Σε ποια χώρα της Ευρώπης 9 στα 10 αυτοκίνητα είναι ηλεκτρικά;

Τα αμιγώς ηλεκτροκίνητα οχήματα αντιπροσωπεύουν το 73,8% της αγοράς και τα plug-in hybrid το 17,4%.

  • -
  • -

Θεωρείται χώρα πρότυπο όσον αφορά στη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης προς τους οδηγούς. Κατέχει με τεράστια διαφορά από τη δεύτερη το μεγαλύτερο ποσοστό ηλεκτρικών αυτοκινήτων ανά κάτοικο. Η Νορβηγία έχει συντρίψει όλα τα ρεκόρ πωλήσεων στα οχήματα τεχνολογίας BEV, ωστόσο, αυτό που συνέβη τον Νοέμβριο δεν μπορούσε να το προβλέψει κανείς.

norway ev1

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 9 στα 10 καινούρια αυτοκίνητα που παραδόθηκαν σε πελάτες στη Νορβηγία τον περασμένο μήνα ήταν ηλεκτρικά. Οι ταξινομήσεις άγγιξαν επίπεδα προ κρίσης, με 17.274 μονάδες σε μόλις 30 ημέρες.

Τα BEV κατέγραψαν ρεκόρ με ποσοστό 73,8%, ενώ το μερίδιο των PHEV (plug-in hybrid) άγγιξε το 17,4%. Ακολουθήσαν τα υβριδικά με 5,1%, με τη βενζίνη να κατρακυλά στο 2,3%. Όσο για το diesel, απλά δεν υπάρχει.

Από την αρχή της χρονιάς, δηλαδή το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου, το ποσοστό των αμιγώς ηλεκτροκίνητων ανέρχεται στο 64,2% και των PHEV στο 21,5%.

norway ev2

Η Tesla έχει την τιμητική της, με τους Νορβηγούς να αγοράζουν με «μανία» τα Model Y και Model 3. Τα δύο αυτά μοντέλα, πούλησαν 1.013 και 770 μονάδες αντίστοιχα, μόνο τον Νοέμβριο. Ακολουθήσε το Volkswagen ID.4 με 719 ταξινομήσεις και την πεντάδα συμπλήρωσαν τα Audi Q4 e-tron και Nissan Leaf.

Στόχος της νορβηγικής κυβέρνησης είναι οι πωλήσεις των εξηλεκτρισμένων οχημάτων να φθάσουν το 100% το 2022. Για να το επιτύχει αυτό, το κράτος εφαρμόζει μια σειρά κινήτρων και παροχών προς τους καταναλωτές, ενημερώνει αποτελεσματικά όπως αποδεικνύεται τους πολίτες για την κλιματική αλλαγή και αναβαθμίζει συνεχώς το δίκτυο φορτιστών.

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΕΡΙΜΕΝΕΤΕ. ΦΟΡΤΩΝΟΝΤΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...