορόσημο για την εποχή της: Ηλεκτρική για οδήγηση μηδενικών ρύπων, crossover για απόλυτη άνεση, και με κορυφαία συνδεσιμότητα.

  • -
  • -

Από τη Route 66 μέχρι τη Ventura Highway του Ειρηνικού Ωκεανού, στους αμερικανικούς αυτοκινητόδρομους το 1964 διανοίγονταν το πεπρωμένο ενός αυτοκινήτου που εισάκουσε κάθε οδηγικό πόθο της εποχής, και θα γινόταν ορόσημο της αυτοκίνησης. Η Ford Mustang κυλούσε εκεί τους τροχούς της, ο γεννήτορας των muscle cars, πολυκύλινδρος, με το μεγάλο του ρύγχος στην coupe σιλουέτα του, και με το μπάσο βρυχηθμό που αντηχούσε στους αυτοκινητοδρόμους τον τότε αμερικανικό οδηγικό ψυχισμό.

Το 2021 πολλά έχουν αλλάξει - η Ford Mustang Mach-E είναι ένα αυτοκίνητο που αντικρύζει το δικό της καιρό: ηλεκτροκίνητο, με μηδενικούς ρύπους, ασύλληπτη τεχνολογία συνδεσιμότητας, άπλετους χώρους και crossover προσωπικότητα ελευθέρου χρόνου και πνεύματος. Τώρα πια η Mustang κυλά τους τροχούς της και στους ευρωπαϊκούς αυτοκινητόδρομους, και αντηχεί όχι πια τον αμερικανικό ψυχισμό αλλά τον παγκόσμιο, για οδήγηση μηδενικών ρύπων.

Εκείνα που δεν έχουν αλλάξει είναι ότι παραμένει ένα αγνό supersport αυτοκίνητο πλούσιο με γονίδια της αρχέγονης Mustang, μιας και η νέα έκδοση Mustang Mach-E GT είναι το δυνατότερο αυτοκίνητο παραγωγής που έχει διαθέσει ποτέ η Ford στην Ευρώπη. Και κάπως έτσι δείχνει, και αυτή η Mustang, να κυλά στους παγκόσμιους αυτοκινητόδρομους προς τον προορισμό της να γίνει, όπως ο θρυλικός της πρόγονος, ένα ορόσημο της αυτοκίνησης.

Ηλεκτρική Mustang

Είναι το πρώτο αυτοκίνητο της Ford που σχεδιάστηκε εν λευκώ ως αμιγώς ηλεκτρικό. Με δύο επιλογές μπαταρίας, τη standard-range των 68 kWh και πόσο μάλλον με τη long-range των 88 kWh, αρχικά θέτει νέα δεδομένα στην ηλεκτρική αυτονομία - που φτάνει μέχρι και τα 610 χιλιόμετρα. Και, αν επιλέξετε και τον επιτοίχιο φορτιστή Ford Connected Wallbox σε εκδόσεις ισχύος 7,4 και 11 kW, τότε θα έχετε τη δυνατότητα φόρτισης στο 80% σε περίπου 6 ώρες.

Ford Mustang Mach-E 16

Έπειτα, είναι οι προπατορικές οδηγικές συγκινήσεις. Ηλεκτροκίνητη, μεν, η Mustang Mach-E αποδίδει ωστόσο 269 ή 294 ίππους με ροπή 430 Nm στην πισωκίνητη έκδοση, 269 ή 321 PS και 580 Nm στην τετρακίνητη, και η κορύφωση έρχεται με τους 487 PS - που διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες, έναν για να πυροδοτεί κάθε άξονα. Η απόκριση του γκαζιού σε μόλις 0,5 sec και η επιτάχυνση, που δεν ξεπερνά τα 6,1" και πέφτει μέχρι και στα 3,7" στη GT, είναι αξιοζήλευτες και από την ίδια τη Mustang.

Αίσθηση Mustang

Η απόλυτη αίσθηση μιας αληθινής Mustang έρχεται, έπειτα, στο δρόμο: η τετρακίνητη έκδοση μεταδίδει ανεξάρτητα τη ροπή στους εμπρός και τους πίσω τροχούς, ενώ οι ρυθμίσεις της ανάρτησης και του συστήματος διεύθυνσης έχουν προσαρμοστεί στους στενότερους, σπειροειδείς, αλπικούς δρόμους της Ευρώπης.

Εκεί, η ευεργετική τοποθέτηση της μπαταρίας ανάμεσα στους δύο άξονες -χάρη στην ολοκαίνουρια πλατφόρμα που σχεδίασε η Ford Team Edison- βάζει εντελώς στο περιθώριο το αυξημένο ύψος του crossover αμαξώματος, και χαρίζει την απαράμιλλη οδηγική εμπειρία Mustang. Μόνο που, μένοντας πιστή στο πνεύμα του δημοφιλέστερου σπορ αυτοκινήτου του κόσμου, τώρα πάει την οδική συμπεριφορά ένα βήμα παραπέρα - και με τα προφίλ οδήγησης Whisper, Active και Untamed καλύπτει κάθε ανάγκη και επιθυμία του οδηγού, ανά πάσα στιγμή.

Ford Mustang Mach-E 02

Από την απόλυτη ηρεμία της ηλεκτροκίνησης και τη μέγιστη αυτονομία στην καθημερινότητα του Whisper, που συνδυάζεται άρτια με το αυτόματο παρκάρισμα Active Park Assist 2.0, μέχρι τις κορυφαίες επιδόσεις με την ακριβέστερη αίσθηση του τιμονιού και την αμεσότερη απόκριση του γκαζιού του Untamed.

Ακόμα και ο τεχνητός ήχος παραπέμπει στην αρχέγονη Mustang. Και μπορεί κανείς να τον απολαύσει δίχως άγχος ακόμα και σε βρεγμένες ή ολισθηρές επιφάνειες, χάρη στην πλειάδα των ηλεκτρονικών συστημάτων ελέγχου της πρόσφυσης -όπως το Brake Traction Control- και βέβαια στη σουίτα των συστημάτων υποβοήθησης, όπως το Intelligent Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Lane Centring που διατηρεί την απόσταση από το προπορευόμενο αυτοκίνητο και της θέση της Mustang Mach-E μέσα στη λωρίδα κυκλοφορίας.

Ψηφιακή Mustang

Η ηλεκτρική Mustang Mach-E του νέου αιώνα αλληλεπιδρά με τον οδηγό και με έναν άλλο τρόπο, επίσης ακούγοντας την εποχή της: με τις απεριόριστες δυνατότητες συνδεσιμότητας που προσφέρει η νέα γενιά του συστήματος SYNC, το ευφυές λογισμικό που ξεδιπλώνεται στην επιβλητική Full HD οθόνη αφής 15,5" στο κέντρο της κονσόλας - και το οποίο ενημερώνεται εφ' όρου ζωής με τις over-the-air ενημερώσεις.

Ford Mustang Mach-E 08

Το σύστημα προσφέρει την εξατομίκευση 80 και πλέον ρυθμίσεων της Mach-E, συγκεντρώνει στοιχεία για τις συνήθειες του οδηγού ώστε να προβαίνει στις κατάλληλες υποδείξεις στην πλοήγηση και την επικοινωνία, συμπληρώνοντάς τες με τα δεδομένα που εντοπίζει από το διαδίκτυο -όπως για τα σημεία φόρτισης ή τις κυκλοφοριακές συνθήκες- μέσω του ενσωματωμένου modem του συστήματος FordPass Connect.

Το τελευταίο επιτρέπει στο αυτοκίνητο να γίνει ένα WiFi hotspot, ενώ η πλήρης συνδεσιμότητα του smartphone επιτυγχάνεται με τα προ-εγκατεστημένα συστήματα Apple CarPlay και Android Auto - όμως το κινητό τηλέφωνο έχει και μια άλλη χρήση εδώ: στη νέα Mustang Mach-E κάνει το ντεμπούτο της η τεχνολογία Phone As A Key, που ανιχνεύει από απόσταση τα smartphones των ιδιοκτητών του αυτοκινήτου και ξεκλειδώνει όλες τις λειτουργίες του - φυσικά με όλες τις δικλείδες ασφαλείας.

Γνήσια Mustang

Πριν καν αποκτήσει την οδηγική της αίσθηση, με μια ματιά στη Mach-E μπορεί να καταλάβει κανείς ότι πρόκειται για μια αληθινή Mustang. Η προσαρμογή της σχεδιαστικής φιλοσοφίας του αμερικανικού σπορ αυτοκινήτου σε ένα crossover αμάξωμα είναι εκθαμβωτική, τέλεια σε αναλογίες, με το μακρύ της καπό και τα κλασσικά πίσω φωτιστικά σώματα τριών κάθετων γραμμών.

Η διαφορά είναι ότι αυτή η Mustang προσφέρει κορυφαίους χώρους: πέραν της απόλυτης άνεσης των επιβατών, διαθέτει 402 λίτρα στο πορτ-μπαγκάζ (που γίνονται 1.420 lt με την πτώση των πίσω καθισμάτων) και επιπλέον 81 λίτρα στο ρύγχος, εκεί που θα βρισκόταν ο θερμικός κινητήρας.

Τώρα, μπορείτε να αποκτήσετε τη Mustang Mach-E πιο εύκολα από ποτέ!

- Mέσω leasing, με το πρόγραμμα εταιρικών πωλήσεων Ford Lease το οποίο απευθύνεται σε εταιρείες και στελέχη και προσφέρει τη Mustang Mach-E RWD των 294 PS με μηνιαίο μίσθωμα 455€ (συν Φ.Π.Α.). Δείτε περισσότερες πληροφορίες για αυτό.

- Για την αγορά μιας Mustang, το πρόγραμμα Κινούμαι Ηλεκτρικά προσφέρει κρατική επιδότηση 5.500 € για εταιρικές πωλήσεις, ενώ παράλληλα το πρόγραμμα Ford Value του μέσω του Επίσημου Δικτύου Ford προσφέρει προστασία τιμής και προνομιακό επιτόκιο από 1,99%.

Νέα Ford Mustang Mach-E: το νέο, ηλεκτρικό σύμβολο της αυτοκίνησης
ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...